Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já totiž nevím, jaké to je hluboko pod zemí. Musí to být klaustrofobické.“ - „Je to zvláštní. Ale mně se tam i líbí.“ - „Ano? Proč?“ - „Je to útulné.“ Tak útulné, že tam taky člověk může spočinout na věky…Jeremy Sims ve svém počinu ukázal, jak se dají točit solidní historické filmy. Ne že by to byla až taková pecka, ale rozhodně jde o poctivý, kvalitně natočený počin, který má punc uvěřitelnosti. A nejde tu ani tak o boj, jako spíš umění důlních profíků. Film má své napětí a příběh je tím silnější, čím déle je divák s touhle civilní tunelářskou partou vedenou sympaťákem Woodwardem. I když i ten musí pod tíhou zkostnatělého vedení dělat rozhodnutí, která nechce. A to i ta nejtěžší. Taková, která za sebou nechávají smrt…Spokojenost, za mě solidní 4*. „Může být hůř.“ - „Jak by mohlo být ještě hůř?“ - „Můžou nás poslat na kótu 60.“ - „Co je kóta 60?“ - „Messinskej hřeben. Těsně za hranicí, u Yper. Včera tam poslali kluky ze čtyřicátýho. Vrchol drží Němci. Kluci tam bojují v močálech, v bažinách. V zákopech tekla krev, říkali.“ - „To budou jenom blbý řeči!“ ()

Reklama

legatio 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně filmů, dokumentů, přednášek a knih o první světové válce, ale snad nikdy jsem neslyšel, že by probíhaly takové podzemní taktické manévry. Tenhle snímek budiž památkou a připomenutím všech, kteří padly v chodbách podzemních tunelů během téhle války. Já bych na to odvahu neměl tam vlézt. Jo a ve filmu padne hodně dobrých rad, jak se chovat během zákopové války. Takže si to někam napište, třeba se to ještě bude hodit. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobrý film. Prekvapil ma už samotný námet. Ako vojak viem, že pozície môžeme dobýjať po zemi, zo vzduchu alebo z mora, ale že je to možné aj z podzemia a že sa to tak dokonca udialo, to ma prekvapilo. Druhá prekvapujúca vec boli realisticky špinaví, mokrí, vystrašení vojaci, ktorí sa ďaleko od domova váľali v blate, zomierali po zásahu snajpera alebo dobre umiestneného nemeckého guľometu. A treťou bola úsporná scéna, na ktorej sa to odohrávalo, pretože tá kládla veľké nároky na kvalitu scenára a vierohodnosť dialógov. Všetko sa podarilo k mojej spokojnosti a aj keď je zrejmé, že som nevidel žiaden prelomový film, potešilo ma aj zhliadnutie veľmi dobre nakrúteného filmu na zaujímavý námet. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka čistokrevnej filmařiny... Hnus, smrt a špína zákopový války se tady mísí s radostí z přežití a ze splnění úkolů v zákopový válce :o). Nenápadnej film, kterej asi v telce jen tak nedávaj, ale když člověk hledá, tak najde. Já to našel podle tady toho vyhledávače "1.Světová" a tenhle film se tam ukrejval. Drsný to muselo bejt, to teda jo. Navíc, když skoro celou válku trávíš pod povrchem a kutáš šachty, abys němčourům vpadnul do zad a nebo je i s celým kopcem vyhodil do vzduchu. Atmosféra mě totálně vtáhla do boje a já sem byl na konci filmu fakt hodně sopkojenej... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)

Reklama

Reklama