Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Bitva o Hill 60 je tak trochu jiný válečný film. Film nás zasvětí do světa havířů z Austrálie. Ale jsou zlé časy a první světová válka je v plném proudu. Proto je jejich zručnost využita i na bojišti západní fronty, a to tak, že se podkopají několik desítek metrů pod kopec, který ovládají Němci a ještě jim ho vyhodí do luftu pod jejich vlastníma nohama. Zní to neuvěřitelně že? Pravdou ale je, že tento příběh se skutečně stal. Film je jak válečný, tak obstojí i jako napínavé drama. Nějaké přestřelky tam jsou, a dobře udělané, ale většina děje se odehrává v klaustrofobickém prostředí podzemních tunelů. Děsivě a realisticky na mě působilo i prostředí všech těch sraček a utrpení zákopové války. Závěr odehrávající se kolem výbuchu je pak naprosto nervydrásající. Proč ale v poslední době u většiny válečných filmů spojují dění na frontě a doma? Né že by pasáže odehrávající se před válkou nebyly zajímavé, ale proč tam za každou cenu jsou a tím mi snižují ucelený pocit z válečného děje? A to je taky důvod, proč nedám plný počet. 85%. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně filmů, dokumentů, přednášek a knih o první světové válce, ale snad nikdy jsem neslyšel, že by probíhaly takové podzemní taktické manévry. Tenhle snímek budiž památkou a připomenutím všech, kteří padly v chodbách podzemních tunelů během téhle války. Já bych na to odvahu neměl tam vlézt. Jo a ve filmu padne hodně dobrých rad, jak se chovat během zákopové války. Takže si to někam napište, třeba se to ještě bude hodit. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zahnutý klobouky - kiwi - mám rád. A mám rád jejich filmy. Australští vojáci v obou válkách měli koule a bili se opravdu udatně. Filmů z té velké války, jak se občas první světové říká je dnes jako šafránu. Z hlediska výpravy se jedná o nákladné záležitosti ač už se jedná o techniku tak o vybavení a uniformy. U opravdu dobře udělat totálně zabahněnej vyztuženej zákop se systémem střílen, krytů tak aby to vypadalo jako část fronty kdesi ve Flandrech nebo ve Francii není žádná legrace. Tvůrci Hill 60 se s tímhle vším poprali na jedničku včetně štol, krys a dalších libůstek jaké nabízelo často i několika měsíční bydlení v zákopech. Jenže to je tak vše co film nabízí. Z hodně napínavé látky kdy sapéři z obou stran fronty se snaží dostat podkopem na druhou stranu a podminováním vyhodit co nejvíce nepřátel do luftu - šlo dle mého vytřískat více. A to obzvlášť když se ještě štolaři navzájem odposlouchávali stetoskopy či se občas prokopali do štoly nepřítele... Tady jsem moc napětí necítil, což je škoda a za mně to hodně ubralo na hodnocení snímku. Hrdinové byli sympaťáci, ale nějak to všechno nestačilo na těch 122 min stopáže. Mám z toho stejný pocit jako z Roty K (2004). zde je zklamání o chlup větší protože podminování kopce je silné téma a jedná točili to kucí australský... U mně je to jen za tři svíčky. Škoda. * * * ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Australani nebyli žádní přizdisráči.Hlína (doslova) by byla,kdyby jim to tam práskli na Silvestra.Nepamatuju kdy sem naposled viděl tak dobrý ratatata-bum film.Milostná linie nebyla vůbec otravná,ba naopak působila osvěžujícně a člověk aspon' na chvilku nemusí myslet na tu špínu a dřinu kolem.Plus krásná hudba a příjemné obsazení.Kopem! http://www.youtube.com/watch?v=BMa5SgNza5w ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z 1. svet. vojny nie sú celkom bežné a preto som po príchode tohto nenápadného austrálskeho filmu spozornel. Náhodou som mesiac pred tým pozeral na čt2 dokument 1. svet. vojna vo farbe a najviac ma zaujalo rozprávanie o vzájomnom podkopávaní a snahe vyhodiť do vzduchu jeden druhého. Presne o tomto, i konkrétne o najväčšom výbuchu v histórii vojny vyvolanom človekom je tento film. Tvorcovia na to išli skvele, scény frontu sú správne bahnité a špinavé a podzemné razenie tunelov má tú správnu atmosféru. Jediné mínus, ktoré ma napadá je, že nemecká strana sa hlási k slovu až od polovice filmu a nemá toľko priestoru. Práve to vzájomné "oťukávanie" je najnapínavejšie a je tým najlepším korením pre film. Škoda, že ho tvorcovia neokorenili viac. Film je naozaj špičkovo ozvučený, na kvalitnom domácom kine si ho užijete, guľky lietajú jedna radosť a pri výbuchoch budete mať pocit, že ste vyleteli aj s vlastným barákom...Skvelý vojnový film bez zbytočného heroizovania a príkras, ktorý má čo povedať a je výbornou lekciou z dejepisu. Aj takto sa bojovalo, bratia moji...80%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama