Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se hodně těšil. I z toho důvodu, že jsem dlouho žádný čistě válečný film neviděl. Problém filmu ale tkví v tom, že se z většiny odehrává v zákopech, což u první světové války není nic divného. Horší už je to ale s postavami, které se mně nedokázali dostat pod kůži, abych si tento film mohl na sto procent užít. Každopádně ale uznávám, že závěrečný výbuch mi udělal radost. I když byl brutální a dost neuvěřitelný. Celý film je totiž vlastně o tom, že se Australané podkopou pod nepřátelský zákop a pak ho naprosto brutálně odpálí. A ten výbuch, ten jsem si fakt užil. Tenhle film je vlastně takovým pomníkem všem vojákům první světový, kteří na nepřítele nešli bezhlavě vrchem, ale podkopávali se spodem. A o tom Vám určitě žádný jiný film ještě neřekl. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Australani v první světové v Belgii podkopávali němcům zákopy? No asi jo a je super, že na to téma si protinožci natočili film, který oslavuje jejich válečné hrdiny. Místy jsem si říkal, že je to jako když našinci natočili Tmavomodrý svět o pilotech bojujících nad kanálem. Sice se filmy nedají srovnávat, ale oba se povedly. A i přes fakt, že skoro nikdo nebude znát takřka žádného australského herce, netrvá dlouho a divák s nimi prožívá peklo v hloubkách až 27 metrů pod zemí. V blátě, bez kyslíku a s tunami výbušnin za prdelí. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobrý film. Prekvapil ma už samotný námet. Ako vojak viem, že pozície môžeme dobýjať po zemi, zo vzduchu alebo z mora, ale že je to možné aj z podzemia a že sa to tak dokonca udialo, to ma prekvapilo. Druhá prekvapujúca vec boli realisticky špinaví, mokrí, vystrašení vojaci, ktorí sa ďaleko od domova váľali v blate, zomierali po zásahu snajpera alebo dobre umiestneného nemeckého guľometu. A treťou bola úsporná scéna, na ktorej sa to odohrávalo, pretože tá kládla veľké nároky na kvalitu scenára a vierohodnosť dialógov. Všetko sa podarilo k mojej spokojnosti a aj keď je zrejmé, že som nevidel žiaden prelomový film, potešilo ma aj zhliadnutie veľmi dobre nakrúteného filmu na zaujímavý námet. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tento film mne velice příjemně překvapil. Filmy podle skutečných událostí jsou (také) mým šálkem čaje a o podzemní válce v této podobě jsem neslyšel. Zrovna tak o přítomnosti důlních expertů z Austrálie. Podstatnou roli v příběhu má i "válka odposlechová" - s ohledem na dobu samozřejmě s jinými metodami a technickými prostředky. Příběh situovaný na francouzskou část fronty se sice rozjíždí trošku pozvolna, ale divák se vůbec nenudí. Postupně "přituhuje" a finále je opravdu velkolepé. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Ak mám narýchlo vymenovať zopár solídnych vojnových filmov, nie je problém. Pokiaľ by sa však mali týkať iba prvej svetovej vojny, to by už problém bol a pred týmto snímkom by ma nenapadol pravdepodobne absolútne žiaden (možno ruský Admirál, hoci ten o vojne ani nie je). A to je veľká škoda, pretože prvá svetová má podobne ako tá druhá obrovský potenciál a skrýva mnoho kvalitných príbehov, ktoré by si sfilmovanie zaslúžili. Tento film je tomu dôkazom, Austrálčania sa danej témy (o ktorej som vopred popravde nemal žiadnu šajnu) chytili dôstojne a výsledok je vcelku sympatický. A hlavne je to niečo nové, no schválne, napadá vás niečo na tému tunelárov? A nie tých súčasných... Ak by som mal niečo vytknúť tak by to paradoxne boli práve retrospektívne scény v Austrálii z čias spred narukovania, tie mohli byť aj lepšie a o niečo výpravnejšie, aby tak balansovali tento nedostatok vo zvyšku filmu. Mohli sa s tým pohrať viac a dať im väčšiu váhu, takto vyzerali dosť nasilu vložené a hlavne zbytočné - "len aby boli". To je však v podstate iba taká maličkosť, filmu ako takému to nejak zásadne neuškodilo. Mimoriadne silná bola naopak scéna s 16 ročným zdravoťákom, ten trpký humor sa tu naozaj vydaril. Ako sa hovorí, úsmev cez slzy. 4/5 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)

Reklama

Reklama