Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Bitva o Hill 60 je tak trochu jiný válečný film. Film nás zasvětí do světa havířů z Austrálie. Ale jsou zlé časy a první světová válka je v plném proudu. Proto je jejich zručnost využita i na bojišti západní fronty, a to tak, že se podkopají několik desítek metrů pod kopec, který ovládají Němci a ještě jim ho vyhodí do luftu pod jejich vlastníma nohama. Zní to neuvěřitelně že? Pravdou ale je, že tento příběh se skutečně stal. Film je jak válečný, tak obstojí i jako napínavé drama. Nějaké přestřelky tam jsou, a dobře udělané, ale většina děje se odehrává v klaustrofobickém prostředí podzemních tunelů. Děsivě a realisticky na mě působilo i prostředí všech těch sraček a utrpení zákopové války. Závěr odehrávající se kolem výbuchu je pak naprosto nervydrásající. Proč ale v poslední době u většiny válečných filmů spojují dění na frontě a doma? Né že by pasáže odehrávající se před válkou nebyly zajímavé, ale proč tam za každou cenu jsou a tím mi snižují ucelený pocit z válečného děje? A to je taky důvod, proč nedám plný počet. 85%. ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, nejdříve mě mnohem více bavily flashbacky do Woodyho minulosti. V zákopech byla totiž tma a bahno. A ani to bahno v té tmě nebylo vidět. A tak nějak se nic nedělo. Jenže pak se dít začalo. Když se Woody rozhodoval o Tiffinově životě, šel mi mráz po zádech. Film bez sentimentu, rozmáchlých gest a papundeklové slávy umělých hrdinů. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Copak o to film není špatný, co se mi ale zajídalo je ,,Válečný zákoník práce,,. Špinavé, mokré a hlučné prostředí, neplacené přesčasy a velké množství pracovních úrazů. Dokonce mluvili o tom, že tam byla nějaká fronta. Co na to krucinál odbory ??? Myslím, že válka by se měla vést pouze Po-Pá od 8:00 do 16:00 s pauzou na oběd a v kancelářském prostředí, samozřejmě bez front. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)

Reklama

Reklama