Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Uzasny mix dobrodruzstva, fantazie, adrenalinu a romantiky s dych vyrazajucou vypravnou a hudobnou strankou. Z nejakeho zvlastneho dovodu mam Miyazakiho starsie diela (Castle in the Sky, My neighbor Totoro, Kiki's delivery service) radsej nez tie novsie (Cesta do fantazie, Princezna Mononoke, Howlov zamok). Jeden z najposobivejsich animakov ake som videl. 95% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

No tak tentoraz hodnotím plným počtom z prozaického dôvodu - nemám vonkoncom čo vytknúť! Právom považovaná za jeden z Mijazakiho najväčších skvostov, Laputa v sebe miesi rovnako ohromujúcu esenciu Hajaovej fantázie ako ktorýkoľvek iný jeho film, ale s hravosťou a úsmevom na perách do žánrov primiešava mimo iného aj parádnu komédiu, pri ktorej som sa nestíhal za brucho popadať. Celkovo je to čo do kresby a drsnosti niekde medzi Naušikou a Princeznou Mononoke - a to je jasné plus. Svet je tentoraz zkonštruovaný na báze steampunku, teda sa dočkáme technickej spoločnosti založenej na hutníckom priemysle, s ktorým sa neodmysliteľne spája ten zbrojársky. Motív vojny sa však objavuje až v úplnom závere, po celý film sa skôr stretávame s pirátstvom, túžbou po moci, technologickým napredovaním a pod. Opäť ma prekvapil aj Hisaiši s mocným, nevtieravým soundtrackom, ktorý už pri písaní komentára spokojne počúvam a viem, že sa zaradí medzi moje TOP filmové hudobné zážitky. Chcel som pôvodne písať trochu inak a viac, ale nevidím k tomu dôvod, všetky slová sú aj tak málo. 100% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Úžasný fantazijný príbeh, ktorý by som si ale radšej užil ako hraný film, samozrejme čo najlepšie nakrútený. Ale pozor, i keď ide "len" o animáciu, ľudia so strachom z výšok by mali spozornieť a možno si tento zážitok radšej odpustiť, postavy sú neraz v hraničných situáciách a popiera sa každý fyzikálny zákon, nie každý je taký fanatik do lietania ako Mijazaki. Dve hlavné postavy sú veľmi sympatické, divák musí spoločne s nimi prehodnocovať aj vzťah k ostatným postavám, pričom práve hlavný antagonista ako záporná postava vôbec vzhľadom nepôsobí. Jedno z najlepších steampunkových diel, i keď vlastne ani nevieme, kde a v akom čase sa vôbec príbeh odohráva. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Hayao se zase jednou vytáhl. Stejně jako po epické Mononoke přišla spíše komornější Cesta do fantazie, tak i po Naushice přišla Laputa. I když pozadí příběhu by se za epické označit klidně dalo, nejdůležitějším prvkem Laputy je stejně příběh čisté lásky dvou malých sirotků (mezi nimiž to v některých scénách opravdu hodně jiskří). Jak už je pro něj ale typické, nezůstává Miyazaki pouze u hlavních hrdinů a naplňuje děj až po okraj nejrůznějšími pitoreskními vedlejšími postavami, které vás nejenom pobaví svým vzhledem a netypickým životním stylem, ale vzbudí ve vás i emoce a později sehrají důležitou roli v celém příběhu. K nejvýraznějším z nich patří v Laputě dozajista rodinka vzdušných pirátů, kterou si v průběhu děje jednoduše nemůžete nezamilovat. Laputa má prostě všechno, co byste od Miyazakiho filmu čekali - překrásný příběh, sympatické hlavní hrdiny, výborně vyprofilované záporáky, ekologický podtext i to úžasné kouzlo života, které tento mistr anime dokáže do své práce vdechnout. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Světě, div se, Mijazaki poprvé po třech filmech se skóre odpad!, * a ** boduje. Možná je to tím, že Laputa nemá nijakou závratnou hloubku (já ji tedy neviděl v žádném z jeho filmů) a je to takové zábavné a nenáročné dobrodružství. Jsem rád, že se nakonec Pazu a Sheeta s piráty skamarádili, protože ti byli super... 80% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama