Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (107)

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná se budou mnozí uživatelé divit mému hodnocení, ale já ho nezměním. Začala jsem se na něj dívat bez předešlého pitvání komentářů a obsahu tohoto filmu, takže jsem se příjemně bavila. Koneckonců mezi žánry je zmíněná i komedie a hlavní důvod, proč jsem chtěla film vidět, byl Matt. Asi po půlce jsem se šla teprve mrknout do obsahu a zjistila jsem, že to není jen zajímavý scénář od Richarda a Scipa, ale sám život napsal tenhle příběh a oni mu dali jen filmovou podobu. Pro skutečnou objektivitu bych si potřebovala na nějaký čas odskočit do Carthage a pak do vězeňských prostor trochu poklábosit se samotným Berniem. Takhle to budu hodnotit jen jako prima koukatelnou dramedii, kde jsem se ve finále dočkala i Matta ve své možná už trochu tradiční roli obhájce práva s klasicky zaseklou rukou v boku. Nevím jaká byla Marjorie ve skutečnosti, ale tu "milou paní" zahrála Shirley MacLaine skvostně. 75% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO JE BERNIE TIEDE?“…. /// Takže seznamku už máme za sebou …. (kurva Blacku, tys zase přibral!?). Filmově vážnej pohled na člověka, kterej dokázal zazpívat cokoliv vás napadlo, v jehož rukách byl každej krásnej, a kterej rozhodně nevěděl nic o střílení. Samozřejmě hlavně na tu tragédii, jejíž se stal součástí. Richard Linklater má talent, točit drama tak nějak po ,,svojom“ (po bolševicku? Ale hovno… ). Nečekejte komedii. Jack Black zpívá, tančí, tváří se… přehrává – prostě exhibuje. Ve filmový části. Ta dokumentární (jako dvě roviny? Hmm, velkej umělec…) je věnovaná tomu skutečnýmu Berniemu. A ve finále z toho vznikne zvláštní tragikomickej příběh člověka, kterej konal dobro a jenž se fakt (jako dovopravdy) stal. To ostatní si přeberte sami. Takže: ,,KDO JE BERNIE TIEDE?“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žeru příběhy podle skutečnejch událostí. 2.) Starej si dotáhl do garáže mražák. 3.) Thx za titule ,,exitus“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nebude to film pro každého. Není to totiž takový typická komedie, u které sedíte a smějete se hláškám. Hlášky tam nejsou žádné. Jde spíš o osud Bernieho Tieda. Nikdy jsem se nesetkala s takovým štědrým a hodným člověkem a to, že je to natočené podle skutečné události mě ještě víc překvapuje. Asi bych udělala to samé, co Bernie, zastřelila bych jí. Nemohla bych to vydržet. Film není podle mých představ, ale líbil se mi. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou totální bejkovinu,ale film mě mile překvapil jasně ne nějakým tempem filmu ,ale hlavně tím,že je to podle skutečnosti a vybízí vám snímek otázku jestli i ten nejvzornější člověk muže selhat.Účast Matthewa McConaugheyho beru jako bonus a jako Texaský patriot měl asi velký zájem se na filmu podílet.A jinak snímek působí i dost jako dokument už jen těmi zpovědmi nejspíše reálnými obyvateli Carthage.Za mě 75 % a čtyři hvězdy. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní snímek a to opravdu. Už od začátku jsem měla pocit, že Bernie zemřel, ovšem to jsem se spletla. Ještě jsem neviděla film takového ražení, pohřby, rakve a staré vdovy. Musím uznat, že bych si nikdy nepředstavovala Jacka Blacka v takovéhle roli, jelikož ho mám spíše za komika. Neříkám, že jeho vzhled není vtipný, ale celkově toto téma není příliš vtipné. Působí to na mě opravdu zvláštně, děj je hodně překvapující a konec je celkem kontroverzní, ale spravedlivý. Dalo by se to udělat mnohem lépe, i když nevím jestli více vtipněji, ale pro mě je to takový průměr z filmařského hlediska, ale zajímavost tohoto snímku je téměř na vrcholu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Republikán Danny Buck Davidson (Matthew McConaughey) i v roce 2022 obhájil na další 4 roky pozici státního žalobce, a to i přesto, že ve filmu působí jako záporná postava a zaslouží se o odsouzení oblíbeného Bernieho (Jack Black). (piglit)
  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)

Reklama

Reklama