Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojující snímek a zároveň naprostá lahoda pro ty, co mají rádi takové to sluníčko před blížící se bouří. Hrozně se mi líbilo, jak tam byli vždy na zahradě v klidu a blížily se mraky. Nevím jak to popsat, ale ten film ve mně dokázal vyvolat takový až mystický pocit a zároveň mi bylo prostě strašně nepříjemně z toho dění. Michael Shannon je tam megadobrák, co miluje rodinu a stejně se nemůžete zbavit pocitu, že je psychouš. Jessica Chastain je perfektní a naprosto přirozená. Fakt jsem to chvílema musel pausovat, protože jsem byl nervní, i když se tam vlastně nic extra neděje a rozhodně to neobsahuje žádné šokantní scény. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Skvelé zobrazenie rozpolenej mysle hlavného hrdinu, pri ktorom až do konca nevieme, či sa prichádzajúca búrka nachádza iba v jeho hlave, alebo rodine skutočne hrozí nebezpečenstvo. Nepopieram, Take Shelter mal aj slabšie miesta, kde sa to trochu ťahalo, ale ako celok film pôsobil výborne. Michael Shannon rozhodne nepatrí medzi mojich favoritov, no v Take Shelter zatienil úplne každého, dokonca aj sympatickú Jessicu Chastain. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Melancholický, komorný, atmosferický film o človekovi, ktorý má rodinu, pričom akurát prežíva svoje dni, máva nočné mory, myslí si, že dostal údel po svojej matke v podobe diagnostikovania - paranoidnej schizofrénie, ku všetkému sa pridáva i nepochopenie zo strany - jeho najbližšej rodiny, alebo kliniec zabil tým, že si stavia doma na dvore - protitornádový kryt, kde si myslí, že sa schyluje k veľkej búrke, ktorá by priniesla so sebou - apokalyptické tornádo ! Chce len zabezpečiť svoju rodinu, ktorá aj pôjde, do spomínaného krytu, pričom to ešte nie je konečná bodka, matka príroda - uderí, ale až, v podstate na inom mieste, kde nebude k dispozícii - kryt. Vskutku, zaujímavý film s roztržitým strihom, vynikajúcim - Michaelom Shannonom, ktorý predvádza - herecký koncert, samotná, Jessica Chastain, je kus baby, ale nemá taký široký repertoár, ako Mike. Taktiež sa pridáva - smutná hudba, ale i napriek všetkým pozitívnym reakciám, mi na filme vadilo - nesústredenosť, prelínačky dávali na zreteľ - začínajúci chaos. Takéto filmy, určite, nie sú - určené pre dnešné filmové publikum, ktoré vyžaduje - úplne čosi iné, ako v tomto pomaly plynúcom filme, kde sa prakticky nič nedeje, kde najlepšie filmové pasáže, sú v Curtisových nočných morách, inšpiráciu u Nicholsa, vidím v Blízkych stretnutiach tretieho druhu ! ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Áno, áno! Toto je presne moja šálka kávy. Skutočne netypický film na USA, Take Shelter totiž svojou atmosférou pripomína skôr mrazivý severský chlad. Má zmysel dôverovať Curtisovým apokalyptickým víziám alebo ide len o obyčajné výplody fantázie, ktoré sa vytvárajú v mozgu chorého človeka? Michael Shannon na Oscara, Jessica Chastain pekne dopĺňala. Napätie, zúfalstvo, úzkosť, pochybnosti, neistota...to všetko v precíznom prevedení, s koncom, ktorý bol dokonalým vykúpením. Take Shelter je práve ten film, pri ktorom sa modlíte za koniec sveta, pretože to je jediná možnosť, ktorá vám dáva vieru, že Curtisova psychika môže byť nevinná. "It's hard to explain, because it's not just a dream. It's a feeling." ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si před nedávnou dobou chtěl stáhnout kriminální drama s Jodie Foster s názvem Úkryt a místo toho jsem si čirou náhodou stáhnul film se stejným názvem, ale úplně jiným obsahem a hereckým obsazením. Tak jsem si sednul před moje domácí kino, připravil jsem si popcorn, coca-colu a další nezbytné ingredience, které potřebujete ke sledování filmů. Konečně jsem si pustil tento film a vidím, že místo filmu s Jodie Foster tam hraje Michael Shannon a že jsem si asi stáhnul jinej film. Představení jsem vypnul a DVD jsem uložil na nějakou dobu do šuplíku. Pak jsem si stáhnul ten pravej film s Jodie Foster a byl jsem celkem zklamán. Oni totiž existují čtyři filmy s tímto názvem a pravděpodobnost, že si stáhnete úplně jinej film je poměrně vysoká, hlavně pro takový trumbery jako jsem já. Včera jsem si prohrabával šuplík kvůli hledání ztracených diplomů z pionýrských táborů, abych si připomněl jakej jsem býval štramák a narazil jsem jsem na toto DVD, které jsem se rozhodl zkouknout. Nečetl jsem si ani obsah, ani recenze na tento počin a nechal film volně běžet, jak zákon káže. Vidíme v něm příběh celkem šťastné rodinky, která se skládá z matky, otce, psa a jejich malé hluchoněmé dcerky. Všechno probíhá v pohodě až do doby kdy otec této rodiny začne vídávat ve snech živé představy děsivých událostí připomínající apokalypsu. Takže z původně rodinného filmu jsme se přesunuli k psychologickému dramatu s hororovými prvky, kdy tento otec rodu, kterej se začne chovat jako vidláckej paranoidní magor a začne si na zahradě budovat protibouřkový bunkr, aby ochránil svou rodinu. Nikdo v jeho okolí ho nechápe a mají ho za blázna, což by se dalo pochopit, jelikož těm buranům kouká zpoza uší seno a piliny. Ale hlavní hrdina si jede ve svým a nehledí na své okolí a na to kdo si co myslí. Až po jednom excesu si uvědomí, že by se mohl mýlit a začíná o své představě pochybovat, že dokonce navštíví psychiatra. Ve snímku se prolínají dva dějové proudy a to zaprvé opravdová realita a za druhé to jsou jeho snové představy při kterých mi občas můj kyblík s popcornem začal bezdůvodně poskakovat tak, že jsem pak zbytek popcornu musel sbírat z podlahy. Jak to skončí psát nebudu, ale z původního nulového napětí a bezstarostné pohody místních buranů až po srdcervoucí houstnoucí atmosféru, která by se dala na konci tohoto snímku krájet a také za skvělé herecké výkony všech hlavních představitelů souhlasím s místním hodnocením 75%. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Režisér Jeff Nichols uviedol ohľadom mysteriózneho finále, že hoci má presne v hlave, ako sa film skončil, nič ho neteší viac ako sledovať rôzne konklúzie divákov a ich úvahy a teórie. (Real Tom Hardy)
  • Film měl premiéru v lednu 2011 na filmovém festivalu v Sundance. (Brousitch)
  • Na náradí a nástrojoch pri ropných prácach je možné vidieť názov McKay and Gould. Jedná sa o skutočnú vrtnú spoločnosť so sídlom v Ohiu neďaleko miest natáčania. Skutočná bola taktiež poisťovacia agentúra. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama