Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (612)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi strašidelný začátek ve stylu Blair Witch se nakonec přetranformoval v témeř fantasy dobrodružství. Bohužel ale s každou další přibývající minutou ztrácí na zajímavosti, začíná se trochu opakovat a ke konci přes krátkou stopáž i lehce nudit. Dokumentární styl a roztřesená ruční kamera byly výbornou volbou a všudypřítomná nadsázka a sebeironie (tohle prostě nikdo nemyslel vážně, stačí si přečíst prolog a epilog) taktéž. Navíc v sobě ukrývá jednu dobrou radu do života cestovatele - pokud jste křesťan, vyhněte se radši Norsku velkým obloukem... 70% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Viděno jako pátý film dne v půl jedenácté v noci a málem jsem usnula. Ano, některé dialogy byly vtipné, většinu filmu ale tvořily nekonečné záběry postav procházejících se po lese, které byly navíc kvůli pseudo-dokumentárnímu stylu ochuzeny i o nejsilnější zbraně severských filmařů: výbornou kameru a temný příběh. Odešla jsem patnáct minut před koncem, protože mi došlo, že má snaha zůstat vzhůru, by asi brzy vyšla nazmar. [MFF Karlovy Vary 2011] ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná kokotina s těžce komediálním nádechem. Jediné, co si zaslouží ocenit je poměrně příjemné horské prostředí, kde se celý tento nesmysl odehrává. Digitální trolové jsou vrcholem filmové trapnosti. Všichni zúčastnění mi byli krajně nesympatičtí. Kdejaký neúspěšný komparzista by to zahrál lépe. Příběh těžce kulhá a atmosféra není nikde žádná. Pokud se rozhodnete na film kouknout, tak dokonalé usnutí a nepěkné sny jsou zaručeny. Probudí vás maximálně nepříjemně ostrá zelená produkovaná z kamer pro noční vidění. Vážně není o co stát. Žánr horor zde sídlí omylem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Takpovediac dokumentárne podaný snímok s trolmi. Neznie to úžasne? Áno, a navyše to aj úžasné je. Nečakajte akčnú demoláciu ala Cloverfield a budete príjemne prekvapení, tak ako ja. Štýl ručnej kamery milujem a dokáže na mňa zapôsobiť. Samotní trolovia vyzerajú fakt úžasne, ale zase príliš často sa neobjavujú, ale sú jednoducho úžasní a tých pár scén s nimi za to rozhodne stojí. Hlavne ten obrovský posledný a celkovo tá atmosféra v chate bola úžasná. Efekty sú veľmi dobré a hlavne celá snímka je výborne nazvučená. Zvyšok filmu nie je žiadna nuda a dozvieme sa veľa informácií o trolom živote. Nieje to ďalší z tých trápnych filmov (hlavne z Nemecka), kde sa objavujú všelijaké príšery, ktoré vyzerajú ako King Kong z 50.tych rokov. Film je skvelý, nórska príroda tiež, proste hrozne príjemný film. Chcem dvojku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, nie som fanúšikom found footage alias roztrasená kamera. Až na pár výnimiek som zvyčajne tieto filmy odtrpel. Ale toto ma dostalo. Zaujímavé od začiatku do konca, chytilo ma to tak, že sa mi zachcelo tomu uveriť. :) Samotní trolovia boli veľmi dobre urobení a ten príbeh okolo nich o tom ako žijú a ako sa to utajuje, bol prepracovaný do najmenších detailov. Tiež ma tento film utvrdil v tom, že Nórsko je nádherná krajina, ktorá rozhodne stojí za návštevu. Čo sa týka postáv, nemám žiadne námietky, nad všetkými však vyniká lovec trolov, ktorého herec neskutočne dobre zahral, asi tak nejak som si ho predstavoval. U mňa maximálna spokojnosť, čo sa týka tohto žánru je to raritka a príjemné prekvapenie. 80/100 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)
  • Na konci titulkov si môžeme všimnúť upozornenie v angličtine "No trolls were harmed during the making of this movie," čiže počas natáčania filmu nebolo trollom nijako ublížené. (Carol Pifková)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama