Reklama

Reklama

Ukolébavka, po které se nevzbudíš

(festivalový název)
  • Japonsko Nido to mezamenu komori uta (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Horor
Japonsko, 1985, 27 min

Režie:

Hiroši Harada

Obsahy(1)

Film o bizarní a destruktivní pomstě šikanovaného chlapce s poněkud atypickou dentální vadou. (Festival otrlého diváka)

Recenze (6)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Anime je ( bol ) jedným z zrejme najurvanejších kreslených štýlov. Existuje vo svojej miernejšej forme ( detské snímky ) a vo forme, ktorú ukazuje Haradov snímok. Vezmime niekoľko tém, motívov a štylizácií a hoďme ho do mixéra. Potom sa napime NIDO TO MEZAMENU KOMORI UTA. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Experimentální amatérský animátor Hiroši Harada vytvořil ve snímku "Ukolébavka po které se nevzbudíš" agresivně expresivní portrét sociálně-politické atmosféry v Japonsku konce 60. let. Snímek realizovaný v polovině 80. let vytváří prostřednictvím příběhu o šikanovaném chlapci paralelu k obyčejným obyvatelům, kteří v 60. letech dostávali krutě najevo, jakou váhu mají jejich názory a práva v nové drasticky se zrychlující době. Výstavba tratě pro šinkansen a posléze i letiště Narita připravila mnohé lidi o jejich domovy a vedla ke zničení tradičních vesnic. Harada tyto skutečnosti připomíná vkládanými dobovými fotografiemi a archivními materiály. Zatímco jeho utiskovaný hrdina ale nakonec dojde své pomsty, vzdor vesničanů a studentů proti výstavně Narity byl marný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Objeví se letadlo, to nouzově přistane, pak se zjeví vyzubený chlapec, jehož jeho spolužáci bijí, načež se zjeví bagr, co zbourá zeď a následuje reportáž o shinkanzenu přičemž dalším střihem se dostaneme do města viděného z ptačí perspektivy, kterak do jeho centra z nebes dopadne obří kvádr... Nedává vám to smysl? Tak na tohle nekoukejte, tohle je výběr z první minuty (!) děje, co se odehraje po úvodních titulcích. Zbytek je sice méně zběsilý, ale podivuhodně bizarní stále, jen velká škoda, že ta bizarnost není zábavná, ale spíš otravná, z příliš přepáleného střihu bolí oči a animace na mnoha místech volí hrozně divné úhly a odporné barevné změny (bolest očí na druhou). Tyhle technické chyby a přepálená stopáž bohužel sráží jinak zajímavou záležitost do hlubin zapomnění, kterou ani v nemenším nezachrání experimentální ujetost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mám rád experimentální krátkometrážní kousky, které dokáží divákovi skutečně něco dát, jejich obsah má hlavu i patu – což Harada naplnil a ještě k tomu přidal i něco navíc. Mě tento kousek zaujal hlavně oním „smyslem“ proč vůbec vznikl a vyobrazením lidské bezmocnosti (jak utlačované chudiny průmyslníky, tak i šikanovaným chlapcem). To první je doplněno o dobové záběry a destruktivní animaci - no a chlapcův osud se nese v podobném duchu. Šikana není nic nového a kvůli svému vzhledu si dost nepěkných slov muselo vyslechnout spousta lidí – já jsem však očekával (když už je tu i ta žánrová kolonka horor) trošku větší masakr, než se mi nakonec dostalo. To však nic nemění na tom, že tento kousek určitě stojí za pozornost. Jo a v neposlední řadě bych chtěl pochválit hudební vložku – ta byla opravdu super. 60% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Nepríjemný zvuk budíka a následne rozprávačka, ktorá akoby vysvetľovala inštruckie. Vidíme hlavu asi japonskej bábiky, ktorej z čela začne vytekať krv. Potom krásny javorový list vyblednutý ať na bielu. Animačne film obstojí a zaujme aj na svoju dobu. Kresba vyzerá nesmierne dynamicky, keď šikanovaného chlapca naháňajú agresori. Počuť aj zvuky starých počítačových hier. Chlapca palicujú a do toho vidíme japonský buldozér Komatsu zrovnať so zemou dom. Tvorcovia sa pochvália aj superexpressom. Vo filme vidíme aj asi reálne zábery mesta, o ktorom sa hovorí. Film má občas zbesilé tempo, kedy ukazuje technologickú revolúciu a búranie starého. Chlapcov príbeh je príliš jednoduchý a priamočiary. Brutalita, ktorú ukáže, tiež nie je ničím zaujímavá. Príbehy o šikane určite už niekto podal lepšie, ako tu, kde sa film chcel hlavne animačne líšiť a zaujať. Na to, že bol film krátky, aj keď síce dvadsaťsedemminútový, by sa dal aj tak zoškrtať na menej. ()

Reklama

Reklama