Reklama

Reklama

The Lady

  • Velká Británie The Lady (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Aun Schan Su Ťij (Michelle Yeoh) je nejvýznamnější barmská disidentka. Tato skutečnost ovlivňuje nejen její život, ale i život jejího manžela Michaela Arise (David Thewlis) a jejich dvou synů. I přes velkou vzdálenost, nepřátelský režim a jeho útlaky si je disidentka jistá, že její práce má smysl a budoucnost. Dělá vše pro to, aby byl v Barmě nastolen demokratický režim a manžel a synové se s ní opět mohli setkat. (toy79)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (42)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Na tento životopis jsem se opravdu hodně těšil, protože život Aun Schan Su Ťij představuje určitě jeden z nejzajímavějších osudů, s nímž se lze setkat. Jeho zpracování je pečlivé a pozvolným tempem vypráví perfektně vystavěný a zejména velmi lidský příběh ženy, která obětovala mnohé v boji za svobodu svého lidu, a její rodiny, která ji v tomto boji podporovala přes všechny strasti a odloučení. Snímek má úžasnou atmosféru a všechny jeho postupné vrcholy oplývají patřičnou silou, a to jak díky skvělým hereckým výkonům, snad ve všech rolích, na čele s Michelle Yeoh, tak i díky podmanivému hudebnímu doprovodu Erica Serry a výborné kameře. Zážitek z něj je pro mě proto velice působivý. 95% ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejnovější film od režiséra filmů Arthur a Minimojové, Arthur a Maltazardova pomsta a Arthur a souboj dvou světů je vážné životopisné drama o barmské disidentce Su Ťij. Platí o něm většina toho, co platí o podobných filmech, jako třeba zdlouhavost a absence překvapení. Film má ale i pár kladů, které třeba The Iron Lady neměla - neotřelé prostředí a scénu z (pro někoho možná spoiler) předávání Nobelovy ceny za mír (in absentia), která je předčasným vrcholem filmu. Michelle Yeoh je svému předobrazu překvapivě dost podobná. Shrnu-li to, jde o druhý nejlepší film odehrávající se v Barmě všech dob! (hned po Rambo: Do pekla a zpět) ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Besson ukázal, že mu po Arthurovské sérii mozek ještě naprosto nezměknul a, že stále dokáže budovat situace plné barvitých postaviček a takového toho bessonovskyroztomile naivního pohledu(vykreslení dokonalé rodiny, minimum prvoplánově násilných scén..atd..). Jde o velmi precizní životopisné drama, které se nezaměřuje jen na samotnou "ocelovou orchidei" ale velmi pečlivě studuje pocity, motivace a činy mnoha dalších osob(především rodiny..). Po herecké stránce jde o naprosto nekompromisní koncert všech(!!)zůčastněných-V čele samozřejmě se zcela přesnou Yeoh, které jsem uvěřil snad všechno co tu na mě zkusila... Chápu výhrady některých diváků ale mě ta metodičnost a až pedantská pečlivost-s jakou jsou divákovi předkládány jednotlivé události-velmi sedla a ve výsledku mám z celého filmu opravdu pocit, že se v prvé řadě upřímně snaží o jakési vyšší"poslání"(rozhodně teda vyšší než rozmnožení doláčů na dojemném příběhu) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ako takmer každý geniálny režisér, aj Besson si do svojho portfólia prihodil životopisný film. A je podstatne lepší ako napr. Spielbergov LINCOLN... Lady je zrežírovaná precízne, ale je len dobre, že sa Luc drží v úzadí a citlivý príbeh necháva voľne plynúť (teda naopak, ako to býva pri väčšine jeho akčnejšich filmov). Michelle už dávno ukázala, že okrem kopačiek z otočky jej ide aj charakterové herectvo, a postavu Suu poňala úžasne realisticky (nieže by som skutočnú Suu poznal, ale herečkyn prejav dokázal vytvoriť plnohodnotnú postavu). A o to viac prekvapí David Thewlis v úlohe jej manžela, ktorý najprv pôsobí ako komická figúrka (v nekomickej situácii), aby sa z neho následne vykľul herecký výkon roka (zrovnateľný s napr. Markom Rylanceom v MOSTE ŠPIÓNOV). Lady je nehrdinský film o hrdinstve, ktorý nevynáša súdy (resp. ich vynáša na obe strany: "Mali sme krásnu bohatú zem a potom prišli cudzinci a vzali nám ju.") a nesnaží sa za každú cenu démonizovať režim v Barme (hodnotí ho prostrednictvom postáv). Napriek tomu, že nie som zástanca nepolitikov typu Václav Havel, ale tento film ma presvedčil, že v určitých chvíľach je dôležitejšie posolstvo a symbolika ako reálna schopnosť riadiť krajinu... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tuhle ženu zná celý svět - odvážná, rozhodná San Suu a tady to je její příběh ... Říkám si, že tolik příkoří a bolesti nemůže jeden člověk vydržet. Z poklidného života v Anglii jít najednou v Barmě čelem proti tlusté zdi. Tady se musí stát zázrak, aby jí tím čelem prorazila. Suu to ale i přes obrovské, osobní oběti, se zvednutou hlavou a s nezlomnou vůlí zkouší dál. Skvělá, nejskvělejší Michelle dokázala zahrát barmskou držitelku Nobelovy ceny míru tak, že mi z toho doteď buší srdce jak zjančené. Vyjádřené emoce, to všechno jsem ji věřila, jako by ten příběh nehrála, ale přímo prožívala. V její tváři byla znát ta těžko pochopitelná, neuvěřitelná bezmoc a chuť nakopat všem politickým a krutým generálům ohanbí za to, jak dalece sáhli, aby se jí zbavili ... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Prvý film Luca Bessona, ku ktorému si nenapísal scenár. (shimik77)
  • Barmskí rebeli v roku 1947 používajú samopaly AK-47, no ich výroba sa začala až o 2 roky neskôr. (MikaelSVK)
  • Michelle Yeoh sa kvôli účinkovaniu vo filme dostala na čiernu listinu barmskej vlády a má zákaz navštíviť Mjanmarsko. (Msscastillo)

Související novinky

Besson chystá Taken 2 a „fantastický epos“

Besson chystá Taken 2 a „fantastický epos“

26.08.2011

Luc Besson v Los Angeles propagoval vlastnoručně režírovanou disidentskou The Lady s Michelle Yeoh a akční Colombianu ze své produkční dílny. Novinářům při té příležitosti prozradil své nejbližší… (více)

Reklama

Reklama