Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (194)

Earl10 

všechny recenze uživatele

Ne zas taková tragédie. Prosťounký příběh má své kouzlo. Příjemné obsazení. Hezké kozičky, promočená trička a neoholená podpaží, klasické osmdesátky. Některé písně jsou povedené. Ale co mě nejvíc ubíjí, tak je tragické zpracování. A tím myslím vizuál, podivné čachrování s kamerou, neskutečně odpuzující rozmazané okraje (rádoby umělecké) a lens frameů tu je ještě více než u Abramse. Takže negativa nakonec převažují, ale film jako takový zas tak špatný není! [40%] ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský hit Dušana Rapoše - paneláková story, Vejmělková, písničky Vašo Patejdla / Elánu... na dnešek trochu málo, ale ve své době kult, u kterého mne pobavilo obsazení Bábka a dokonce Ondřeje Malého, u kterých jsem si nikdy neuměl představit, že by někdy hráli v něčem pro mladé ( ikdyž Malý v Přátelích zeleného údolí ...). ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Všetka tá triviálnosť presiaknutá do všetkých zložiek filmu je svojou veľmi jednoduchou mimikou pomerne príťažlivá, má nečakanú silu zlanáriť diváka na svoju hru, na ktorú sa napriek neprehliadnuteľnosti jej priblblého akcentu veľmi dobre pozerá a ako satisfakciu od diváka ani nič iné nevyžaduje. Dokonca sa mi po dlhej dobe snívalo o niekom inom, nežo Anite Ekberg :D. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Je to takový slovenský předchůdce Discopříběhu a docela povedený. Rapoš tu ještě potlačil svoje sklony ke kýčovitosti (které po revoluci propukly naplno) a dokáže některé melodramatické momenty shodit vtipem. Hudba je výborná, bez ní by ten film nebyl ani ze čtvrtiny tak dobrý. Zajímavé je, že režisér většinu herců nafasoval v Ostravě. Vejmělková je krásná, ale tady mi moc sympatická nepřišla, to spíš Jiří Bábek, který se později bohužel moc neuplatnil. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě neskutečná nejen nostalgická, ale i srdcová záležitost. Kdo (v té době) nežil na sídlišti, asi nepochopí. Mám tenhle film hrozně rád, protože je o ulici, o lidech, o prostoru a době. O tom kratičkém úseku v lidském životě, kdy mizí dětství a začíná mládí, který je zcela nevratný a poštěstí-li se, je hrozně fajn. Je o té zvláštní ponurosti lidské existence (prakticky žádná z výrazných postav filmu není šťastná, a celé to prostředí působí spíše chmurně - alkoholici, svobodné matky, dívky bez budoucnosti, prakticky robotické existence [ten zvláštní milostný párek motorkářů v černém, který možná je šťastný, ale jejich štstí postrádá jakýkoliv projev života], nešťastné matky, hledající se dívky a chlapec, který tvrdě naráží na realitu života - fotr chlastá, dívka zraje dříve než ona, vidina hudební kariéry se rozplývá, zůstává jen ta automechaničina. A kromě toho je ten film plný skvělých věcí. Ponurá a přesto živoucí sídlištní atmosféra. Parádní hudba a k příběhu padnoucí texty. Robo Grigorov drsný tak, že by se před ním Chuck Norris vyděšeně krčil v koutě. Holky se zarostlým podpažím. Tenisky, které má na sobě Vejmělková, když lezou do sklepa, pro které bych dneska zabíjel. Vejmělkové diskotékově-taneční choreografie. Když spustí TA píseň, nejlepší československý oplodňovák všech dob, vstávají mi i chlupy v nose a uších. A ten konec, ten konec!!! Prostě parádní záležitost, která vůbec nestárne a neokouká se. Rozhodně si chci přečíst román, podle kterého to bylo natočeno. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Režisér Dušan Rapoš prezradil, že hlavná hrdinka Zuzana (Eva Vejmělková) mala byť pôvodne čiernovláska, no po neúspešnom hľadaní bola nakoniec blondína. (Raccoon.city)
  • Scenárista Karol Hlávka urobil v pôvodnom námete niekoľko zmien podľa svojich životných skúseností v čase jeho prvých lások v Novom Meste, z ktorého pochádzal a jeho kapelových začiatkoch, keď hrávali spolu s priateľmi po pivniciach a garážach. (Raccoon.city)
  • Vašo Patejdl sa kvôli práci na iných projektoch nezúčastnil natáčania a známe hudobné hity napísal len podľa obrázkov z filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama