Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Marqta 

všechny recenze uživatele

První čtvrtinu filmu jsem se upřímně nudila a říkala jsem si jak proboha vydržím tu další hodinu a půl. Ale jakmile se přetrpí ten začátek tak to začíná být temné hutné a drtivé- jako moje prvotní představa. Poslední čtvrtina je naprostým opakem začátku- Plná akce a dramatu. To co nepochybně stojí za povšimnutí jsou herecké výkony a dokonalá hudba (která je podle mě vůbec nejlepší složkou celého filmu. To co by se dalo vylepšit je kromě slabšího začátku- který je pro diváka (jestliže sleduje film poprvé) zbytečně rozvleklý a nic neříkající také předvídatelný děj a jednoduchost některých vedlejších postav. Takže hodnotím film 4 silnějšími hvězdičkami i když můj emocionální dojem hned po shlédnutí by byl na pět hvězdiček.----"Jednou jsem viděl velrybu, jak plavala se třemi harpunami v sobě.Trvalo to celý den, než zemřela. Našli jsme ji znovu a přistoupili k ní blíže,než kdykoliv před tím. Byla slabší kvůli harpuně, s kterou jsem jí střelil. Pokryta šrámy ze všech zápasů, které bojovala."---- ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Seversky typicky chladné až mrazivé, herecky dobře zahrané a k tomu ještě opravdový příběh. Moje letošní premiéra s norským filmem dopadla na skoro výbornou. Král z ostrova Bastoy má všechny atributy filmu, který Vás chytne hned od začátku a pustí až úplně na konci. A k tomu ještě výborná hudba, dělá z tohoto snímku velmi nadprůměrný, divácký zážitek. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že skandinávský film je v současnosti nejlepší na celém světě. Jestliže Hollywood měl svou zlatou éru ve čtyřicátých letech, Itálie vládla filmu v padesátých letech, Československo v letech šedesátých - tak nyní je to jednoznačně ve prospěch severských zemí - zde pak konkrétně Norska. Už dlouho se mi nenaskytl pohled na tak kvalitní film, především pak s kvalitním scénářem, skvělým hereckým obsazení (především pak v chlapeckých rolích!), dokonalou hudbou, dobrou prací kameramana, výtečným střihem.. Bestialita strážců nezná mezí, asi v žádném jiném filmu u mě nevyrostla taková touha po pomstě, jako zde. Pozor spoiler! A když chlapci věšeli toho sviňáka, dostal jsem alespoň maličký pocit zadostiučinění. Spravedlnost holt na světě neexistuje, jelikož norská armáda opět sjednala pořádek, ovšem i ta maličká jiskra naděje na konci divákovi ukáže, že žádný boj není marný. Nádherný filmový zážitek! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečného sentimentu si plyne takový standardně seversky chladný film, až na něj přijde sentimentální závěr. Škoda, protože atmosféra byla skvělá, režisér příliš netlačil na pilu, herci hráli výborně a scénář byl zajímavý. Nebýt těch melodramatických pohledů do očí na ledu, film by vyzněl mnohem lépe. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

"Jednou jsem viděl velrybu, jak plavala se třemi harpunami v sobě." .. Stejný žánr jako Zlo mezi námi nebo Domov šedých motýlů. Norský ostrov jakožto polepšovna pro nepolepšitelné, kde panuje tvrdá ruka a kde se schovává i jiné (ne)lidské zlo. Parta kluků odsouzená držet při sobě navzdory osudu. Pochmurná a bezvýchodná severská atmosféra bez výhledu na lepší zítřky ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)
  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama