Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

zette 

všechny recenze uživatele

Po vsech strankach poctive natoceny a zahrany film, ktery je umocneny faktem, ze je inspirovan skutecnymi udalostmi. Skarsgard v roli reditele napravneho zarizeni vyborny jako snad vzdy. Atmosfera neobydleneho ostrova taky dobra. Filmu ale chybi nejaka ta pridana hodnota, ktera by tento film odlisila od nametem podobnych filmu. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Fajnové severské filmové prekvapenie. Krutosť a šikana, spojená s nevľúdnym studeným severským krajom, a nesmierna túžba dostať sa odtiaľ preč na slobodu. Film vychádza zo skutočných udalostí roku 1915 a to ešte scenaristi a kostymeri celkový pohlaď na prostredie vylepšili. Dráma o chlapcoch , hroznom despotovi riaditeľovi, úchyláckom vychovávateľovi, štátnej komisii, ktorá vidí iba to čo riaditeľ chce, jednoducho dráma, ktorá nemohla inak skončiť ako skončila. Film mi pripomínal troška Coldwater, len dej sa odohrávala na severe a asi o sto rokov skorej, dokonca aj vzbura tam bola podobná. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

"Jednou jsem viděl velrybu, jak plavala se třemi harpunami v sobě." .. Stejný žánr jako Zlo mezi námi nebo Domov šedých motýlů. Norský ostrov jakožto polepšovna pro nepolepšitelné, kde panuje tvrdá ruka a kde se schovává i jiné (ne)lidské zlo. Parta kluků odsouzená držet při sobě navzdory osudu. Pochmurná a bezvýchodná severská atmosféra bez výhledu na lepší zítřky ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Norská verze Přeletu nad kukaččím hnízdem mě, až na několik slabších momentů, po celou dobu bavila, Stellan Skarsgard byl už tradičně skvělý a tvůrcům se vydařila i parádně bezútěšná atmosféra. Jen jsem za celou dobu nedokázal soucítit s hlavními hrdiny, jistě, vychovatelé by se neměli s chovanci intimně sbližovat, protože je to nehygienické, ale zato si myslím, že by se v našich věznicích mohl někdy bachař někomu postavit na prsty, místo toho, aby nějakému zmetkovi měnil hry v PS 4. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události se dnes píše před každou druhou koninou i dopoledne na Nově. Ale dobře . . . disciplínou a vzděláváním mělo být dosaženo v Bastøy lepších výsledků než tělesnými tresty. Domácí škola měla fungovat jako uzavřená společnost chlapců z celé země, kteří tam měli být převychováni na „slušné občany“. Polepšovna na ostrově proslula svým brutálním zacházením a v roce 1953 byla uzavřena. Asi tomu i věřim. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)
  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)

Reklama

Reklama