Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Maq 

všechny recenze uživatele

Usadit se v Monument Valley je nesmysl, není tam voda. Ani Komanči. Mně takové věci vadí. --- A v téhle prašné bezvodé krajině jsou ženy vždy oděny v čerstvě vypraném a naškrobeném, nemluvě o líčení a prvotřídních kadeřnických službách. No nic, taková byla norma, co nadělám. --- Film je dlouhý a jednotvárný. Literární předloha je možná dobrá a napínavá, ale scénář podle ní na mě působil dost zmatečně. Tak třeba epizoda s Futtermanem - o co tam šlo? Já jsem to nepochopil. --- Nelíbilo se mi to. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

John Wayne v úlohe v akej ho často nevidno. Je to síce starý, dobrý cowboy ako ho poznáme, ale s povahou besného psa , ktorý nemá zľutovanie nad komančami a rovnako ťažko vychádza s ostatnými. Jedno mladé ucho si k sebe nakoniec pripustí a hoci mladík vie o ňom tiež svoje, nakoniec musí uznať, že cez tú penu okolo úst je to v srdci dobrák. Stopári je western ako má byť. Niekoľkoročné hľadanie dievčaťa zaberá väčšinu filmu, ale našlo sa miesto aj pre love story a trochu srandy pri čítaní listov. Nechýbajú prestrelky, indiáni, putovanie divočinou či nocľah pri ohni a spánok pod holým nebom. Čo viac chcieť od westernu? 90%. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,750,000 ║ Spočiatku to bol zaujímavý príbeh s prvkami drámy ale prišlo i na nejaké dialógové odľahčenia, lenže potom čo nastala čistka od Komančov akoby príbeh stratil dych a už nemal čo ponúknuť etapa s hľadaným kmeňa Komančov v priebehu 5rokov bole bez lepšieho nápadu a húževnatejšieho deja, John Wayne to držal koľko toľko nad hladinou. /60%/ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na padesátá léta jako zjevení z nebes. Tenkrát vznikalo sice spousty kvalitních westernů, ale takhle realistických, nečernobílých a opravdových mnoho ne. Pátrání, které se časem stává životní posedlostí. John Wayne zde podal nejlepší výkon své dlouholeté kariéry. Jeho Ethan projde za film obrovským vývojem a v každém případě je to tvrďák až na půdu. Ač se jedná o jeho druhou nejtemnější postavu (ta první je ve filmu "Červená řeka"), nelze mu nedržet palce. Jeffrey Hunter, coby jeho společník, není jen do počtu, ale dokáže mu zdatně sekundovat. Opravdová westernová klasika, které nemohu vytknout ani ň. Doufám, že na zpáteční cestě chcípneš! - Tak s tím nepočítej! ()

swed 

všechny recenze uživatele

V mnoha směrech nadčasový a inovativní western. Téma rasismu je více než patrné, stejně jako rozpolcenost hlavní postavy (charismatický John Wayne). Pryč jsou jasně dané kontury dobra a zla, do popředí se staví nejednoznačná psychologie charakterů poháněná sžírající obsesí. "The Searchers" tak můžeme směle řadit k takovým dílům, jakými jsou například "V pravé poledne" nebo "Nesmiřitelní". Určitou vadou na kráse se může jevit zařazení odlehčených momentů, které ubírají atmosféře na hutnosti a snižují tím mé výsledné hodnocení. 8/10 ()

Galerie (114)

Zajímavosti (60)

  • Prvý film, ktorý sa marketoval prd vydaním v televízii prostredníctvom vlastného making of. (Real Tom Hardy)
  • Důležitou indicií pro přiblížení zápletky a pochopení Ethanovy nenávisti vůči Indiánům je náhrobní kámen u Edwardsova statku: "Zde leží Mary Jane Edwardsová. Zabita Komanči 12. května 1852. Ve svých 41 letech byla dobrou ženou a matkou.“ (Mary Jane byla Ethanova matka) (džanik)
  • Podkladem pro scénář (Frank S. Nugent) byl román stejného jména z roku 1954, jehož autorem byl Alan Le May, podle jehož námětu vznikl například i western Co se nepromíjí (1960). (džanik)

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama