Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 2

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 604)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Skoro je chyba, že je tam těm vtipů až moc (a jak je u Cohena zvykem velmi rozdílného druhu a úrovně), takže se člověk zasměje asi jen každému třetímu. Další věc je, že Cohen šije do všech natolik "vyváženě" (ano, je to paradoxní), že trochu zanikne hlavní satirizovaný cíl - což IMHO je nekonzistentní vztah USA k různým diktaturám. Od Cohena jsou navíc všechny vtipy sice nekorektní, ale v podstatě bezpečné - vzdělaný bohatý Žid s hordou právníků za zadkem si dělá legraci ze všech, aniž by mu cokoli hrozilo a aniž by se pro cokoli musel angažovat. V tom se velmi liší od Chaplina, který za války natočil Diktátora a po válce se stal nežádoucí osobou. Ale jinak - jeden z vrcholných komediálních kousků posledních let. Proslov o tom, jak se liší demokracie od diktatury, je geniální. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.1/10] | me: ...in loving memory of Kim Chong IL: Bravo! Komédia. ktorá v dnešnej dobe vytŕča nad všetky ostatné. Uráža, nerešpektuje, je tvrdá a nekompromisná ... a to všetko brutálne zábavným štýlom, ktorý si môže a vie dovoliť len Sacha. Film je prepchatý kvalitným vtipom toho najhrubšieho zrna. V takom návale je veľmi ťažké filtrovať a vyberať si miesta na ktorých sa človek nebude smiať. Každopádne - tento film ponúka 83 minút kvalitnej Sacha-Baron-zábavy, ktorá opäť raz dokazuje niečo prekvapivo nové. Give a man a vagina and he will spick for the day, teach a man to use his hand as a vagina and he will spick for a life time. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Asi jsem nějak otupělej, ale já žádnou nálož nekorektnosti neviděl. Přijde mi, že Diktátor posunem od mokumentu k tradiční komedii dost ztratil. Borat tepal mnohem silněji a to prakticky ve všech směrech. Vybrané téma navíc v mnohém nastavuje zrcadlo tam, kde je postaveno tak nějak pořád ze všech stran. Potěšily spíš některý gagy, než celek. Nahoru to posouvá vrtulník a závěrečný proslov. Bez nich za 3*. ()

choze 

všechny recenze uživatele

I přes vlažné trajlery jsem Cohenovi věřil, že opět potvrdí svůj status nejlepšího komika naší doby, jehož každá komedie je po právu událostí. A taky že jo. Polovinu filmu jsem proslzel smíchy a při vzpomínce na některé scénky (první onanie, zavedení diktatury v alternativním obchůdku, dialog na mostě a samozřejmě proslov o demokracii a diktatuře) a hlášky ("MÁM RÁD VZDĚLANÉ ŽENY. JSOU JAKO OPIČKY NA BRUSLÍCH - JIM TO NIC NEDÁ, ALE NÁS POBAVÍ.") si spolehlivě pobrečím ještě teď. Hustě nasázené, dokonale vybroušené nekorektní fóry nešetří nikoho a nic (ani Tommy Lee Jonese a Harvey Keitela) a kolikrát člověk trne, jak daleko je to za čárou, ale naštěstí je to pořád vtipné. Velký respekt před Edvardem Nortonem za jeho závěrečné cameo. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Na Diktátora jsem se podíval v dobrém rozpoležení, lehce intoxikován, bez nějakých velkých očekávání, jelikož mě Cohenovy (a jsou to především jeho projekty) předchozí filmy, Borat i Bruno, nechaly povětšinou klidným. Za poslední roky se můj celkový vkus sice lehce posunul, ale Cohenově politicky ultranekorektní hlíně jsem pořád na chuť nepřišel. Poměr vtipů a gagů, které mě upřímně pobavily oproti těm, které mi přišly slabé, nedotažené, hloupé, či vyloženě idiotské až nechutné zůstává pokud si dobře pamatuju přibližně stejný (tj. silně převládají ty druhé) , jako u výše zmíněných filmů. Přes to všechno jsem rád, že jsem Diktátora viděl a doporučil bych ho možná raději, než některé z filmů, které ode mě dostaly hodnocení lepší, ale jsou ze své podstaty zastupitelné. Cohenovy filmy jsou prostě výstřední, ať už se nám to líbí nebo ne, a staly se součástí kulturního zeitgeistu. 50% P.S.: Těm z vás, které rajcují proslovy střihu toho, ve kterém Aladdin vtipně srovnává praktiky diktatury a americké demokracie, doporučuji pořad Real Time with Bill Maher, ve kterém Maher servíruje podobné dobroty čtyřikrát do měsíce v závěru sekce New Rules. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Pro "rozpor s místní mentalitou" byl film stažen z kin v Kazachstánu, Tadžikinstánu a Turkmenistánu. Diváci si ho neužili ani v Bělorusku. (Sufferer)
  • Poté, co Aladeen (Sacha Baron Cohen) roztrhá listinu nové ústavy, popisuje davu v sále, jaké možnosti by se jim otevřely, kdyby byly Spojené státy také diktaturou. Ve výčtu těchto možností ale v tu chvíli silně naráží na reálné události a témata, která byly v tehdejších Spojených státech široce diskutována. Příkladem je vlastnictví značného majetku pouze velmi úzkou skupinou lidí, sanování finančního sektoru státem, snižování daní bohatým, nedostupnost školství a zdravotní péče širokým vrstvám obyvatel, zákulisní vlivy na média, příliš široké pravomoci tajných služeb, věznice ala Guantanamo, sporný výsledek prezidentských voleb v roce 2000, pochybné důvody války v Iráku nebo použití Homeland Security Advisory Systém. (GordonCZ)
  • Na celosvětovou premiéru filmu v Londýně přijel Sacha Baron Cohen (Aladeen) v oranžovém Lamborghini. Nepřijel však po silnici, luxusní auto bylo umístěno na vlečném nákladním voze. (Sufferer)

Reklama

Reklama