Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jeden dostavník, 6 cestujících, kočí a šerif. Někde v prérii pak ukrytí Apačové, kteří vykopali válečnou sekyru a představují tak nebezpečí pro cestu oné posádky do Lordsburgu. John Ford vsadil na výše uvedené ingredience a pro diváky si připravil vskutku výborný western, v němž se střetávají nejrůznější charaktery postav a předsudky vůči některým z hlavních hrdinů. Mladý John Wayne zde ztvárňuje velmi sympatickou roli muže s cejchem kriminálníka, avšak dobrou duší, pravým chlapským chováním, Ringo Kida, jehož hlavním cílem cesty je msta za smrt svého bratra a otce. Postupně se měnící a rozvíjející vztahy mezi hlavními osmi postavami jsou zajímavé a už díky nim stojí Přepadení za zhlédnutí. Stáří snímku je znatelné, avšak tempo není nudné, herci již nepůsobí tolik teatrálně, střih se nepodobá Waynovým westernům z předešlých let (Riders of Destiny, Sagebrush Trail, The Man from Utah,...) a hudba je tu příjemná a dané scény dobře dokresluje. Po většinu času konverzační stará road-movie se ke konci změní v očekávanou bitvu s indiány a vše tak pomalu směřuje k závěru, který je během filmu několikrát naznačen a divák na něj pochopitelně čeká. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Stagecoach je predpokladám najstarší western čo som videl, paradoxne ako prvý som videl jeho remake:) Aj tento originál je celkom svieže dielko, s prepracovanými postavami. Páčila sa mi postupná gradácia filmu, nasnímanie nájazdu apačov, aj cool záver. Každopádne Stagecoach oceňujem skôr pre jeho "historickú hodnotu", nejaké oslavné ódy si tentokrát ušetrím. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Napínavý western od začátku do konce. Obejvuje se zde sice jen pár postav, zato pečlivě vykreslených. Od sympatického zločince Johna Waynea, přes prostitutku s dobrým srdcem či věčně ožralého, leč šikovného doktora atd. Vadila mi sice zadní projekce, ve 30. letech však zcela běžná. Koneckonců ji používá i Hitchcock o mnoho let později. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Až do přepadení indiány výborný film. Film tady graduje a závěr už je jaksi do počtu. Když už zkrátka Ringo do toho Lordsburgu dojel, musí ještě vyřídit ty Plummerovic lumpy. Tato část už působí jen jako přídavek, nemá tu sílu jako prvních osmdesát minut. Je to samozřejmě čistě subjektivní dojem. Proto ty čtyři hvězdičky. Jinak musím dodat, že tady je docela snesitelný John Wayne, který ještě nevypadal jako strejda, takže se mu ta role dala věřit. Takže suma sumárum jedná se o velmi příjemné překvapení, s ohledem na stáří filmu jsem se totiž obával, že budu koukat jen na povinnou nudnou klasiku. Obával jsem se zbytečně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne vážny, psychologický western. Ford skúma rozvíjajúcu sa spoločnosť, ktorá sa začína hierarchizovať. Ukazuje, že nie majetkom a postavením je človek človekom. Na western z dôb dávno minulých úctyhodný nápad. V protiklade psychologizácie postáv tu stavia chudákov apačov, ktorí sú ako bolo neskôr u Forda zvykom, čisté zlo. Je to škoda, asi za to mohlo štúdio, pretože diváci ešte neboli pripravení na demýtizáciu divokého západu. Dilema medzi 60% a 80%. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (31)

  • Klobouk, který John Wayne (Ringo Kid) nosí, byl jeho vlastní. Během příštích dvou dekád ho nosil v mnoha westernech, než ho po filmu Rio Bravo (1959) odložil, protože se začínal rozpadat. Poté byl klobouk vystaven pod sklem v jeho domě. (Marek06)
  • John Wayne hrál v té době v druhořadých westernech a vydělával 16 000 za film. Za Přepadení však dostal jen 6 000. Chtěl se zalíbit studiu Republic, toužil po nové smlouvě. (KIT.HL)
  • Hosteen Tso, místní šaman, slíbil Johnu Fordovi přesně takový druh oblačnosti, jaký chtěl pro natáčení filmu. Slíbená oblačnost se skutečně objevila. (Marek06)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama