Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

ad-k 

všechny recenze uživatele

Dobře... podobný film si už od prvopočátku hledá svou oběť: a to sice city (ale nevydírá). Dobře... je jednodušší obdivovat herectví ženy, která hraje uvěřitelně kluka. Dobře... podobně tragický příběh, postavený na skutečné události, předurčuje k diváckému úspěchu. Ale přesto: tenhle surový, sugestivně natočený a silný zážitek mě sebral. Vnímám všechny negativa, od prvních záběrů jsem tomu filmu příliš nevěřil, Brandon mi nebyl zprvu sympatický a bylo těžké se s ním ztotožnit... ale pak přišla Lana, pohasínající továrny a na konci i "Bluest Eyes in Texas" spolu se slzami. Moje první regulérní filmové slzy, které z toho oka nakonec spadly... kluci přeci nepláčou. 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Chlapci neplačú" je americký film, ktorý má diváka presvedčiť o tom aké to je ťažké a náročné, keď niekto trpí krízou sexuálnej identity. Vypočítavá snaha urobiť z chorých, hnusných úchylákov súcitu hodných hrdinov, ktorí to majú v živote nesmierne ťažké. Hilary Swanková tu vizerá ako karikatúra Matta Damona a za to dostala sošku Oscara. Choďte s tým do piče a strčte si do riti aj všetky tie Oscary, Zlaté Glóbusy a ďalšie LGBT ceny, ktoré boli tomuto chorému filmu udelené. Vôbec ma neprekvapuje, že režisérkou tejto zvrátenosti je lesbická rajda Kimberly Peirceová. ** ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Hillary Swank ve své životní roli, co jiného na to více říct... Nemohu a nedokážu tak jako drtivá většina populace pochopit pocity, co prožívá lidská bytost zakletá v cizím v těle navíc jiného pohlaví. Neobyčejné drama a neobyčejný příběh... I když Hillary dokázala přesvědčit po tomto snímku svým hereckým uměním několikrát včetně Million Dollar Baby, Boys Don´t cry je doposud nepřekonán. Tak to cítím a vnímám. Nic víc a nic míň... Sakra to je pocta jak hrom ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní psychologické drama o sexuální totožnosti trvá dvě hodiny. Z toho je zajímavých tak posledních dvacet, které stejně vůbec neutíkají. Sugestivní song na konci i závěr sám nutí, aby se zvedlo hodnocení nahoru, což jak vidno spousta lidí udělala, protože to celé předtím je jeden velkej balast, kterej diváka připravuje na onu závěrečnou dekádu emocí. __ Ve filmu není ani jedna postava, se kterou by se dalo sympatizovat a ani nikdo pohledný, jen vyfetovaný, opilý a zašmudlaný trosky. Pravá Amerika :-) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení se nekoná. Hollywood mele z posledního a nezávislá produkce z větší části také nezáří zrovna originalitou. Přesto to u snímku Kluci nepláčou nevadí. Po většinu sé stopáže velmi příjemný film s příběhem trpícím klasickým balónkovým efektem. Celé to začíná vskutku nevině a je na co se dívat. Režisér a herci dokážou diváka strhnout do příběhu a ten nemá vůbec žádnou šanci se nudit. V druhé části však přichází šílený obrat, veselý odstín mizí a film se mění ve velmi drsné drama, které graduje až k intenzivnímu závěru. Divák, který již měl šanci poznat všechny kouty duše předchozích postav a dokáže si dopředu představit jejich reakce tu totiž opravdu cítí nevolnost ze skutků, které se na obrazovce dějí. Bylo mi zle. Boys Don't Cry jsou rozhodně bravurně zvládnutým snímkem, o hereckých výkonech nemá ani cenu debatovat, nezaškodilo by ale trochu toho čerstvého větru. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)
  • JoAnn Brandon, matka Teeny Brandon (Hilary Swank), se veřejně ohradila proti tomu, že média o její dceři psaly jako o Brandonovi. V roce 2013 však prohlásila, že akceptuje, že se o Teeně v médiích mluví jako o transgenderovi. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama