Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení se nekoná. Hollywood mele z posledního a nezávislá produkce z větší části také nezáří zrovna originalitou. Přesto to u snímku Kluci nepláčou nevadí. Po většinu sé stopáže velmi příjemný film s příběhem trpícím klasickým balónkovým efektem. Celé to začíná vskutku nevině a je na co se dívat. Režisér a herci dokážou diváka strhnout do příběhu a ten nemá vůbec žádnou šanci se nudit. V druhé části však přichází šílený obrat, veselý odstín mizí a film se mění ve velmi drsné drama, které graduje až k intenzivnímu závěru. Divák, který již měl šanci poznat všechny kouty duše předchozích postav a dokáže si dopředu představit jejich reakce tu totiž opravdu cítí nevolnost ze skutků, které se na obrazovce dějí. Bylo mi zle. Boys Don't Cry jsou rozhodně bravurně zvládnutým snímkem, o hereckých výkonech nemá ani cenu debatovat, nezaškodilo by ale trochu toho čerstvého větru. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 3/10 Efekty 3/10/// +drsné a dost dobře zahrané, dokonalá proměna hlavní představitelky -film působí jako by byl natočen před 20ti lety/// Hůř se to hodnotí. Tak jak teda? Film je dost dobrý a pokud si připomenu že je podle skutečné události, tak mě až mrazí. Je to prostě drsný co se všechno může v partě a nebo v určité oblasti odehrávat. Některé scény byly opravdu silné. Zvláště náklonost a láska kterou prozařovala Chloe Sevigny se jen tak nevidí. Jenže kromě zmíněného mi toho film moc nedal. Trošku se u mě minul účinkem a tak nějak jsem ho prosvištěl aniž by mě samotný film nějak více oslovil. Nehledě na to, že Hilary Swank už navždycky uvidím jako chlapa a to je docela hnusná představa. Stačí mě když se podívám na fotky z kteréhokoliv filmu a uvidím tam Brendona. Tak nevím jestli to holka s touhle rolí vyhrála/// Celkem 44%/// ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V závěru silný snímek, která jinak po dvě hodiny je naplněn spíše několika zajímavými momenty a vatou mezi nimi. Problematiku "ženy, která si hraje na muže" byla využita poměrně silně, ale téma samotné možná není natolik silné, aby drama bylo opravdu působivé v každém momentu. Krom několika silných scén a konce snímku prostě není nic, co by si divák zapamatoval navždy a to je to jediné, na čem záleží u podobně laděných snímků. Přes mou ně zrovna oblíbenost Hilary Swank, musím uznat, že předvedla co mohla a její "chlapec/žena" je spojením jejího zvláštního kouzla a neuvěřitelné snahy. Správně udělený oscar hned z počátku její kariéry může způsobit problémy v její budoucnosti, ale naštěstí se dokázala Hilary Swank dostat z oscarové a umělecké škatulky a dokonce se už proměnila několikrát v krásnou ženu. Příště trochu více syrovosti a působivosti a půjde o výjimečné dílo. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Hilary Swank a také opomíjené Chloe Sevigny. Drsný, emocionálně silný snímek, ale neoslovil mě tak jak jsem si představoval. Určitě zasloužený Oscar pro moji oblíbenkyni Hilary. Ale filmu prostě něco chybí a úplný závěr mi přišel trochu moc líbivý, až falešný (klasické filmové "true story"), takže "jen" 80% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Netradiční coming-out drama stylizované do balady o útěku před spravedlností a okolním světem. Vše mezi tím stojí a padá na famózní herecké expresi Hilary Swank, která je za svůj neobyčejně věrohodný výkon zaslouženě ověnčena Oscarem. Závěr samotný je freneticky nervydrásající, ačkoliv překombinovaně vyhrocený.... [#PRIDE2020] ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Brandonova (Hilary Swank) matka, JoAnn Brandon, ve skutečnosti zažalovala kraj Richardson a šerifa Lauxe, že nepředešel smrti jejího dítěte. Případ vyhrála a získala 80 000 amerických dolarů. Okresní soudce Orville Coady snížil částku o 85% na základě odpovědnosti bývalých trestanců Nissena (Brendan Sexton III) a Lottera (Peter Sarsgaard) a jedno procento za údajnou Joanninu spoluvinu z nedbalosti. Částka se tedy zmenšila na 17 360,97 amerických dolarů. Roku 2001 Nebraský soud přiznal plnou výši 80 000 amerických dolarů za psychickou újmu a dalších 6 223,20 amerických dolarů za pohřební náklady. Tentýž rok získala JoAnn Brandon dalších 12 000, z toho 5 000 amerických dolarů za úmyslné zabití a 7 000 amerických dolarů za úmyslné způsobení duševního utrpení. (MFJD)
  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama