Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu

  • USA A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child (více)
Trailer

Obsahy(1)

V další z nočních můr se opět setkáváme s Alicí. Ta zjišťuje, že je těhotná. Toho Freddy využije a prostřednictvím snů ještě nenarozeného dítěte si vybírá další oběti. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Hodně ambiciózní „pětka“ zdůrazňuje comicsovou estetiku celé série a má minimálně dva opravdu skvělé momenty. Celkově se ale utápí v určitém chaosu a nepřehlednosti. Režisér buďto musel najít kompromis mezi svou vizí a zásahy ze strany producentů, nebo si prostě nedokázal poradit se scénářem. Škoda promarněného potenciálu. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Tento piaty diel mal neľahkú úlohu. Musel sa tak ako pri štvorke zaobísť bez Cravenovej pomoci, tým pádom mohli tvorcovia zabudnúť na dvojicu z jednotky či trojky Heather Langenkamp a Johna Saxon a nadviazať na dej predošlých filmu tiež nie je až také ľahké ako sa môže zdať. Trojka a štvorka na seba dejovo nadväzujú a prehovoriť hercov na ďalšie ich účinkovanie a vymýšľanie už neviem akých fantsmagorií tiež nemusí byt správny ťah. Nakoniec sa všetko podarilo a s piatim dielom prichádza ďalšia zmena. Aj tento režisér si presadil svoje a nechcel opakovať po ostatných režiséroch dielov o Freddym. Ten pomenil charakter hlavej zápornej postavy. Freddy Krueger upustil od humoru(samozrejme toho najčernejšieho) a tento krát sa snažil viacej strašiť ako zabávať. Nevravím, že humor tam nebol, ale nebolo ho tam až tak ako napríklad v štvorke. To by bol hneď prvý viditeľný aspekt, ktorý sa zmenil. Celkovo celý dej filmu bol postavený hlavne na skvelých exteriéroch a interiéroch. Pomocou snových pasáží sa dostávame do kláštora v ktorom pracovala matka Freddyho Amanda a je to pastva pre oči. Striedanie snových pasáží s kláštorom, tmavou nocou a interiérom starých nechutne vyzerajúcich chodieb s obyčajným krásne slnečným dnom je ako vystrihnuté z Burtnovho Beetlejuicea (1988). Upustilo sa od vtipu(konečne dej nevyzeral ako comedy-horor) a pracovalo sa hlavne s atmosférou, ktorú Hopkins budoval znamenite. Ďalším veľkým plusom je scenár. Hlavnou chybou štvorky bol skoro nulový scenár, tu bol na oplátku skvelý. Tento diel "Dieťa Sna" je po jednotke asi najserióznejšie podaný. Celá recenzia: TU ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Celý film je temnější a i když některé Freddyho hlášky jsou skvělé, celkově je tento díl i méně zábavný. Béčkový vzhled minulých dílů je zde nahrazen ponurou a vážnou atmosférou, která se k Freddymu ani trochu nehodí. Sice to zdaleka není taková pohroma jako dvojka, ale je to rozhodně slabší díl série. Můj oblíbenec Freddy to ale zachraňuje. I tady filmu trochu nadržuju jen kvůli němu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

''Nedovolím, aby se to stalo znovu. Přivedl jsi mě zpátky, abych ti dala život, ale teď ti jej zase vezmu. To si jenom myslíš štětko!'' Pátý Freddy je už docela průser. Prostě série měla skončit někdy u třetího dílu. Dá se souhlasit s tím, že některé efekty jsou na svou dobu zajímavé, a ten 80tkový feeling má něco do sebe. Ale ruku na srdce většina scén je už totálně přitažená za vlasy a celkově není děj nijak zajímavý ani strašidelný. Od dalších dílů se budu tedy držet v uctivém odstupu a časem se možná dokopu k novému remaku. Tímto jsem s Freddym a jeho noční můrou skončil. Alternativy: Krvavý Valentýn, Pátek třináctého. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

V době, kdy jsem tento díl viděl poprvé jsem byl na zabíjení ve filmech zvyklí a většinou mě nepřekvapovaly.. ale tenhleten díl Noční můry se mi zdál velice nepříjemně krutý a brutální ve vraždách (proto nedoporučuji sestříhanou verzi, kde jsou tyto scény ochuzeny střihem...). Asi nejpochmurnější a nejnechutnější z celé série Freddyho Kruegera. Mé hodnocení 4 hvězdičky… ()

Galerie (87)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení probíhalo od 7. dubna do května 1989 v Kalifornii. (Varan)
  • Když se Alice (Lisa Wilcox) probudí z noční můry v blázinci a za ní se objeví vyšinutý pacient (Robert Englund), tak původně řekl: „Nic takového jako bezpečný sex neexistuje.“ Tato věta byla z filmu vyškrtnuta. (HellFire)
  • Stephen Hopkins měl 4 týdny na natáčení a 4 týdny na střih filmu. Točilo se téměř bez přestávek. Studio bylo z jeho práce natolik ohromeno, že mu svěřilo režii Predátora 2 (1990). (HellFire)

Reklama

Reklama