Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Quint 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutková fantasy pohádka z dílny tvůrce Mupetů Jima Hensona není rozhodně žádnou veselicí se zpíváním a potrhlými figurkami. Pro děti bude nejspíš příliš pomalá, málo akční, moc temná a místy i brutální. Starší diváci ale jistě ocení úchvatné vizuály, které v nich dokáží vyvolat pocit úžasu a otevřít před nimi uvěřitelný a propracovaný svět plný roztodivných míst a tvorů. Ačkoli film může v dnešní době působit zastarale, pořád zůstává vrcholem zaniklého neanimačního loutkářského umění. Jen pro vysvětlení: klasické animační loutky se rozhýbávají pookénkovou animací, zatímco s neanimačními loutkami se natáčí v reálném čase jako s živými herci. Loutky tu sice vypadají jako loutky, ale pohybují se jako by byly skutečně živé. Oproti moderním digitálním postavičkám, které jako by vzdorovaly gravitaci, působí v jistém směru více autenticky, protože opravdu zapadají do svého prostředí a obývají svůj svět, kde na ně reálně působí sluneční světlo, mlha, déšť či vítr. A to je u filmu, který pojednává o spojení bytostí s přírodou, hodně důležité. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: nádhera. Ale pouze v případě, jste-li ochotni akceptovat živou loutkovou animaci. Říkám to záměrně, neboť oproti kreslené či stop-motion animaci nemusí být pro každého snadné brát ji jako "normální" film. Kdo viděl třeba "Team America", ví, o čem mluvím, trikově loutky ze své podstaty jaksi nemohou být jiné. Pokud to dokážete, čeká vás pohádková fantasy s poutavým příběhem, neskutečně krásnou výpravou a spoustou krásných scén (paralelní retrospektiva hlavních hrdinů, hostina aj.). Pohádkové se tu snoubí s fantasy podobným způsobem jako třeba v "Nekonečném příběhu". Filmaři nápady opravdu nešetřily, ta příroda, kterou stvořily, je úchvatná a vše je podpořeno krásnou hudbou. A těch pár drobností či naivností tentokrát rád odpustím, vždyť se koneckonců píše rok 82. Jsem opravdu rád, že film neskončil jako nějaká hraná papundeklová záležitost. Tenhle loutkový svět totiž strčí do kapsy většinu fantasy produkce 80. let. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, že keby som to videl ako decko tak by som sa bál. Svet, bytosti čo ho obývajú a aj atmosféra je riadne temná a nepríjemná. Čo teraz v dospelosti veľmi oceňujem. Nie len to, že ten svet funguje podľa svojich logických pravidiel a má aj pár filozofických presahov súvisiacich so základnými piliermi žánru, ale zároveň je to celý čas hravé. Každá jedna bytosť a prostredie je originálne a preplnené rôznorodými chuťovkami a detailmi. A príbeh samotný aj napriek základnému konceptu funguje. Je na tom poznať zub času, ale zároveň sa to stáva najväčšou devízou toho filmu. Pretože mu ten starší háv náramne svedčí. Príjemné prekvapenie po ktorom sa s radosťou pustím do seriálu. Chcem o tom svete vedieť viac. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Člověku je při pohledu na všechnu tu práci, co za tím stojí - výpravu, kostýmy, celou mytologii, ale taky výstavbu každé scény, zklamaný, že dnes už se nikdo neodváží a nechce natočit podobný film. 'Temný krystal' je ukázkou toho, jak dřina a talent posouvá film na další level. Je to o něčem víc, než jen natočit film správně. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nádherný připad , kdy jednoduchý děj dokaže nahoru vyzvednout animace, atmosféra a v neposlední řadě i hudba. Temný krystal má vše posledně zminěné. Animace - v pravdě pro někoho budou loutky vždy spjaty s dětmy (což je velká škoda neb jejich kouzlo se dá vyuzit i v temnejsich pohadkach , stary Yoda např.) . Nelibi se mi zadné animovane fantasy klasickou technikou a ani pocitacovou , nepodarilo se ji me podmanit anebo to bylo neskonale detske , proste nuda. Zde mame loutkově stvořen cely svět, od postav po stromy apod. Chvílema jsem se nechal unášet scénama. Za zmínku stojí les , kde poprvé se setká gerlingové setkají. Atmosféra - fantasy pro dospělé , zcela vazně. Neni zde zadne odlehceni ci pripadne komicka figurka jako v každé detské fantasy. Necekejte tedy , ze se zasmejete . Sceny kdy jsou šošoni meneni na otroky rozhodne pro male deti nejsou. Hudba - malokdy se postesti , aby fantasy melo povedenou a podmanivou hudbu. Pokud ano pak to samotny film vystreli jeste vyse (Conan, LOTR, Excalibur). Jedním slovem diky nasi jedne komercni TV ( jen nechapu ranni vysilaci cas, kdyz to neni pro deti) jsem konecne videl to co na zapade je kultovní fantasy . Jim Henson neni jen Muppets apod , Frank Oz neni jen Yoda. Ti dva vytvorily nadhernou fantasy , ktera ma sve kouzlo i nyni v dobe poLOTRovské a pocitacu. Skoda , ze neni vice podobnych fantasy. 100 % ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Koncepční návrhář Brian Froud navrhnul každý aspekt filmu, což mu vzalo pět let života. (HellFire)
  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama