Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně neni pohádka pro děti, je to spíš pro dospělé a to je určitě ku prospěchu, protože se dala použít skvělá temná atmosféra a ty postivičky udělat takový strašidelnější a celý to je zasazený do pěknýho prostředí, ale na druhou stranu triky nejsou zase nic extra, i když vezmu v úvahu, že to je loutkový, spíš to vypadá jako ty postavičky z team america, teda hlavně Gelflingové, ale jinak ty postavičky působí dobrým dojmem, zlí Skeksisové vypadaj opravdu strašidelně a Gelflingové zase naopak a to je správně. Co se týče příběhu, tak ten je výbornej, jenže neni ničim výjmečný, všechno už se dalo mnohokrát vidět a zápletka taky nepatří k originálním a přesto se mi příběh velmi líbil a v podstatě i celej film, možná to bylo tim do jakého fantasy prostředí to bylo zasazený, fakt nevim ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po včerejším televizním obdarování se musím tomuto snímku omluvit. Jen neprávem jsem jej míjel v naší DVD půjčovně, i když velmi dobré přijetí jsem znal. Krátký a velmi zajímavý příběh nás zavede do fantastického světa, který si s ničím nezadá s legendami v žánru. Samotný námět, a vlastně i příběhové zpracování, se velmi podobá slavnému Nekonečnému příběhu, i když přiznám se, Temný krystal mě oslovil mnohem více. Mladý chlapec se stává jediným, kdo může podle starého proroctví zachránit svět od nadvlády zlých skeksisů. Nedlouho po narození byla jeho rodina vyvražděna a on byl vychován jedním z nejstarších gelflingů. Čím více pronikáme do děje samotného, tím více můžeme být oslněni nápady, kterými přímo hýří. A nemusíte se bát ani absence vyloženě velmi povedených scén, tenhle snímek by totiž mohl konkurovat i mnoha hraným, loutky tu totiž neslouží jen jako prostředek k ukonějšení publika, ale jen jako příjemné obohacení příběhu, který tak získává ten správný nádech fantasktna. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film je oživlou vzpomínkou na něco, co jsem viděla jako dítě. Znáte to, v hlavě vám zůstanou barevné šmouhy postaviček a vy nevíte, jestli byly součástí skutečného filmu, nebo si je dokreslila vaše fantazie. Ano, toto je kult, dozvěděla jsem se, ale pro mě to drahokam vynořený z minulosti. Muppety jsem nikdy moc v lásce neměla, ale Temný krystal je onou výjimkou z pravidla a kouzelným příběhem o boji dobra a zla. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je tak trochu zabudnutý, ktorý možno väčšina odbije už len tým, že ide o bábkový film, a to je niečo pre deti. Skutočnosť je však taká, že príbeh nenudí ani chvíľu, po vizuálnej stránke je aj po 25-ich rokoch stále čo obdivovať, smiešne nepôsobí ani trikovo, ani príbehovo a vidno, že sa tvorci s filmom vyhrali. Jednoznačne odporúčam. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $40,577,001Tržby Celosvetovo $42,900,000║ v prvom rade úžasné masky, kostýmy, kulisy, nápaditosť ohľadom vytvárania krajín tu nepozná hraníc, je na čo pozerať, krásny vizuál, neskutočne prepracované a k tomu aj minimálna triková vložka je na dosť slušnej úrovni, fantasy príbeh je v pohode stráviteľný, veru v 80.rokov bola bohatá tvorba na fantasy film /80%/ ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)
  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)
  • I když je jich dohromady devět, Skeksisové byli původně založeni na sedmi smrtelných hříších. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama