Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

HiddenDragon odpad!

všechny recenze uživatele

Mne je uplne u pr...e s prominutim, jak moc je toto historicky presne nebo dukladne pripravene, jak tu nekteri pisi. Kdovi jestli je to vubec pravda. Ani jak moc pekne jsou kostymy nebo upravena Onurova (pardon Sulejmanova) bradka. Protoze je to telenovela jak pesti do voka...staci mi videt pet minut, kdyz to ma nahodou zapnute moje mamka, a mam pocit, ze bych si radsi urizl usi, jak to Turci s oblibou delali u Stramberka :) protoze tak stupidni dialogy a herecke "vykony" se vidi proste jen v telenovele. Ano, povazuji za dostatecne i par minut....protoze jestli mi serial leze na nervy po peti minutach, nic na svete, ani svlecena Seherezada, me nepresvedci, ze zbytek bude...coze ono to ma 90??? minut....no lidi, jestli tohle vydrzite opakovane, tak asi nemate na csfd co delat :-D ()

Agneszka 

všechny recenze uživatele

Tohle hodnocení, tyhle komentáře opravdu nechápu... zvládl jsem jen 3 díly, ale celé aby mě nikdo nenařkl. Viděla jsem celé 4 díly a stačilo mi... Cože??? To už Vám vážně chybí soudnost? Nemáte rádi telenovely, v tom je hlavní problém, já nesnáším sci-fi. Přijde mi nesmyslný, hloupý a nudný. Dávám proto Metrixu odpad? Ne, je třeba hodnotit objektivně vzhledem k žánru. Telenovela je prostě telenovela. Nemůžete od ní čekat nic extra, tak to prostě je. A cpát to do odpadu, protože Vám tohle nesedí je víc než ubohé. Tak na to nekoukejte, soustřeďte se na to co Vás baví, ale přetrpět 3 díly abych tomu mohl dát odpad a na počítadle mi naskočilo o film víc. Já jen koukám s otevřenou pusou a nemám slov. Není tam nic objektivního, jen rozpatlávaný odpor k vyjadřování emocí a trapným ženským dialogům- ty jsou ovšem trapné i v reálu, protože ženský vždycky řeší kraviny. Nojo předsudky, nulová empatie, ochota vůbec něco prožívat... pochopím tenhle životní postoj. Nepochopím, proč se někdo takový vůbec snaží vidět alespoň kousek dílu aby mohl kritizovat. Je to fakt smutný. ()

Reklama

nemer odpad!

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem sledovat celé tři minuty! Ale už po 20 vteřinách mi bylo jasné, že toto je víc než odpad. Na podobné typy pořadů se budu schopná dívat až ve stádiu pokročilého Alzheimera nebo po lobotomii. Kdo toto sleduje, že si někdo může dovolit něco podobného točit a tv to dokonce vysílá? Dg. IQ papírových draků. U podobných hrůz by mělo nabíhat upozornění, že po sledování klesne IQ diváka o dalších 50 bodů. ()

DZOUKR 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a krásně natočený seriál, a ikdyž se většina děje seriálu odehrává v harému, drží se seriál z velké části historických skutečností. Jo, a jen něco ke komentářům: kdybych viděla z každého druhého dílu 10, 15 minut tak bych asi neměla žádný oblíbený seriál. A jestli jsem tímto komentářem alespoň trochu naštvala ty, co dali odpad, tak jsem opravdu ráda, protože já byla taky naštvaná, když jsem zjistila jaké má můj oblíbený seriál hodnocení. ()

Avantgarda odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, ano Turecko má jen jednoho herce a proto ho musí obsadit do vše dvou svých seriálů, co hlavní roli. Bez něj by to asi nebylo dosti Turecké a nebylo by tam dostatečně dlouhých pohledů, protože zcela evidentně Halit Ergenç je největším odborníkem právě na tento druh hereckého projevu. Zcela určitě, nebýt oněch neskutečně dlouhých pohledů, měl by seriál místo 63 dílů, dílů jen 30. Ale proč bychom se připravovali o ty dlouhé pohledy?! ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Meryem Uzerli se ve čtvrté řadě už neobjevila z důvodu těhotenství, nahradila ji Vahide Perçin. (Gardis)
  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)
  • Seriál byl natočen podle později velmi oblíbené dramaturgické šablony, v níž jsou příčiny historických událostí vysvětlovány fiktivními příběhy ze soukromého života vládců a jejich okolí. (Borrtex)

Reklama

Reklama