Reklama

Reklama

Bylo, nebylo

(seriál)
Trailer
USA, (2011–2018), 114 h 2 min (Minutáž: 41–45 min)

Hudba:

Mark Isham

Hrají:

Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Josh Dallas, Lana Parrilla, Robert Carlyle, Jared Gilmore, Colin O'Donoghue, Lee Arenberg, Emilie de Ravin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(156)

U dveří lovkyně uprchlých zločinců Emmy se jednoho dne objeví malý kluk, který tvrdí, že je jejím ztraceným synem. Podle něj jediná Emma dokáže zvrátit hroznou kletbu, kterou uvrhla zlá čarodějnice na celou říši pohádek... (TV Prima)

Videa (60)

Trailer

Recenze (488)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno když sem viděl první díl mi to přišlo celkem fajn. Dnes, tedy čtrnáct let od premiéry, je na OUAT extrémně vidět jak moc se za tu dobu změnily nejen nároky diváka (včetně mě), ale také jak moc se změnil styl točení seriálů. Tyhle “klasické” kdy je přes dvacet epizod v sérii a v každé sérii je vaty že by se s ní dalo zateplit celé sídliště se dnes už naštěstí netočí. Bylo, nebylo ještě celkem funguje v rámci první série. Sice by jí neškodilo zkrácení maximálně na polovinu a nic by se nestalo, ale budiž. Od dalších sérií už se ale víceméně kašle na pohádky a jedou se vztahy, plká se o dobru a zlu a je zde patrná snaha o překlopení kamsi k fantasy, která ale nefunguje. Kdybych na tohle koukal v době vzniku a viděl co týden epizodu, asi by mi to tak nepřišlo, sle při snaze koukat na víc epizod za sebou na Disney+ se z toho stávalo postupem času větší a větší utrpení a došlo i na přetáčení…40% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nápad uvrhnout pohádkové postavy do našeho "reálného" světa byl skvělý a mnohé části jsou brilantní, romantické, vtipné a prostě fantasy. O to víc zamrzí strohá epizodičnost a často lajdáctví ohledně scénáře, které kazí klady výše vypsané. Zhruba po devátém díle jsem si říkala, že to stopnu, že tohle nemá cenu (pět řad po dvaadvaceti dílech- woe, a já ten čas snad kradu??), ale zase mě mrzelo, že se nedozvím, jak to s některými postavami dopadne (...and they lived happily ever after, ni?). Takže zůstávám polapena v tomto mezisvětě a uvidíme, kam až to vydržím.___ Po I. řadě hodnotím jako průměr ***, oblíbené postavy- zlá královna a Rampelník (co to o mně vypovídá? :o) ___ Po II. řadě (ano, zvládla jsem ji rychle) mnou opět zmítají rozporuplné pocity. Nápady a děj se hodně vylepšily, aby se v samotném závěru totálně zkazily a práskly na sebe, že prostě chtějí (a dokáží) chrlit další a další řadu, nehledě na to, koho přes portál pošlou tentokrát. I s ohledem na tento neblahý fakt musím hodnocení zvednout na **** a uvidíme, co přinese zítřek. Oblíbené postavy- Emma is my hero! (ehm, a Rampelník) ___ Po III. řadě nechávám na čtyřech*, začátek mě pěkně naštval (Peter Pan), ale pak se vylepšili a momentální záporačka roku, Zelena, měla říz. Přesto dávám sbohem, přestože jsou k mání ještě dvě další řady. Došlo totiž i na cestování v čase a to už je konečná. Přestože se během těch tří řad mnoho věcí opakovalo (tak na koho uvalíme spící kletbu tentokrát? Atd.), přicházelo se i s novinkami a neustávající flashbacky bavily pořád, proto nechávám celkově na ****. Oblíbené postavy- kapitán Hook a Rampelník ♥. ()

Reklama

KoRniky 

všechny recenze uživatele

Fantasy to je moje. Takový seriál tu chyběl! Zatím viděno 12 epizod a žádná nebyla slabá. Doufám, že si serál udrží takovou kvalitu co nejdýl, a nedopadne jako Lost. **** O tri a pul roku a 89 epizod pozdeji tento serial porad zboznuju... posledni serie me jako jedina nebrala tolik jako prvni tri, asi hlavne proto, ze mi proste postava Cruelly De Vil do tohoto pohadkoveho sveta nesedela. Ale konec serie byl skvely a jsem velice zvedava, jaka bude pata serie s Black Swan alias Emma The Dark One. Holt si musim pockat do 27. zari 2015!! ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Je to hrozný shipfest. Celkově nějaká ketba, její zlomení, kdo přežije a kdo ne, je prakticky odsunuto na druhou kolej tím, abychom viděli, kdo s kým bude mít nějakou romanci. A vadí mi, že každá postava má nějakou tragickou backstory (jak v anime), takový Rumpelstilstkin byl naprosto dokonalý, dokud ho nezobrazili jako obyčejného člověka. Ale jinak je to celkem zábavné, naštěstí je většina postav dostatečně sympatická. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

První série je fajn, drží vás v napětí – co se stane? Když už si sakra vzpomenou? Ale pak napětí upadá, pokud to třeba měsíc dva nevidíte, nic se nestane, ani nemáte potřebu se k tomu hned sednou a koukat. Navíc to začíná být čím dál tím větší klišé, a ačkoliv klišé jsou fajn, tady tomu tak bohužel není. Navíc je to na můj vkus až moc natahované a tváří se to hrozně zamotaně (ale není, jen se prostě k tomu, co víme, pořád nabaluje něco nového, snad aby to mohlo mít o sérii navíc, kdo ví…). Nakonec si tam stejně jen užívám R. Carlyleho, protože ten je opravdu skvělý. Jinak průměr, podprůměr a občas mi některé herecké výkony haprovaly s hranicí snesitelnosti. Slabší 3* a ani nemám moc chuť dokoukávat 3. sérii. A to mám pohádky ráda, obzvlášť když se míchají s naším světem. ()

Galerie (3 225)

Zajímavosti (55)

  • Producenti Adam Horowitz a Edward Kitsis poprvé s námětem na seriál neuspěli, a tak neztráceli čas a věnovali se seriálu Ztraceni (od r. 2004). Prvotní neúspěch je přitom neodradil a nakonec se natáčet začalo. K premiéře pilotní epizody, která byla uvedena 23. 10. 2011, v USA usedlo více než 12 milionů diváků. (pufina)
  • Jména mnoha postav jsou často odvozena od svých pohádkových předloh. Například jméno Blanchard (Ginnifer Goodwin) je odvozené z francouzského slova "blanc" nebo "blanche" pro bílou. Mary Margaret je část jména skutečné ženy jménem Maria Sophia Margaretha Catharina Freifräulein von Erthal, o které se traduje, že byla inspirací pro původní Sněhurku. Křestní jméno Reginy Mills (Lana Parrilla) je pozdně latinské ženské jméno, které znamená královna. Příjmení Mills pak odkazuje na řecké slovo "Milo", v překladu jablko, které souvisí s otráveným jablkem, které královna dala Sněhurce. Pan Gold (Robert Carlyle) spřádal slámu ve zlato. Jméno Červené karkulky (Meghan Ory) Ruby má původ ve slově rubín, což je krvavě rudý drahokam. Při spalovacím procesu se vytvoří nejprve uhlíky, v angličtině „cinders“, z nichž pochází pojmenování Cinderella neboli Popelka. Z uhlíků je pak popel, který se v angličtině označuje jako "ash", čímž se dostáváme ke jménu Ashley Boyd/Popelka (Jessy Schram). Příjmení Boyd má pak původ z galského slova „buidhe“ pro světlovlásku. Glass, příjmení Sidneyho (Giancarlo Esposito), je jedním z anglických výrazů pro zrcadlo. Stejně tak označuje zrcadlo název novin The Mirror. Příjmení Archieho Hoppera (Raphael Sbarge) je zase označením pro skákavý hmyz, do kterého se cvrčci řadí. (Aurum)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama