Reklama

Reklama

Vzteklina

(festivalový název)
  • Izrael Kalevet (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V rámci tradičních exkurzí do zemí, které nefigurují mezi hlavními destinacemi, k nimž se obrací zájem diváků brakových žánrů, se letos vydáme do Izraele. Debutující režiséři Aharon Keshales a Navot Papushado svůj společný počin pojali jako příspěvek k současnému trendu scenáristicky promyšlených žánrových hybridů, které slaví úspěchy na žánrových festivalech a případně i otevírají dveře do Hollywoodu. Premisa bude fanouškům hororů více než povědomá: Skupinka mladistvých složená ze dvou dívek a dvou mladíků, mezi nimiž lze cítit vzájemné sexuální napětí, během cesty na výlet špatně odbočí a následně uvízne na místě, odkud není návratu. Ve zdejším lesíku dokonce řádí i zlověstně neproniknutelný vrahoun, jehož specialitou je, že chytá lidi do nastražených pastí. Jenže tím veškeré důvěrně známé jistoty končí. Vyprávění uhýbá tu směrem k thrilleru, jindy spíš k exploataci a občas se otře o společenskou kritiku či humornou nadsázku. Do příběhu se zaplétají další postavy a neustále se mění pozice kořisti a lovce. Vzteklina stojí především na promyšleném a dramaturgicky precizně gradujícím scénáři, který až zlomyslně podvrací žánrová klišé a divácká očekávání. „První izraelský slasher“ asi neodstartuje boom žánrové podívané na Blízkém východě, ale coby psychologicky zabarvený thriller, nasáknutý notnou dávkou krve a zahuštěný vypjatou atmosférou, ukáže, že kvalitní a promyšlené vyvražďovačky nejsou jen doménou Západu. (Festival otrlého diváka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

JFL 

všechny recenze uživatele

Propagační slogan "první izraelský horor" není úplně pravdivý a vlastně filmu škodí. "Vzteklina" totiž není horor, nýbrž důmyslný žánrový hybrid, který si pouze z hororů vypůjčuje sadu ikonických prvků, které následně přetváří vlastním stylem. Máme tu les jako ústřední lokalitu (po vzoru všemožných laciných hororů), skupinku zpovykané mládeže a postavu neuchopitelného vraha, který v lese nastražuje pasti na lidi. Jenže tím vše pouze začíná. jakoby si tvůrci řekli, jestli onen vrah je opravdu to nejhorší, co na postavy v lese čeká, a na základě toho vystavěli psychologický thriller plný famózních zvratů a empaticky profilovaných postav. Kdo chce, může snímek brát jako kritiku izraelské společnosti (s příslušně moralizujícím nádechem) a jistých jejích neduhů, případně jako dramatické vyhrocení genderových polarit. Ale i čistě jako příspěvek do současného trendu osobitých variací na tradiční žánrová východiska představuje "Vzteklina" skvěle fungující a poutavý film. Navíc v konkurenci hromady nepromyšlených či polovičatých projektů, které zásobují sezónní hlad po titulech na žánrově orientovaných festivalech, tento debut září svou dramaturgickou propracovaností. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten film se měl jmenovat jednoduše Den blbec. Jeho problémem je, že rozjel moc postav, kterým vršil a vršil spoustu a spoustu nešťastných náhod, pechových situací a podobných všednodenních zkurveností, až se tím divák přehltí a přestane to přijímat. Navíc pak ještě rychle všechno dovést do konce vypadá už dost silně vycucané z prstu. Jednoduše řečeno, někde v půlce jsem to filmu přestal žrát a pak už se jen smál, což určitě nemělo být účelem. Musím však ocenit sympatické obsazení a fakt, že závěrečná manželská hádka v autě hodila celému filmu, jeho názvu a možné zápletce konečně nějaký rozměr. Já se ale nechci u krvavých thrillerů na pomezí horroru smát. 2,5* ()

Reklama

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Bolo to HQ popísané ako aj JFL , tak aj riccim , takže siahodlhý obkec o deji a spracovaní je nepotrebný . Ale prirovnanie ku snímkom , ktoré sa svojho naturalizmu držia hoc aj nalomenými nechtami - to musím. Tento momentálne festivalový snímok , ktorý ( mimo Let´s go to HOLLYWOOD syndrómom ) disponuje akurát pôvodom svojho zrodenia , neobsahuje totiž nič , čo by som nevidela v inom kúsku .Dravejšie a emocionálne silnejśie kubánske spracovanie " karkulky " , ktorá predbehla škandinávsku verziu vo všetkých smeroch Ma oslovila ďaleko viac - uteká zase a znova o uhol pohľadu. Takže poprosím uložiť emócie na tento koment do vaty. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak mňa tento žánrový hybrid moc nenadchol. Vlastne to nie je ani exploitation, ani dráma a čo sa týka thrilleru tak je to slabé ako nariedený čajový odvar. Kde bolo napätie? O zmysluplnom deji a hereckých výkonoch radšej ani nehovorím. Celý snímok sa zredukoval len na dve-tri lepšie scény, čo je veľmi málo - ani ryba ani rak. Na hranici odpadových záležitostí. 30/100 ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Je to přesně tak, jak praví obsah! "Kvalitní a promyšlené vyvražďovačky nejsou jen doménou Západu"!! Někdy i Severu a Jihu a já mám po tomhle chuť mlátit hlavou do Zdi nářků a přemýšlet o válce s Íránem. Banda mimořádně nesympatických, chrchlajících neherců, kteří zrovna byli na dva dny k mání, protože přijeli na opušťák z pásma Gazy, deratizují sionistický lesík od zbytečných lidí v židovském, amatérském pornu. Scénáristovi patrně obřezali i podvěsek mozkový a režiséři to vzali jako melouch, aby si trochu odfoukli od čištění hajzlů v Synagoze. Totálně nudná izraelská vybíjená bez chuti a bez zápachu, která překvapí asi stejně, jako byste potmě místo macesu sežvýkali pětku polystyrén. Po takové kravině jeden až zalituje, že Hizballáh nemá rakety delšího doletu. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama