Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu začíná v roce 1956, kdy asistent manažera Manchesteru United Jimmy Murphy dává mladíkovi Bobbymu Charltonovi šanci zahrát si v prvním týmu klubu přezdívanému "Busby Babes". Manažer Matt Busby mezitím přesvědčí tajemníka anglické fotbalové ligy Alana Hardakera, aby umožnil Manchesteru United startovat v Evropském poháru. Tým sklízí úspěchy jak doma, tak v zahraničí. V únoru 1958 je anglický tým ochromen leteckou katastrofou, neboť poblíž Mnichova se zřítí letadlo s hráči United. Nehodu nepřežije celkem 23 lidí, včetně osmi hráčů Manchesteru United. I přes katastrofu Manchester United dojde v roce 1958 až do finále FA Cupu. (Ruud36)

(více)

Recenze (110)

Rokle 

všechny recenze uživatele

"Ne, to není o jejich památce. Je to o tom ukázat světu, co jsme zač. Ukázat světu, že nás tragédie nezlomí. Protože naše budoucnost bude mít základy v tom, jak se dnes zachováme." Přesně! A já se jen ptám. Proč nejsme schopni natočit TV film, který dokáže s takovou důsledností a faktickým popisem zobrazit významnou událost, která poznamenala jeden světově známý fotbalový klub? Témat by se tu našlo také dost. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

**** Because football matters. Ale nikdo mi nevymluví, že tvůrci měli prachy jenom na jednu digitální scénu, a že herecký ansámbl nikdy předtim ani potom pořádně nekopl do balonu. _____ Podobný film jako MAURICE RICHARD, akorát víc "o sportu bez sportu". Lepší než DAMNED UNITED. Horší než hnědooký holky a pistácoivá Deli. ()

Reklama

Icefist 

všechny recenze uživatele

V roce 1958 se z pohledu Manchesteru United neodehrál nejdůležitější zápas ani v Bělehradu, ani na Wembley, ale úplně mimo fotbalové hřiště. O tom je tenhle snímek a proto si téměř neužijete pohled na hru samotnou. Za sebe můžu říct, že mi to nevadilo. Nebudu se víc rozepisovat, protože to musí každý vidět sám. A přestože nejsem fanouškem ManU, tak příběh je sám o sobě tak silný, že nemůžu jinak. 100 % Oblíbená část- Busbyho oznámení Charltonovi, že bude debutovat ()

swamp 

všechny recenze uživatele

O tragédii United jsem se dozvěděl až kolem událostí havárie letounu Jak-42 u ruské Jaroslavli. V témže roce vyšel i tento snímek z produkce BBC, a to právě o leteckém neštěstí Reds v roce 1958. A jak už to tak u Britů bývá, jedná se o kvalitní komorní drama, které ukazuje spíše dění PO onom incidentu - srovnávání se přeživších s touto tragédií. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Existuje mnoho športových filmov sile, odvahe, prekonaní seba samého. Mnoho filmov a ešte viac osudov. Mníchovská tragédia patrí asi k tým najväčším tragédiam, lebo zasiahla tým plný veľmi mladých ľudí, ktorý mali celý život a kariéru pred sebou. Napriek tomu sa však tým dokázal dostať na vrchol kde je teraz zaslúžene. Film o tomto príbehu, keď futbal bol šport a nie biznis, mal vzniknúť už dávno a skôr v Ačkovej produkcií. Určite by si to zaslúžil. Avšak výborná práca s kamerou i hudbou mnoho nedostatkov retušuje. Treba len uznanlivo pokývať hlavou.. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Sir Matt Busby vyhrál 5 ligových titulů, 2 FA Cupy a 1 Evropský pohár. Jako manažer Manchester United odešel do penze v roce 1971. Zemřel v roce 1994. (Babba)
  • Sir Bobby Charlton sehrál za Manchester United 758 zápasů a dal 249 branek. V roce 1968 byl kapitánem Busbyho týmu, který získal Evropský pohár. (Babba)
  • Jimmy Murphy zůstal u Manchester United až do svého odchodu do penze v roce 1971. Jako jediný trenér v historii postoupil s Walesem na mistrovství světa. Zemřel v roce 1989. (Babba)

Reklama

Reklama