Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Věznice, v níž je uvězněn Whip Whitaker (Denzel Washington), je Gwinnett County Jail, která se nachází v blízkosti města Duluth v okresu Gwinnett, blízko Atlanty v americkém státě Georgia. (horskejvlk)
  • Kromě jiných je na otcově farmě na zdi i fotografie dvou černošských pilotů před druhoválečným stíhacím letounem P-51D Mustang. Byla pořízena v Ramitelli v Itálii v březnu 1945 fotografem Toni Frissellem a zachycuje letce plukovníka Benjamina O. Davise a Edwarda C. Gleeda. (p3tris)
  • Kameraman Don Burgess a režisér Robert Zemeckis se dohodli, že použijí málo používané třicetivteřinové záběry. Aktuálním trendem přitom byly záběry v trvání 3-6 sekund. (Terva)
  • Velké dopravní letadlo skutečně může letět vzhůru nohama. Podobný incident se odehrál v Japonsku a letoun dokonce bez poškození přistál. (jenik71)
  • FIlmové číslo letu 227 není náhodné. Existuje totiž pověra, že při součtu kombinace čísel s výsledkem 11 vzniká předpoklad havárie letadla. K nehodě došlo například u letu AA 191. Letoun typu DC-10 tehdy odstartoval z letiště v Chicagu, ale jeho motor odpadl a letoun tragicky ztroskotal. Stejně tak let PSA 182, vypravený z letiště v San Diegu, který čelně narazil do země. (Linkyc)
  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • Vzhledem k rozpočtu 31 milionů amerických dolarů Robert Zemeckis prohlásil, že je pravděpodobně jediným režisérem, který by film za takovou sumu dokázal natočit. (Brousitch)
  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)
  • Keď Nicole (Kelly Reilly) hodí kabelku na konferenčný stolík a prevrhne škatuľku s drogovým vybavením, hrá pieseň „Under the Bridge“ od Red Hot Chili Peppers. "Under the Bridge" je o skúsenostiach speváka Anthonyho Kiedisa z pichania si heroínu pod mostom v centre Los Angeles. (Arsenal83)
  • Keď Nicole žiada od Kipa nejaké peniaze na natáčaní pornofilmu, bolo jej povedané, že by mala hrať Desdemonu. Kelly Reilly naozaj predtým hrala Desdemonu v slávnej produkcii Donmar Warehouse v Londýne, s Chiwetelom Ejioforom ako Othellom a Ewanom McGregorom ako Iagom. (Arsenal83)
  • „Boží zásah“, ktorý sa vo filme niekoľkokrát označuje ako príčina leteckého nešťastia, má doslovný význam a je právnym pojmom v letectve, často je písaný aj v zmluve o letenke. (Arsenal83)
  • Denzel Washington podľa Daily Mail priznal, že súčasťou jeho príprav pred nakrúcaním posteľných scén bolo aj to, že svoje hlavné dámy zobral na jedlo. Konkrétne spomenul Nadine Velazquez hneď z úvodu filmu: "Keď som robil 'Flight', v prvej scéne, ktorú sme nakrúcali, mala byť nahá. Tak som si myslel, že by sme možno mali ísť von a zahryznúť sa do jedla alebo niečo také, pozdraviť sa a trochu sa spoznať, kým sa budete musieť celý deň prechádzať bez oblečenia." (Arsenal83)
  • V reálnom živote bol John Goodman vyliečeným alkoholikom od roku 2007 (päť rokov pred premiérou filmu). (Arsenal83)
  • Keď sa kapitán Whitaker (Denzel Washington) posadí na ľavé sedadlo v kokpite, ponúkne svojmu druhému pilotovi (Brian Geraghty) dýchanie z kyslíkovej masky po tom, čo sa sám nadýchol, pričom tvrdí, že ide o test. V skutočnosti ide naozaj o ťah, ktorý pomáha pri ranných opiciach. (Arsenal83)
  • Scenárista John Gatins sa inšpiroval pilotom, ktorý bol náhodou spolucestujúcim v lete. Pilot mu hovoril o svojom rodinnom živote a problémoch s alkoholom, na čo sa Gatins zamyslel a uvedomil si, že kedykoľvek je v lietadle, musí sa zveriť do rúk cudzincovi, ktorý je tiež len človek. (Arsenal83)
  • Podľa Roberta Zemeckisa nezostala na podlahe strižne ani jedna scéna. Namiesto toho boli niektoré scény iba skrátené. (Arsenal83)
  • Podľa Denzela Washingtona americká spoločnosť Delta Air Lines umožnila produkčnému tímu prístup k ich oficiálnemu leteckému simulátoru, aby sa naučili niektoré z najbežnejších manévrov, ktoré musia piloti ovládať, aby mohli pilotovať komerčné lietadlo. (Arsenal83)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno