Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 2

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (475)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborný horor od režiséra Hlídače mrtvých. Tenhle režisér mě neustále pčekvapuje. On horory umí. A i když jsou pomalé tak v nich umí vytřískat atmosféru jako málokdo. Tohle je další z jeho skvělých zářezů. Sice je pravda že sem tam mohl přitlačit na pilu, ale tohle je jeden z mála filmů, kde sem se po dlouhé době aspoň trochu bál, stejně jako u Hlídače mrtvých. Stačí ještě jeden dobrý film a poletí mezi mé oblíbené režiséry. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bornedal mě dosud nezklamal a není tomu jinak ani u Kletby z temnot znatelně natočené pro americké publikum - jednoduše, srozumitelně a bez obvyklých evropských filmových cukrbliků, na které jsem u tohohle mého oblíbeného Dána zvyklý. Jako děsivý horor, vyjma snad výborné scény z nemocniční márnice, sice moc nepůsobí, ale příběh, herci, atmosféra , dobrá vizuální stránka a originální zápletka ( židovský démon, paráda !) z ní prostě dělají velmi příjemný filmový zážitek. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Stará kletba se přenese na toho, kdo si ji koupí se starou truhlicí. V ní totiž přebývá obávaný pekelný démon dybuk. Rozvádějící se basketbalový trenér a jeho dvě náctileté dcery netuší, jaký "poklad" si to přinesli domů, a jaké nadělení jim v následujících 29 dnech způsobí. Mrazivý horůrek podbarvený znepokojující hudbou vychází údajně ze skutečných událostí a vždy se to dá brát s rezervou. Je příjemné, že se jako jeden z nemnoha vydal poctivou cestou strašení (i když osobně tyhle horory dvakrát nemusím), má dobré herecké obsazení a umí pracovat s napětím. Co si mohl odpustit, byla řada nedořešených situací (např. nový přítel mámy přijde o život, a nikomu nechybí) nebo pár málo pravděpodobných náhod (např. již jednou zahozená truhlice je opět objevena na první dobrý kontejner v okolí). Dominance strašidelných scén je znát a jsou svižně s originalitou pro režiséra Bornedala natočeny. Závěr mohl být bombastičtější a zamotanější. A rovněž námět originální nebyl, protože téma dybuka se v hororu neobjevilo zdaleka poprvé, ale ne každé bylo takto kvalitně zpracované. Takže sice bez většího překvapení, s častou působivostí, která ke konci docházela a bez monstrozního finále, tak by se tenhle horůrek dal shrnout. Přebývá-li ve vás zákeřný dybuk, stejně jako v mladé Emily, máte o důvod víc si nenechat tenhle film ujít, protože vám případně dá návod, jak ho vymítat. Když to nezabere, tak končíte. Mé hodnocení: 60% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Ta scénáristická klišovitost a hromada přehnaných scén zbytečně sráží jinak vcelku kvalitně odehraný i odrežírovaný film do prachobyčejnýho průměru. Z kladů bych asi vypíchl především Natashu Calis. Ta holka má herectví v sobě. Její výkon byl skoro na úrovni geniálního přednesu Isabelle Fuhrman v Orphan, takže typuju, že o ní ještě hodně uslyšíme. Ze záporů mi asi nejvíc vadí ta do očí bijící neoriginalita. Pořád mi uniká, proč musí tvůrci do podobných hororů vždycky cpát nějaké létající brouky, které lezou z pusy nebo jich je najednou milion všude, dále typickou scénu s vlasy či vznášejícími se těly ve vzduchu a další krávoviny, které jsou fyzicky nemožné a ani pořádně se samotným dějem nesouvisí. To jsou jen zažité filmové scény, které prý mají asi u někoho vyvolat větší strach. Já si ale nemyslím, že to je děsivý, spíš ohraný a hloupý. 55% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Kletba z temnot skoro vůbec nevyužívá lekaček, což je v dnešní době komerčních hororů skoro rarita. Sází opravdu jen na napětí a atmosféru. Ovšem v závěru snímku už si tvůrci mírně nevěděli rady, a tak stavěli klišé na klišé. Proto nemůžu říct, že by mě závěr nějak napínal či překvapil. Kdybych to neviděl v kině, možná bych byl přísnější. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Postavu Tzadoka hraje Matisyahu (Matthew Paul Miller). (klima777)
  • Dybbukova skříňka skutečně existuje. Štáb ale odmítl se skutečnou skříňkou natáčet. Ozval se dokonce vlastník této skříňky, režisér však přesto schůzku z bezpečnostních důvodů odmítl. (MikeCool)
  • Film je inšpirovaný skutočným príbehom muža, ktorý v roku 2004 ponúkal cez eBay “originál skrinky obývanej démonom, ktorá nemala byť nikdy otvorená, ale dávne varovanie zostalo nevypočuté“. (Sufferer)

Reklama

Reklama