Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

HonzaBez odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto nechápu, jak může mít tento film tak relativně vysoké ohodnocení. Snad jediné vysvětlení, které pro to mám, je že mezi hodnotiteli je málo těch, co jako já v dětství milovali tzv. "mayovky" (knihy Karla Maye). Je fakt, že dnešní generaci dětí tohle už nic moc neříká. Aspoň to je moje zkušenost u mého syna. Ale pořád je zde hodně lidí, pro něž jsou postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda nostalgickou vzpomínkou na jejich dětství. Pokud zde někdo argumentuje tím, že toto pojetí je bližší tomu, jak to na divokém západě skutečně bylo, má možná pravdu. Ale to nic nemění na tom, že to jde zcela proti duchu knih Karla Maye, který postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda vymyslel. Není pravdou, že to romantické pojetí je až produktem série filmů z 60 let. Není pravdou, že Old Shatterhand v podání Lex Barkera je příliš uhlazený gentleman. Vše tohle v zásadě odpovídá knihám Karly Maye, které v minulosti v několika generacích hltaly miliony dětí. V tomto směru považuju tuhle minisérii za "svatokrádež" a celý koncept alternativního příběhu za pomýlený. Protože boří hezkou legendu a nenabízí nic pozitivního, co by mohlo tuhle legendu nahradit. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Snímek se bez známek sentimentu odpoutal od nadoblačných výšin naivní dobrodružné romantiky klasické trilogie o šlechetném apačském náčelníkovi a jeho bílem bratrovi z šedesátých let minulého století, s níž jsem vyrůstala - a sestoupil o pár pater níž, aby se alespoň vzdáleně přiblížil drsné realitě Divokého západu ... možná se bál, že by pragmatická a občas nemístně cynická současnost nepřijala téměř pohádkovou story, kterou svým čtenářům kdysi naservíroval Karel May - a kterou respektoval i Harald Reinl. Přesto se k jejich odkazu hlásí - stejně jako hudební doprovod, v němž se legendární melodie původních filmů proplétá se zbrusu novými tóny. I když se dějová linie v tvůrčím rozletu rozhodla zachovat jen ty nejzákladnějsí záchytné body příběhu a jinak neponechala takřka kámen na kameni, lze se s ní ztotožnit, neboť si dala záležet: Výprava je velkorysá, lokace fotogenické, hrdinové akceptovatelní (i když ... pro mě osobně je Nik Xhelilaj poněkud akceptovatelnější nežli Wotan Wilke Möhring), zápletka zajímavá (byť si v několika případech počíná mírně řečeno nemotorně) a mantinely jasně dané ... zase jde o boj dobra se zlem, jako už tolikrát - a je nad slunce jasnější, na čí straně máte stát. Slabší 4*. P.S.: Ovšem původní verze je pro mě (tak jako pro mnoho dalších) srdeční záležitostí, která stojí mimo čas a prostor a jakákoli hodnocení ... vlastně teprve tehle počin mě přiměl upravit jí počet přidělených hvězd - možná trochu neobjektivně ... na maximum. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Idea pokroku vykúpená bandou krvilačných predátorov bola zobrazená trefne. Železničné komunikačné spriechodnenie Ameriky určuje banda bitkárov, desperátov, opilcov a mužov popierajúcich akékoľvek dohody v mene postavenia svojho mena na piedestál úspechu. Otázne potom zostáva, či to, čo tu máme dnes je naozaj pokrok, ak ho určujú v dejinách vždy len draví priebojní alfa samci. Alebo či dnešný stav neznamená prevažne regres a úpadok, ktorý nazývame (aby sme sa sami pred sebou neprepadli od hanby) civilizačnou vyspelosťou a vekom moderných technológií. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě spokojenost. A to jsem měla obavy: sáhnout na kult bývá ošidné. Ale ujali se toho šikovně. Příběh je pozměněný, takže divák má možnost čekat, co bude dál, přitom hlavní atributy zůstaly zachovány. Největší obavy jsem měla, jak přijmu postavy. A i tady jsem spokojená. Vinnetou: krásně hledí do dáli stejně jako Pierre Brice, je ale o poznání divočejší. Old Shatterhand: výborně vybraný typ, jako postava prochází asi nejmarkantnějším vývojem, líbí se mi historie jeho příchodu do Ameriky (při vší úctě k Lexu Barkerovi - jemu jsem toho německého inženýra nevěřila). Nšo-či: silně mi připomínala Máří Magdalénu z Jesus Christ Superstar, jako Indiánka je uvěřitelnější než princeznička Marie Versiniové. Sam Hawkens: ošklivější než v originále, ale i on tu má nějakou historii. Celkově oceňuji vývoj postav, realističtější pojetí (do kterého spadá i absence démonického padoucha), modernější vzhled. Vytratila se pohádková naivita originálu, ale na tu si počkám na další opakování původní verze. A líbí se mi, že natáčeli znovu v Chorvatsku, vždyť od 60. let všichni víme, že právě tak vypadá území Apačů. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplné jiný film se stejnými postavami a příběhem. Moderní, syrový, více realistický, s pěknou výpravou. Nicméně se vytratila naivita a romantika filmové předlohy a charisma obou hlavních postav. Novodobí Old Shatterhand s Vinnetouem, stejně jako další postavy, budu vždy nutně srovnáváni s legendami let šedesátých. Když se na film dívám nezaujatě minulostí, je to hezký western, byť tomuto žánru v jednadvacátém století už moc pozornosti nedopřávám. Potěšila mě přítomnost některých známějších jmen, ale jejich dabing býval také lepší. Na druhou stranu jsem rád, že indiáni nemluví německy ☺ ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama