Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

MiniMinion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Staré filmy s Vinnetouem miluju, jako menšímu mi je rodiče pouštěli, a jako trochu starší si je teď pouštím taky často, takže pro mě bude těžké s nimi tohle nesrovnávat. Ale pokusím se. Šlo to, první díly bývají obvykle rozpačité, ne tak záživné, jako ty následující. Tady nám vcelku rychle představili Karla Maye a pak už byla malá přestřelka, velká přestřelka a pak ještě jedna velká přestřelka. To beru jako plus. Dále oceňuju lokace, z nichž mnoho již dobře známe, zvláště při pohledu na Rio Grande jsem pocítil jistou formu nostalgie. Ta se dostavila i při poslechu lehce upravené hudby, která je, ikdyž trochu jiná, krásná. Mou jednoznačné nejoblíbenější postavou je Old Šutrhend, který je mi velmi sympatický. Vinnetou je, hlavně navenek, velmi odlišný od toho předchozího (Vidíte? Už srovnávám...), a není špatný, jenže Pierra Brice nikdo nenahradí, a totéž platí o Lexi Barkerovi. Gojko konečně dostal velkou roli, a kupodivu mu sedla. Nová Nšo-Či mě nijak neuchvátila, ale ani mi nevadila. Celkově vzato to není špatný western, nesrovnávám-li to s jeho legendárním předchůdcem. 3* ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Janu Bergerovi (autor scénáře) bych vzala počítač a nechala ho ten jeho příšerný paskvil opsat stokrát ručně. To si sakra nemohl vymyslet nějaké svoje hrdiny? Ta jedna hvězda je za Mitiče. Z jeho "indiánského" charisma nic neubral ani čas. Skončila jsem, dalších dílů mi netřeba a doufám, že se jednou nedočkám realistických Rychlých šípů, bo to by moje ideály šly do kopru už úplně. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nechápu scénáristy, kteří připravují scénář k filmu, který má být podle knižní předlohy! Neznamená snad už samo natáčení filmu podle knihy to, že daná kniha byla prostě skvělá a jedinečná?! Proč proboha mají potřebu to celé překurvit tak, že ten báječnej příběh v tom nikdo nepozná?! Ne, tohle asi nikdy nepochopím... Jasně, nemůže se jet přesně podle předlohy, ale držet se aspoň z 80% obsahu, tak je na světě film s velkym F, protože knižní Vinnetou je tak svěle napsaný, že žádnej scénarista neumětel to jednoduše nikdy líp nenapíše! A až tohle někdy někdo pochopí tak možná vznikne i (další) legendární Vinnetou filmový. Ovšem když si tohle všechno odmyslím, tak 3* jsou adekvátní tomuto německému zpracování, ale s Karlem Mayem to má společné opravdu jen to jméno. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu moc zahľadené do seba (podobne ako prvý HOBBIT :)), vôbec neberúce do úvahy staršiu generáciu fanúšikov (pre mňa ťažšie stráviteľný hlavne výzor a odev Shatterhanda) . Pekne natočené, občas fajn atmosferické, ale vzhľadom na úplne klasický príbeh (POCAHONTAS a spol.) pridlhé. Dobrodružné (konečne!) finále film ale značne vylepšuje... ()

HonzaBez odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto nechápu, jak může mít tento film tak relativně vysoké ohodnocení. Snad jediné vysvětlení, které pro to mám, je že mezi hodnotiteli je málo těch, co jako já v dětství milovali tzv. "mayovky" (knihy Karla Maye). Je fakt, že dnešní generaci dětí tohle už nic moc neříká. Aspoň to je moje zkušenost u mého syna. Ale pořád je zde hodně lidí, pro něž jsou postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda nostalgickou vzpomínkou na jejich dětství. Pokud zde někdo argumentuje tím, že toto pojetí je bližší tomu, jak to na divokém západě skutečně bylo, má možná pravdu. Ale to nic nemění na tom, že to jde zcela proti duchu knih Karla Maye, který postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda vymyslel. Není pravdou, že to romantické pojetí je až produktem série filmů z 60 let. Není pravdou, že Old Shatterhand v podání Lex Barkera je příliš uhlazený gentleman. Vše tohle v zásadě odpovídá knihám Karly Maye, které v minulosti v několika generacích hltaly miliony dětí. V tomto směru považuju tuhle minisérii za "svatokrádež" a celý koncept alternativního příběhu za pomýlený. Protože boří hezkou legendu a nenabízí nic pozitivního, co by mohlo tuhle legendu nahradit. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama