Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (99)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je v zásade zvláštne, že toto funguje. Strašne mi to pripomína Zodiaca, čo je asi jediný film of Finchera, ktorý naozaj nemusím. Nie sú tu žiadne násilné ani vypäté scény. Nie je tu žiadna akcia, vzťahy majú realistický podtón a tým, že sa jedná o inteligentných ľudí, tak aj vzájomná interakcia a komunikácia je podávaná sofistikovane a nedramaticky. Celé je to založené na konverzačkách, na riešení prípadov, neťahajú nás k tomu ani slávne mená hercov, ani scény, ktoré by v televízií nikto nikdy nevidel. Čo je ale to, vďaka čomu je seriál taký perfektný je odkrývanie ľudskej psyché v tom najlepšom scénaristickom móde.Nefunkčnosť spoločnosti produkuje vrahov. A tím z FBI sa snaží týchto vrahov klasifikovať. Objaviť príčinu toho, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Niektoré výpovede sú silné. Iné divácky uspokojivé. A hlavne je ponorenie sa do tohto sveta neuveriteľne pútavé. Kašľať teraz na Freuda. Fincher vytvoril seriál, ktorý je civilný, atmosférický, skutočný a nepríjemný. Celú sériu som zhltol na jedno pozretie a chcem viac a viac. Pretože som si hlavných hrdinov zamiloval. A tiež preto, lebo sofistikovaných seriálov, ktoré rezonujú máme naozaj strašne málo. 1.séria - 100% ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série Mindhuntera přichází na poli thrilleru s originálním pojetím vyšetřování, a přibližuje divákovi vznik pojmu sériový vrah. Chemie mezi Groffem a McCallanym je výborná, a byť na Groffa jsem si musel zvyknout, tak McCallany si mě získal okamžitě. Každý díl je napínavý, atmosférický, a i když se občas najdou hluché místa, tak vzápětí člověk zjistí, že měli své opodstatnění. Děj je skládán velice zvláštním způsobem, kdy na jedné straně člověk sleduje +/- chronologický děj, a na straně druhé divák sleduje fragmenty, které se přesouvají pravděpodobně do další série. Závěr seriálu dokonale gradoval a měl téměř hororovou atmosféru. To ovšem neplatí jen pro závěrečnou scénu s Edem, podobně zpracovaných pasáží má série víc. Překvapilo mě a moc se mi líbilo, že tvůrci nevsadili na velkou vlnu explicitního násilí, ale zaujali více popisnou pozici a v závěru člověk z daného činu neviděl prakticky nic, ale pro představu měl maximální paletu vodítek, jak to mohlo být bizarní a děsivé. Děj, který pojednává o psychologickém rozebírání profilů sériových vrahů, a vede k jejich zakomponování do oficiálních cest při vyšetřování má rozhodně co nabídnout, a trpělivého diváka odvděčí velice kvalitním zážitkem. Náročné, originální, temné, ale vysoce precizní. 90% ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si načas, ale konečně mám další netflixovskou pecku za sebou. Produkci jsem příliš nesledoval, viděl jsem sice nějaký ten trailer a seriál mě vlastně začal pořádně zajímat až po prvních nadšených ohlasech. A David Fincher je samozřejmě pořád jeden z nejlepších režisérů současnosti, takže jako jeho velký fanoušek jsem si Mindhuntera logicky nemohl nechat ujít. A rozhodně jsem nelitoval. Atmosféra se nese přesně ve stylu mistrových starších kousků, tedy hlavně Zodiaca a je to jedna velká paráda, ovšem fanoušci něčeho vyhrocenějšího by mohli být zklamaní. Mindhunter je v podstatě jedna velká osmihodinová konverzačka, která se vyplatí dávkovat po dvou dílech (dle složení režisérů) a nepozorného diváka dokáže v klidu uspat. Ti ostatní si však budou užívat neuvěřitelnou chemii a respekt dvou hlavních postav ztvárněnými budoucí hvězdou Jonathanem Groffem a zkušeným harcovníkem Holtem McCallanym. Jejich špičkování patří vůbec mezi to nejlepší, na co lze v seriálové tvorbě koukat a v kombinaci s výborným tempem prakticky všech dílů, správně melancholickou hudbou a vynikajícím soundtrackem podkreslujícím konce jednotlivých dílů se vskutku jedná o strhující dílo, jež můžu s klidem doporučit všem, co to s kinematografií myslí alespoň trošku vážně. Možná mě jen malinko zklamal závěr, který je patrně záměrně zbytečně nevyhrocený a jasně vybaluje karty na další série, přecejen jsem ale čekal tu pomyslnou třešničku na jinak velice lahodném dortu. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Desetihodinový, fincherovsky precizní procedurál, kde po vzoru Mužů, kteří nenávidějí ženy, není téměř místo pro osobní linie postav. Workoholické drama, v němž každá scéna slouží k získávání informací, se přesně trefilo do boomu současné popularity doku-žánru true crime, který zde fikcionalizuje pro potřeby vyprávění pojednávající o počátcích profilování sériových vrahů a rozpadu osobnosti pod tíhou takové práce. Série nekonečných, precizně strukturovaných výslechů, ovšem mimo historickou zajímavost slouží také k rozehrání komplexní studie lidské psychiky, subtilně aplikované na dvě ústřední postavy. Neskutečně perfekcionistický seriál, v němž se každý detail a náznak počítá, a v němž se velké zjištění dostaví vždy až po vyčerpávajících, obsahově hutných slovních přestřelkách. Nejlepší epizoda: Episode 10 (10) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jasná pětihvězdičková záležitost. Pohled do psychologické práce FBI na jejím (v uvozovkách) samém počátku. Velice dobrá práce s charaktery i excelentně zvolený casting. To, čeho jsem se zprvu bál jako zapadlé kriminálky, kterou nerozeznám od řady podobných se ukázalo jako originální krimi drama, kde každá scéna, postava i podzápletka má svůj jasně daný důvod. A konec série v nemocnici se sériovým vrahem byl infarktový, ale excelentním vyeskalováním neodvratného sebepoznání. 90%  ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Píseň, která zazní v posledních záběrech a v závěrečných titulcích, je „In to the light“ od Led Zeppelin. (l3ricktop)
  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)

Reklama

Reklama