Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (250)

Javert 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, já si z těch čtyř a půl hodin užil každou minutu i sekundu. Ač by se tak dle námětu mohlo zdát, minisérie se nevyžívá v sentimentalitě a patosu, ale skutečně prezentuje krutost války z německého pohledu, což, přehlcen americkou a sovětskou/ruskou produkcí, vždy velmi ocením. Zvlášť, když je to tak povedené jako Unsere Mütter, Unsere Väter... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál si vyslúžil aj veľa kritiky a takým Poliakom zabehli krowky až v kdesi na chrupke hrtanu, preto hodnotia seriál v priemere na 59%. Proste im nedá, že sa môže ukázať aj taká strana, že Poliaci asi mohli byť tiež aj antisemitmi, že tiež zabíjali len tak pre radosť, že niektorí Nemčúri tiež rýchlo pochopili, že to celé vôbec nemá zmysel. Samozrejme niektorí, nie všetci, aby opäť niekto nepaušalizoval, že kukaj na toho nácka, on videl vo Wehrmachte aj dobrých ľudí. Seriál to jasne ukazuje, že nič nie je čiernobiele, navyše jasne a nepochybne znázorní, ako Rusi respektíve Sovieti tasili svoje prepité kordy na nemecké krásky, čo je žiaľ pravda  a tu by mali byť tvorcovia chválení, pretože zahrať zlého Rusa je už pomaly na Oscara. Nanešťastie sa tu ale objavia aj istí modrožltí spojenci, ktorí vítali nacistov ako osloboditeľov, a to sa dnes už veľmi nehodí spomínať, hoci po roku 2022 už máme novú klasifikáciu na zlých hitlero- a dobrých bandero-náckov. Film ukazuje, že boli všade aj dobrí a veľa zlých, pretože vojna z teba urobí hovado a z ľudí bez rozdielu národnosti vytiahne rôzne vlastnosti. Takto treba na históriu nazerať, takto ju treba študovať a hodnotiť. U nás taký čas nedozrel, pretože podobná odvaha s tým, aby niekto sfilmoval zločiny, ktoré sa diali aj na strane povstalcov v SNP ukázané byť nemôžu, lebo si automaticky nácek, hoci aj tam bolo mnoho nevinných znásilnených a pozabíjaných, ale o tom ticho, aby ti nevykopla dvere NAKA za šírenie extrémizmu. Lebo extrémizmus je aj to, ak odsudzuješ násilie, ktoré vykonáva tá mainstreamovo správna strana, napríklad modrobielyštát na Blízkom východe. Takže treba si dávať pozor na to, čo si človek myslí. Žijeme predsa v demokracii.  ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Velice efektní seriál, žádné filmové veledílo, ale dobře poučené na amerikánských válečných filmech (Bratrstvo neohrožených bylo zde pěkně v bojových scénách exploatováno), takže někdy to sklouzává k vypravěčským klišé, někdy lze s úspěchem odhadovat pokračování děje, někdy je děj postrkován nepravděpodobnými náhodami, ale ta vizuální stránka leccos překryje. Ďábel je ukryt jinde. Není to ale připomenutí toho, že Židy Němcům nadšeně pomáhali likvidovat pomocníci z řad Ukrajinců, ani připomenutí polského antisemitismu ani scény znásilňování německých zdravotních sester rudoarmějci, to jsou známé skutečnosti. Zarazí to, jak hlavní němečtí hrdinové jsou málo zasaženi nacismem, jako by jim nevymývali mozky v HJ a BDM, jako by se náhle vynořili v tom roce 1941, prošli běžnou měšťanskou výchovou a náhle se dostali na frontu mezi nácky. Přitom to nejsou nějaci disidenti, ale představitelé běžné německé populace, která byla v reálu ideologicky pěkně zmasírovaná. Nepochybně i mezi Němci byli jedinci, kteří odmítli pachat zvěrstva či udávat, ale zde je těch dobrých německých skutků nakumulováno příliš mnoho na příliš malé ploše, takže našinci to začne připomínat ty srandovní dederónské seriály, kde se Německo jen hemžilo protinacistickými odbojáři. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé, rozhodně bych tuto minisérii nesrovnával s Bratrstvem neohrožených nebo podobnými seriály. Němci to pojali po svém a tak to taky vypadá. Seriál je to více než kvalitní. Popisuje životní příběhy pěti německých kamarádů od napadení Sovětského svazu až po kapitulaci Německa, tj. děj se odehrává během čtyř let. A za ty čtyři roky se toho stane tolik, že je to až neuvěřitelné. Bitevní scény střídají ty z domoviny. Ona je totiž každá z pěti postav úplně jiné povahy, proto se zde hodně hraje na psychologickou stránku. Zvěrstva a morální degradace je ukázána dokonale. Těžko říct, jak na to nahlížejí samotní Němci, ale tvůrci si rozhodně nebrali servítky s povahou německých vojáků. Všichni víme, čeho se na východní frontě dopouštěli, i když to byli převážně Waffen-SS. Na druhou stranu byli i ti hodní. To nelze popřít a právě všechny tyto dobré i nelidské skutky jsou velmi dobře ukázány. Pro mě očekávané bojové scény nesmí rozhodně chybět. I když jich tu není moc, jsou natočeny parádně. Snad jediné, co by se dalo přirovnat k Bratrstvu. Třeba útok na telegrafickou stanici, nebo pomocí efektů vyzobrazené tanky Tiger. Radost to pohledět. Herecká pětice předvedla nadpřirozený výkon, bravo. Všichni mají budoucnost před sebou. Po dvou dílech bych neváhal dát plný počet, poslední díl mě ale trošku zklamal, navíc těch náhod tam bylo opravdu moc. Nicméně jako celek se jedná o sérii "must see" a rozhodně ve většině prípadů zanechá něco k přemýšlení. 89%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BYLO NÁS PĚT. PĚT PŘÁTEL. VYROSTLI JSME V JEDNÝ ČTVRTI, ZNALI SE OD MALIČKA A NEMOHLI SE VÍC LIŠIT.“...... /// …a měla jim patřit budoucnost (aspoň některejm…). Červen 1941 – je radost útočit! Dva na frontě, jedna v polním lazaretu a páreček doma. Střih sem, střih tam, všude se něco děje. Židovskej přítel má svoje starosti, kluci na východní frontě taky….. Jako bych četl knihu (jen řečnickej výraz vole…). Děj běží a čovek sedí a vstřebává (nenásilně) informace. Bližší vztah k postavám si buduju vcelku dost z pozvolna. Seriál se vyhejbá scénám, na který nemá prachy. Nečekejte davový scény, bitvu u Kurska, atp. Tvůrci nedělali pokračování ,,Ryana“, ale jde o projekt pro televizi, proto je třeba vocenit, že těch pár válečnejch okamžiků je natočenejch (hlavně díky kameře) zajímavě. Spíš vypráví vo tom, že vojna dělá z kluků chlapy a z holek …. vlastně taky. Za pochodu (a po upuštění od naivních idejí) se učej, co je či není správný a náš pohled na věc se může lišit. Ale kdo z vás musel někdy konat tak, aby přežil? Asi hlavně vo tom je tahle minisérie. Proběhne všeobecný okamžiky těch let a zaměřuje se na 5 osudů, který se (samozřejmě) taky křížej. Mladejm Němcům ukazuje, že fašismus byl totalitní režim a že to, co tenkrát bylo, bylo špatný. Vo to víc člověk lituje, že nebylo víc prachů na kompars, pyrotechniku nebo červenou barvu. Možná, že pak by i ty charaktery lezli líp pod kůži. Rozhodně je zde míň romantiky a víc myšlenek než přinesl Birdsong. Možná, že je to i větší drama, páč vlastně furt čekáte, kdo že to vlastně nepřežije. 3* by byly málo. Dávám 4 a budu přemejšlet, jestli si The Promise nezaslouží hvězd pět! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem pacifista a mám jít do války. 2.) Tenkrát jsme si s chlapama v Rusku řekli: ,,UVIDÍME SE V BERLÍNĚ“ (že nás kurva hnali….). 3.) Thx za titule ,,wolf225“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Galerie (105)

Zajímavosti (37)

  • Protižidovský postoj Poláků vůbec není nepravděpodobný. Např. v červenci 1946 se v polských Kielcích odehrál pogrom proti židovskému obyvatelstvu, kdy zahynulo přes třicet židů. Je známo, že událost vyprovokovaly komunistické orgány. Stalin byl také velmi silný antisemita. (deLaFere)
  • Historik Norbert Frei, ktorý je profesorom moderných a súčasných dejín na Univerzite Friedricha Schillera v Jene, o filme povedal: „Film je krokom vpred, pretože v nemeckej televízii sme ešte nikdy nevideli vojnu proti Sovietskemu zväzu takto neprikrášleným spôsobom. Výhodou tohto trojdielu sú sivé tóny: žiadne jednorozmerné, idealizované postavy, žiadna výzva k ľahkej identifikácii, žiadna melodráma, ale zlomené postavy, ktoré si uvedomia svoju spoluúčasť. Scenár veľmi umne spracováva výsledky nedávnych súčasných historických výskumov: zapojenie Wehrmachtu do vraždenia Židov, strieľanie rukojemníkov v partizánskej vojne, rozkaz komisára – ale aj bezcitnosť, s akou krajania vtrhávajú do bytov. deportovaných Židov. Skutočnosť, že skúsenosti z vojny sú prijímané s takou naliehavosťou a sofistikovanosťou, je dôležitá a nová.“ (Arsenal83)
  • Trojdielny TV film odvysielala koncom marca 2013 verejnoprávna televízia ZDF. Nemecké média hovorili "o televíznej udalosti roka". Poslednú časť sledovalo okolo 7.6 milióna divákov (24% podiel na trhu) a okamžite vyvolal v krajine diskusiu o úlohe bežných Nemcov počas vojne. (gogo76)

Reklama

Reklama