Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

No, nestačím se divit !! Další podivný, leč poměrně očekávaný hype, na něž poslední dobou narážím stále častěji, který se mi nezdá až tak kontroverzní, jak by se třeba z typických reakcí diváků z Polska dalo očekávat, jako spíš scenáristicky velmi naivní a nesympaticky mechanický.. Válečná generace dost často při akčních scénách naznačuje, že mají tvůrci v čele s režisérem Philippem Kadelbachem značně nakoukaného Vojína Ryana či Bratrstvo neohrožených, o opravdu velmi kvalitním řemesle rovněž nemůže být ani sporu, stejně jako o skutečnosti, jak velká svině může být selektivní paměť.. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Byl jsem příliš malý, když mi děda vyprávěl, jak bojoval za wehrmacht...Nedobrovolně, prostě musel...Škoda, že dnes už nemám možnost ptát se na podrobnosti, ale vzpomínám, že prožíval normální obavy devatenáctiletého kluka, který musel bojovat o svůj holý život..,To.ať už bojoval za kohokoli...Chápu (možná právem) ale mrzí mne, že právě filmy raději ukazují dramaturgicky spíše tu "vítěznou" stranu...Nechci obhajovat co se stalo, co lidé dělali, zlí lidé byli na všech stranách a co dělal Němec, klidně mohl dělat i Polák, Čech...Však to známe z naší historie moc dobře...Co se týká technické stránky a příběhové, jsem rád za takovou to mini TV sérii...Mně to nutí nejenom k přemýšlení, ale formuje to především moje vnitřní postoje...Nevím, jak bych se zachoval já, možná jinak, možná stejně, ale vím, že se zlem musím bojovat i já...Ano, Bůh existuje, musí, protože v opačném případě by Hitler (a jemu podobní) měl pouze jiný názor...Musím dát pět hvězd, pravdivý a drsný pohled z druhé strany... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Co napsat na obranu národa, který ztratil své obranné mechanismy a nechal se zaslepit, zmanipulovat do té míry, že rozpoutal největší válečné zvěrstvo v lidských dějinách? A co je vlastně měřítkem pravdy? I německý agresor měl svoje mrtvé, raněné, zničené osudy, ztracenou generaci, i tak vypadala válka z německého pohledu. Je jistě mnoho pohledů jiných a pravd trpčích než optika současné německé veřejnoprávní televize, to ale nic neubírá na tom, že stojí za to seznámit se též s pravdou, kterou nenapsali vítězové, nýbrž viníci (příčí se mi říci oběti)...vlastně klobouk dolů před takovouhle sebereflexí...zvláště v komparaci se sebereflexí českou a všemi těmi ostalgií páchnoucími Vyprávěj... Po formální stránce standardní moderní televizní produkt, který má jednu výraznější slabinu, totiž že trpí (zvláště v závěrečném dílu) přehnanou překombinovaností, scénárista Stefan Kolditz si zřejmě předsevzal, že musí navýšit míru náhody na úroveň severské detektivky, tolik nepravděpodobných ,,náhodných" setkání a prolínání osudových drah hlavních (pěti) hrdinů by nevyprodukoval snad ani Jo Nesbø... ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je päť priateľov, je vojna a každý z nich ma v nej určite miesto i úlohu a dali si sľub, že do Vianoc sa všetci stretnú, ale ako to pri takýchto sľuboch býva, sú v rovine zázrakov a tu sa žiadny nekonal. Po tomto stretnutí už nič nebude také ako predtým,ani oni nebudú taký ako predtým. Práve pri takýchto filmoch som rad, že sa môžem zobudiť, lebo tu sa dá zivot ľahko stratiť. Par postáv, par príbehov, jedna z nich bude mesačná hviezdička a ostatný budú bojovať na fronte alebo vo vlaku do koncentračného tábora. Vidíme tu postavy plne ideálov, ale ako film pokračuje tak sa radikálne menia ich postoje a charaktery a to čo si predstavovali je nenávratne preč. Je tu všetko čo si predstavujem pod pojmom vojna ako beznádej,krutosť,nenávisť,strach a smútok. Tie chvíľkové upútavky z tej doby sem náramne pasovali. Len mi tu veľmi vadili dve veci, jedna je ta, keď bratia bojovali na fronte, vždy nejakým zázrakom prežili, zdalo sa mi to prehnané, neveril som tomu, že je to možné a za druhé nenávisť Poliakov k židom, je pravda, že k mi veľkú náklonnosť nechovali, ale bolo veľa Poliakov,ktorí stratili život práve kvôli záchrane života židov, tak nechápem prečo ich vykreslili ako nenávistne svine, naozaj všetci neboli taký, toto dosť zneuctili. Všetci piati mali strašne šťastie,vo vojne musí byt vždy, ale v takejto miere určite nie,to už hranici z naivitou.Tieto dve záležitosti pripravili film o jednu hviezdu, ale aj tak ako celok je impozantný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono není nikdy nikdy na škodu vidět druhou stranu barikády při jakékoliv válce. Ono se totiž často ukáže, že i ta špatná strana jsou většinou úplně stejní lidé jako my všichni ostatní. Lidé se svými dobrými stránkami, ale i se svými špatnými stránkami. A já jsem rád, že Němci konečně našli sebevědomí takové, aby nám i svůj příběh dokázali odvyprávět. A i když to udělali skrz televizní peníze, pořád nemůžu říct, že by tenhle mini seriál nestál za to. Pojem TV film na něm totiž není vůbec znát. Obsahuje naprosto skvělý příběh party kamarádů, kteří se kvůli válce rozdělí a kameraman prostřednictvím své kamery vypráví příběhy každého z nich. Mělo to hodně do sebe. Němci zde na sebe byli tvrdí, ale nejenom na sebe, ale i na různé národy po celé Evropě. Pojem sebereflexe se tak odráží i na další tábory, což si myslím, že ne každý dokáže zkousnout. Objevili se zde jak dobří lidé, tak špatní lidé. Což je vlastně válečný standard. Objevili se tak díky tomu jak emotivní scény, tak scény u kterých Vám bude zle. Technicky vzato já téhle sérii nemám vůbec co vytknout. Takhle vydařený příběh z války jsem hodně dlouho neviděl a byla čest ho vidět na dlouhém takřka 300 minutovém formátu. A přiznám se, že bych vydržel klidně i víc. Němci tak opět potvrdili post filmové země, která se nejlépe umí poprat se svojí minulostí. Nejlépe a dost razantně. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Trojdielny TV film odvysielala koncom marca 2013 verejnoprávna televízia ZDF. Nemecké média hovorili "o televíznej udalosti roka". Poslednú časť sledovalo okolo 7.6 milióna divákov (24% podiel na trhu) a okamžite vyvolal v krajine diskusiu o úlohe bežných Nemcov počas vojne. (gogo76)
  • O filme sa vášnivo debatovalo v Nemecku i za hranicami. Film Poliakov pobúril natoľko, že sa ozvala i diplomacia krajiny. V marci 2013 písal televíznej spoločnosti ZDF list poľský veľvyslanec v Nemecku a veľvyslanec Ryszard Schnepf v USA apeloval na firmu Music Box Films, aby ho nedistribuovali v USA. (gogo76)
  • V Německu je přísně zakázáno užívání nacistických symbolů. Příslušníkům jednotek SS proto chybí na uniformách runové znaky „SS“. Namísto toho mají na svých uniformách jen prázdnou černou výložku (a na levé straně pouze hodnostní označení). Říšských vlajek s hákovými kříži se tento zákaz nedotkl, neboť hákový kříž není nacistického původu. Původní uniformy pro jednotky SS šil jejím příslušníkům na zakázku Hugo Boss. (BrianStorker)

Reklama

Reklama