Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chlapectví je výjimečný film. Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Richard Linklater (Před soumrakem, Před půlnocí) natočit co nejpoctivěji, i proto na něm pracoval dvanáct let. Každý rok, na tři až čtyři natáčecí dny, se sešla tatáž sestava herců a tvůrců, aby natočila další střípek do jedné životní mozaiky. Výsledkem je snímek, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně pestrou škálu emocí dokáže ze svých diváků vydolovat. Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šestiletý kluk, který po rozvodu rodičů žije se starší sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mámou (Patricia Arquette). S tátou (Ethan Hawke) se ale obě děti pravidelně vídají a mají s ním kamarádský vztah. Taková je Masonova výchozí životní situace, z níž se vydává vstříc pubertě, dospívání a dospělosti. Po cestě míjí spousty známých a přátel, prvních a druhých lásek, konfliktů a usmiřování se sestrou a matkou a dalších životních křižovatek, které všichni tak důvěrně známe. (Cinemart)

(více)

Diskuze

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

hodnocení postupně klesá skoro u každého filmu, fyi. Nejdřív jde na něj cílová skupina a ta logicky hodnotí vysoko, a když se pak film postupně dostane na internet a do televize a uvidí jej plebs jako ty, co by na něj do kina nikdy nešel, s mizernými titulky nebo s dabingem, tak logicky hodnotí nízko a hodnocení klesá

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Jinak je zajímavé, jak zdejší hodnocení tohoto uměle vytvořeného "filmu roku" začíná povážlivě klesat. V poslední době přibývají komentáře s 3 až 2 hvězdičkovým hodnocením. Nafounknutá bublina začíná splaskávat. Furt si myslím, že tohohle filmu je škoda, má dobrého režiséra, slušný obsazení, příběh, z něhož by mohlo něco být. Ta druhá polovina je pro film stejným zlem jako upírská část Od soumraku do úsvitu (který je jinak zábavnější a netrvá skoro 3 hodiny). Z toho, co jsem viděl, nepřinesl loňský rok v USA žádné mistrovské dílo (jako předloni Vlka z Wall Streeta), relativně ale vedou Birdman a Slídil.

na příspěvěk reagoval Dadel

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

dr.horrible

No nazdar, další vypatlán se nám tu pohybuje. A pochopitelně musí šmahem zatracovat dabing. Zajímalo by mě, kolik zdejších antidabingových imbecilů shlédlo filmy s Funésem či Richardem v originále. Tipl bych orientačně tak nula. Ale to pro ně asi není to pravé umění. Pouze filmy, co jsou podle nich s velkým F, ty musejí být zhlédnuty pouze v originále! Já jsem viděl x nových filmů v původním znění (naposledy Birdman) a nemyslím si, že by je dabing učinil lepším i horším. Samozřejmě, pokud by zde nedělal všechny vedlejšáky Bohdan Tůma, to zrovna u Birdmana snad nehrozí. Je hezké, jakou metodu Linklater zvolil, to ovšem neomlouvá myšlenkovou i filmařskou prázdnotu především v druhé části. Však nakonec i novácká Ulice vzniká 10 let a vavříny filmové kritiky i nadšenců nikde.

na příspěvěk reagoval Dadel, Segrestor, dr.horrible

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Vlado: Diky za poklonu ;) Hej, su tu na nazor. Tvoj sme uz poculi. Asi 5krat. Ked sa ti ospravedlnim, prestanes uz otravovat? Ok, povedz mi jeden film, kde reziser snimal herca od detstva po sucasnost. Btw, ze ty si to zase pozeral s dabingom a teda si videl film s inym scenarom a posudit dokazes len polovicu hereckych vykonov?!

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

dr.horrible

Superinteligente, jen si "troll", asi ti nedošlo, že profily filmů na csfd nejsou fan cluby, takže tu má každý plné právo napsat, že to či ono je sračka. Boyhood přelomovým filmem? Linklater zde jindy originální a svěží styl zcela vykastroval především v limonádovité druhé polovině.

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Fair Play je najprecenovanejsi film roku a Bardoska nevie hrat. Asi dojdem na diskusiu k nemu a cele to tam zatrollim, jak tu dvaja dementi :D

Jakub

Jakub (hodnocení, recenze)

Fair play ční nad téměř celou světovou produkcí z minulého roku  z toho co sem zatím viděl

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Kvalitou jsou celkově tak nastejno. Fair Play má tu výhodu, že ční nad tradičně bídnou českou produkcí.

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

doufam, ze to nejakou nominaci promeni ... Richardovi to preju - toci fajnovy filmy 

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

dalsia americka bejkovina, kde su vsetci na seba strasne dobrio a hodni, ze jo?

na příspěvěk reagoval Dadel

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Jaký je rozdíl mezi záložkou "komentáře" a záložkou "diskuze"? Někteří to neví.

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

"Koho uchvátily dialogy Celine A Jesse v trilogii Before Sunrise/Before Sunset/Before Midnight režiséra Richarda Linklatera, které natočil v letech 1995-2004-2013 s Julií Delpy a Ethanem Hawke, ten si sedne na zadek z tohoto filmu, kde hlavní hrdinové stárnou doslova před očima." Dialogy C+J z Linklaterovy trilogie mám nesmírně rád, ale z tohohle jsem si na zadek nesedl (už proto, že jsem to sledoval vleže). Nechci říct, že by mě to nudilo, ačkoliv stopáž filmu je skutečně přemrštěná. Mohu dokonce říct, že první cca. hodina a půl byla vynikající. Přesně v duchu toho nejlepšího z Linklaterových filmů. Jakmile ale skončí rodinná anabáze kolem domácího týrání, jde film velkým sešupem dolů. Z filmu se stává taková jen o něco kultivovanější a lépe zahraná (Hawke jako vždy třída, Arquettová se taky snaží) soap opera plná vlezlého klišé "amerického snu" ("Hoch má talent a tak to dotáhne daleko" - ó, jak toto my Evropané vidíme mnohem skeptičtěji). Neříkám, že tu musely být za každou cenu zvraty "sex, vyhazovy ze škol, sebevraždy", ale taková unylá idyličnost jako zde prostě není věrohodná, je mi líto. Celkově tři hvězdičky - musím říct, že toto hodnocení mě dost mrzí, neboť začátek byl skutečně slibný. Jestli toto dostane Oscary - no není divu, Linklater zde svůj styl výrazně zhustil a přitom okleštil tak, aby se to páprdům z Akademie líbilo (on třeba řekne, že néé, ale stačí toto dílo srovnat s Před úsvitem atd.). Škoda, že se film více nevěnoval osudu postavy v podání Evie Thompson, která předvedla mimochodem lepší herecký výkon než plytký ústřední hrdina...

na příspěvěk reagoval MontyBrogan

runner85

runner85 (hodnocení, recenze)

Jakub

mám pocit, že ten  druhý manžel jeho matky až tak dobrý nebol, ani ten  ďalší... jeho priateľka ho podjebala to tiež nebolo asi z lásky :D :D 

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Linklater chce točit 20 let

Linklater chce točit 20 let

30.08.2019

Trvalo to 12 let, než režisér Richard Linklater (Před úsvitem) dotočil svůj snímek Chlapectví. Nyní se tvůrce chystá tuhle metu překonat, svůj další film, adaptaci muzikálu Merrily We Roll Along,… (více)

Co chystá Richard Linklater?

Co chystá Richard Linklater?

31.08.2016

Král nezávislého filmu loni bojoval o Oscary s Chlapectvím, letos nám nadělil komedii Everybody Wants Some!! a už má v plánu další film - drama Last Flag Flying. Někteří z vás správně poznali 11 let… (více)

Co nás čeká po Chlapectví?

Co nás čeká po Chlapectví?

26.02.2015

Letošní Oscaři byli velkým kláním mezi Birdmanem a Chlapectvím. Vítězem se nakonec stal stárnoucí okřídlený superhrdina, Richard Linklater ale rozhodně nemusí chodit Hollywoodem se svěšenou hlavu.… (více)

Reklama

Reklama