Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Výborný TV horor s netvorem stejně odporným jako ona proslulá močálová Bestie. Tahle číhala v roce 1950 za každým nárožím, na každé neopatrně utroušené slovo. Atmosféra i herecké výkony na jedničku, jen mne iritovalo to disharmonické podbarvení, takové to "uho" v oblasti soundtracku, které se, tuším, objevuje v každé druhé inscenaci z 90. let. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Pokud budou dostávat sračky typu Temného rytíře pětihvězdičková hodnocení a strhující intimní psychologické příběhy se nedostanou z modrých polí, tak toho moc není v pořádku. Hitchcockovské zpracování s atmosférou Zodiaka. Kolik debilních témat jde na velké plátno a okolik víc velkých se nedostane přes práh Tv produkce. Bravo pane Svoboda!!! ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět ač trošku připomínající o tři roky starší Swingtime. S příchodem Tomáše Töpfera na scénu je zaděláno na napínavý psychothriller, který zvláště v některých scénách odehrávajících se v chalupě nezapře, že jeho tvůrcem je Jiří Svoboda. Dokonce se mi v jednu chvíli vybavila scéna z jeho legendárního Zániku samoty Berhof. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....tie tri obrazy v jednom na TV obrazovke  z možného napínavého príbehu robili z filmu nejakú videoklipovú skladačku....o detektivku-krimi sa nejedná - možno psychodráma....scenár plochý....pomalé-nudné to Beštia z Majora Zemana  proti tomuto bol akčný príbeh....takže Štb za všetkým-ok, ale ak bola tak všemocná čomu som náchylný veriť tak prečo tá pani doktorka bola tak blbá a tajila v 50-tych rokoch list z Nemecka čo určite neušlo nielen okoliu ,ale hlavne tej všemocnej Štb - tak čo bola tá MUDr. ozaj taká krava,že im klamala to očí  ??! ......nečakal som moc, ale nedostal ani to málo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy se Marie setká se Sivokem, začíná napínavý psychothriller s nervy drásajícím napětím a ponurou atmosférou (při mnoha scénách v chalupě jsem si vzpomněl na režisérův opus magnum), aspirující na plné hodnocení. Úvodních čtyřicet minut je ovšem bohužel nevýrazná dobovka s několika zajímavějšími okamžiky (výslech StB). I tak se ale jedná o nadprůměrnou podívanou s (na TV poměry) solidní kamerou (i když časté využívání dělených obrazů pozbylo účinnosti) a výbornými herci (standartní Issová, netypicky obsazený Töpfer velmi mile překvapil). Jiří Svoboda se nezapře, i když až od poloviny. 70%. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Předobrazem příběhu byl skutečný případ Huberta Pilčíka. Přivydělával si jako převaděč přes státní hranici do Německa, ale ty, které měl převádět, vraždil a okrádal. Celkem byl usvědčen z pěti vražd, ale obětí bylo pravděpodobně více. Po zatčení se oběsil. (sator)
  • Najdrastickejšou skutočnosťou, ktorú si netrúfli zobraziť tvorcovia ani jedného z televíznych spracovaní vrahovho vyčíňania, bolo väznenie dvanásťročnej netere zavraždenej Renáty Balleyovej. Tú Pilčík niekoľko mesiacov v tajnom úkryte mučil a zneužíval. Zachovala sa aj polstrovaná debna, ktorú jej nasadzovali na hlavu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama