Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejte se na oběžnou dráhu s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britsko-francouzského akčního filmu. Během přepravy je přímo z trupu Boeingu unesen nejnovější britský raketoplán Moonraker. Britská tajná služba proto povolá do akce agenta 007 Jamese Bonda. Ten se vydá napřed do Kalifornie, kde se raketoplány vyrábějí. Majitelem výrobní společnosti je francouzský magnát Hugo Drax, který Bonda vlídně přijme, avšak vzápětí vydá svým lidem pokyn ho zabít. Bond přežije enormní přetížení ve výcvikové centrifuze i pokus o atentát při lovu bažantů. Jeho další kroky směřují do Benátek, kde se vyrábějí skleněné komponenty pro Draxovu firmu. Tam 007 objeví laboratoř, ve které se kompletují kosmické satelity naplněné smrtícím nervovým plynem. Ty následně putují do Ria de Janeiro. James Bond se proto musí vydat na druhou stranu zeměkoule. To ovšem ještě není nic proti tomu, co jej čeká potom. Hugo Drax totiž připravil svérázný plán na způsob Noemovy archy. S několika desítkami vyvolených lidí chce odstartovat na tajnou vesmírnou stanici, nervovým plynem zlikvidovat veškeré lidstvo na Zemi a osídlit planetu „superrasou". A právě na oběžné dráze musí Bond – s pomocí americké agentky CIA Holly Goodheadové – lidstvo zachránit... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (429)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zvyknem pri komentároch k filmom Jamesa Bonda vypisovať stručne klady a zápory, ale tu sa to nedá. S výnimkou často samoúčelnej a nevýraznej akcie vo filme nie je nič ani zlé ani dobré. Najlepšie to vidieť na tej sci-fi línii - je to zábavné, ale tak veľmi hlúpe a brakové ... áno, James Bond bol vždy brakom (teda lepšie povedané nenáročnou zábavou), ale mal štýl a úroveň. Vesmírny súboj s laserovými zbraňami bol vrchol - zábavný, ale potupujúci. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nabývám dojmu, že tvůrci nám chtěli ušlehat skutečně nápaditý koktejl špionské zábavy, ale úplně to zbabrali, protože se vlastně drželi pitomého principu, mít halt pokaždé něco lepšího nebo jiného, než předtím. Měli jsme tam černochy, teď dáme Číňany. Měli jsme tam krokodýly, pak žraloky, tak teď dáme anakondu. Měli jsme honičku na člunech, tak teď dáme honičku na gondolách. Nechali jsme tenkrát zmizet dvě jaderné ponorky, tak teď necháme zmizet raketoplán. Měli jsme létající auto, tak teď dáme potápějící se auto. Použili jsme málo exotických lokací? Tak teď pošleme Bonda rovnou do vesmíru. Ony ty sedmdesátý léta byly ošemetný a kdo ví, jakýže koktejl si ušlehali scenáristi sami pro sebe. Jestli to byla odpověď na boom Lukasových Hvězdných válek, nevím, ale jisto jistě jsem se přestal bavit bondovkou a zaraženě civěl na příšerně nelogickou gradaci děje s nejtrapnějším záporákem všech dob. S tím obrem Lurgem už to bylo taky docela trapné. Jsou postavy, které by se vracet neměly. Tvůrci to s tím kosmem prostě malinko přepískli. Bitva kosmonautů ve volném prostoru byl spíš vrchol blbosti, než nějaký vtip nebo prostě tzv. bondovismus. Ne, tenhle Moonraker (bez Měsíce) je patrně nejhorší "mooreovka". Dodatek. A co Moonrakerová Bond girl? Začínám si zvykat, že s Bondovými dívkami a ženami zacházejí tvůrci také podle jedné osvědčené šablony. Bond potká vždycky dvě, přičemž ta hodná, co mu pomůže nebo prostě podá nějakou informaci, vždy zemře a ta druhá to s ním dotáhne až do závěrečné postelové scény. Navíc je to pokaždé agentka nějaké jiné špionážní agentury. Jsem zvědav, jak dlouho to lze takhle recyklovat. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

007-11 Na snímku Moonraker je citelně znát, že se velmi markantně inspiroval "Star Wars: Epizode IV", která si odbyla svou premiéru o dva roky dříve. Bohužel, to, co vypadalo dobře v počinu George Lucase zde vypadá vážně nemístně a po většinu času i neskutečně vtipně. Avšak pokud od tohoto nepovedeného aspektu odhlédnete, dostanete opět svižnou špionskou záležitost, která nepostrádá zajímavého antagonistu s jeho motivacemi, futuristickou vesmírnou stanici či třeba starého známého zabijáka Jawse. Na závěr zde musím poznamenat, že vozový park v tomto snímku zůstal značně ochuzen, pročež se musíme spokojit pouze s raketoplány a "gondolovznášedlem" na motorový pohon. (HBO GO) „Mr. Bond, you defy all my attempts to plan an amusing death for you. You're hardly a sportsman, so why did you break off the encounter with my pet python?“ ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Pořád mám tuhle bondovku rád, je patřičně vtipná i epická, ale závěrečná půlhodina je poněkud over the top, takže Bond dostal do slepé uličky. Ale vše zachraňuje Jaws, honička v Benátkách (okopírovaná o deset let později Stevenem Spielbergem), melodie z Blízkých setkání třetího druhu a Sedmi statečných. Příjemná oddechovka. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Roger Moore je nejhorším představitelem Jamese Bonda. A fakt, že agenta 007 hrál víckrát než kdo jiný, to jen umocňuje, protože marnost jeho dalších a dalších pokusů zkrátka bije do očí. Moonraker se mi líbil o něco málo víc než Muž se zlatou zbraní, protože je pestřejší a více si utahuje ze své evidentní brakovitosti. I tak to ale není příliš důstojná část bondovské série a pokud budu chtít malinko vesmírnou bondovku, jednoznačně sáhnu po Conneryho Žiješ jenom dvakrát. 55 % ()

Galerie (134)

Zajímavosti (39)

  • Moonraker je jedenáctý špionážní film o Jamesu Bondovi, současně také čtvrtý, kde hlavní roli hraje Roger Moore, a třetí i poslední snímek, který režíruje Lewis Gilbert. (Terva)
  • Přibližně ve 30. minuty utíká žena k lesu před dvěma psy. Během útěku má boty na vysokém podpadku, později v lese však běží s bílými teniskami. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama