Reklama

Reklama

Sanitka 2

(seriál)
Trailer
Česko, 2013, 12 h 29 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Ivan Hubač

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jiří Dvořák, Jaromír Hanzlík, Dagmar Havlová, Pavel Zedníček, Zlata Adamovská, Marek Vašut, Petr Kostka, Tomáš Juřička, Michal Dlouhý, Iveta Jiřičková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Pokračování legendárního seriálu z 80. let minulého století. Zažijeme setkání s původními postavami, nyní již o něco staršími, i s postavami úplně novými, které se připojují k třináctidílnému televiznímu románu o záchranné službě těchto dní. Je to stejný úkol jako před lety, ale přesto se v mnohém změnil, stejně jako se změnila doba i lidé, kteří v ní žijí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (347)

Dont 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek první série Sanitky jsem pochopitelně zklamán. Filip Renč mě nepřekvapil a na laťku nastavenou původním seriálem dosáhnout nedokázal ani zdaleka. Nutno dodat, že Ivan Hubač mu bídným scénářem také zrovna nepomohl. Při sledování prvního dílu jsem nevěřícně kroutil hlavou nechápajíc, proč se po tolika letech nedokázali nebo nechtěli tvůrci elegantně zbavit největšího omylu první série Tomáše Juřičky. Skepticky jsem vnímal i sázku na herecké „hvězdy“ typu Marka Vašuta nebo Jiřiny Bohdalové. Tomáš Juřička ale nakonec patřil k těm, kteří toho zkazili méně (jako starší je mnohem snesitelnější) a dokonce i Marek Vašut se pochlapil a měl pár povedených momentů. Hereckou snahu nelze upřít Michalu Dlouhému, i když jeho proutník zůstal na míle vzdálen doktoru Skalkovi. Jaromír Hanzlík zůstal jen stínem mladého doktora Jandery plného vznešených ideálů. Nakrátko se vzchopil v sedmém a osmém dílu, kdy zazářil mimo jiné i ve skvěle napsaných dialogových scénách s Jiřím Dvořákem (asi nejpřirozenější herec této řady), jenže o to více vynikl rozdíl mezi právě např. těmito díly a jinými těžce podprůměrnými epizodami. Závěrečné díly opět poslaly seriál do pekel, sestřička zlodějka, ta modelka (nebo co to bylo), politické pletky a usměvavé obličeje Zdeňka Srstky neomylně vtiskly druhé řadě Sanitky punc béčkového seriálu určeného pro masové televizní konzumenty. Druhou hvězdu jsem přidal po několika vydařených momentech uprostřed série, na víc to bohužel není, ale dolů už přes slabý závěr také nepůjdu. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Zatím nebudu hodnotit, protože jsem viděl jen první díl, ale bohužel, pokud budou ostatní díly v podobném duchu, rozhodně tomu víc jak dvě hvězdy nedám. Většina herců má problémy s přirozenou dikcí u špatně napsaných dialogů, kamera je většinou až zbytečně rozhýbaná, takže když sleduje rychle jedoucí vozy, klepe se tak, jako když jedete s levnou digitální kamerou po kočičích hlavách vykloněn z auta (které nemá pneumatiky ani tlumiče) a máte přiblíženo na dost velkou vzdálenost - šíleně se to míhá a vypadá to jako nějaká nerozhodná parodie na styl Michaela Baye. Hudba místy hodně kopíruje Ordinaci v růžové zahradě, což opravdu nechápu, protože zní o něco živěji - asi jako když srovnáte verzi nějaké symfonie hrané doma na klávesy (Ordinace) a pak na totéž pustíte živý orchestr (Sanitka). Příběhově se příšerně tlačí na pilu, každou chvíli se někdo musí pohádat, holka je do chlápka celá hotová po jediném pohledu (vycmrndlík Jiráček rozhodně nepůsobí dojmem největšího alfasamce střední Evropy), manželka hrdiny má příšerného otce, který se s hrdinou naprosto nesnese, a to nejhorší: V každé scéně se jakoby mimochodem musí vysvětlit, co přesně daná postava dělá ("Copak mi tahle letecká základna neříká Pane?"). Působí strašně rušivě, když se musí každá věc přesně nazvat, místo aby toto bylo vyjádřeno jednoduše kamerou a střihem. U příběhu mi ještě vadí pokusy navázat co nejvíc na původní seriál (záchranka je i v dnešní době brána jako potupné zaměstnání, u něhož máte jistotu, že horší místo už neseženete), nehledě na fakt, že se v některých scénách jedná o remake původního seriálu (nosítka u nemocného děvčete). A u závěrečných titulků mě naštvali taky. Pořád je tu sice ještě původní verze písně Můj čas, nicméně jsou do ní namixovány zmoderňující prvky (asi aby se ani mládež nenudila) a je zkrácena na polovinu. Po shlédnutí prvního dílu zatím říkám: Tak takhle by to nešlo. UPDATE: Poté, co jsem namátkou shlédl pár kusů z několika dílů mám dojem, že jsem měl se svým původním rozhořčením pravdu. Tak fajn. Jedna hvězdička. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Po velmi zralé úvaze jsem se rozhodla dát tomuhle seriálovému počinu zaokrouhlené čtyři filmové hvězdy. Věci, kterých jsem se na začátku obávala, se eliminovaly na minimum snesitelných. Jedna z nich bylo obsazení paní prezidentové, která se k mému překvapení prezentovala celkem mile. Role lékařky a paní hoteliérky se zhostila velmi dobře, působí tiše a skromně. Co mi nesedlo byl její románek s ředitelem záchranné služby, který je teda o hodně mladší než ona a jejich vášnivá obětí a žhavé polibky ve mně vyvolávaly dávicí reflex. Nezbytné řešení mezilidských vztahů se taky dalo skousnout, protože de facto celý život, dennodenně se potýkáme se vzájemnými vztahy ať už soukromými nebo pracovními. Bylo tam pár momentů nebo situací, které se mi zdály hodně přehnané a za které bych strhla i víc stars, ale nakonec tedy 3,5* . Dostatek záchranných akcí to celé u mě zachránilo. Když to srovnám s jinými hrůzami, které byly natočeny jako pokračování po letech něčeho úspěšného, tak tohle se Renčovi a spol. povedlo. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Doprdele ale už mě s tím přirovnáváním k nějaký zahradě, nemocnice či pojištovně apod. výdobytkům vážně uživatelé serete! To neumíte napsat svůj vlastní názor???! Furt opičkujete jedno a to samý, když se objeví nový seriál z lékařského prostředí! *** Po shlédnutí všem 13ti dílů musím uznat, že syn pana Hubače se popral s pokračováním velmi statečně a pan režisér Renč udělal svoje celoživotní "seriálové" dílo. 80% ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Jako celek mě tento seriál opravdu mile překvapil. Pominu-li telenovelské pošťuchování mezi hlavními hrdiny. Akční scény jsou opravdu na české poměry pěkně natočené a je se na co dívat. Převážná většina hereckého obsazení také sympaticky vybrána. Zkrátka, dle mého názoru plnohodnotné pokračování původního seriálu. Filip Renč rozhodně ostudu neudělal. ()

Galerie (394)

Zajímavosti (34)

  • Ve čtvrtém dílu probíhá zásah v Poslanecké sněmovně, ale ve skutečnosti je scéna s ostrahou natáčena v prostorách recepce Ministerstva průmyslu a obchodu. V místě byly pouze upraveny prostory. Skutečný vchod do budovy je dveřmi, před kterými jsou umístěny vlajky. Obsluha "rentgenového pásu" je skutečně zaměstnána na recepci ministerstva. Ve chvíli, kdy záchranáři společně s šéfkuchařem procházejí přes bránu do útrob budovy, svítí červené kontrolky na zařízení evidence výstupu. (Kirman)
  • Se seriálem byli mimo jiné spokojení i skuteční záchranáři. Při rozhovoru se serverem iDnes.cz nešetřili chválou. Převážně chválili zaměření na dispečink, který je velice důležitý, a dále i nad hádkami ve voze záchranné služby, které údajně v záchranářských vozech skutečně probíhají, přestože ne tak často jako v seriálu. Ředitel pražských záchranářů Zdeněk Schwarz, který dělal u seriálu odborného poradce řekl: "I když jsme se s režisérem často přetlačovali a oba jsme dělali ústupky, myslím, že z devadesáti procent to odpovídá realitě. Vyložená kravina tam určitě není." (ČSFD)

Reklama

Reklama