Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele FeriusParfax k tomuto seriálu (20)

Epizoda 1 (2011) (S01E01) 

Čekala jsem mnoho, ale dostala jsem ještě víc. Nápad s přepůlenou mrtvolou se mi moc zamlouvá a vypadá to, že co jedna série, to jeden zajímavý případ. Ihned se nasadilo ostré tempo, ve kterém vám tvůrci představí dva hlavní vyšetřovatele. A nejde je nemilovat. Každý tak jiný, ale každý hrozně sympatický. Kolikrát se z jejich dialogů vyvrbí vtipný kousek. V prvním díle se protínají hned 3 dějové linky, které na sebe budou určitě skvěle navazovat. Kvůli (díky) úžasnému duu vyšetřovatelů mě ale zatím ostatní linky až tak nezaujaly. Těším se vždy na Martinovy fórky a na roztomilé asociální chování Sagy. Trio pyrotechniků na konci bylo vynikající. Seriál si mě namotal hned v první epizodě. Těším se na další vraždičky. Vypadá to totiž na inteligentního vraha. ()

Epizoda 2 (2011) (S01E02) 

Jelikož je asi šlapka míň než nic, tak si po jejím zmizení nikdo ani nevzdechl. Krásně to podtrhnula výprava Martina do bordelu a získání deníku. Vrah bude poněkud netypickou, avšak účinnou cestou poukazovat na podobná témata, alias „zákon nehraje fér.“ Což se mi moc zamlouvá, i když podobných témat tu už byla spousta. V průběhu vyšetřování stále nechybí rozvíjení i ostatních příběhů. Nemůžu se dočkat, až se všechny spojí. Zaujalo mě Sagino flirtování a její pracovní nasazení. Líbí se mi, když je někomu práce koníčkem. ()

Epizoda 3 (2011) (S01E03) 

Od teď už to bude vypadat na 4 hvězdičkovou jízdu. Výkony a děj nijak nevybočují ze zajetých kolejí. Spíše se bude vše jen prohlubovat. Přidala se další dějová linka s milujícím tatínkem, za kterým nemusíte mít strach přijít, když budete v nouzi. Začíná se s tématem bezdomovectví. K tomu, abyste upoutali pozornost je samozřejmě třeba jich pár povraždit. Líbí se mi vrahovy motivy. Po dopadení si ale nemyslím, že se cokoliv změní. ()

Epizoda 4 (2011) (S01E04) 

Spoilery. Těším se na vyústění velmi bizarní dějové linky  - hloupoučké dívky a podivného samuraje. Moc se mi líbil nápad s morseovkou. Naopak mi trošku vadilo klasické krimi klišé, kdy si policie poplete budovy... Saga a Martin spolu perfektně spolupracují. Líbí se mi jeho optimismus a stále dobrá nálada. Otázka peněz a lidského života je velmi dobře a poutavě zpracovaná. Pomsta mrtvému manželovi mě pobavila. To může napadnout fakt jenom ženskou... Postavy se mi čím dál víc zarývají pod kůži. Nemůžu se dočkat konečného rozuzlení. Vrah to má totiž všechno dobře naplánované a zřejmě nejde o žádného idiota. O to lepší bude konec. Těším se moc. ()

Reklama

Epizoda 5 (2011) (S01E05) 

Spoiler. Podezřelých se v mé hlavě hromadí víc a víc. Zatímco si tedy v hlavě ukazuji na vraha, Martin se kurví s tou nejošklivější ženskou na trhu. Saga si naštěstí jede stále svoje tempo a nepolevuje ve své robotické sociální zručnosti. Což má za následek nejednu úsměvnou scénu. Není nouze o překvapivá úmrtí a zvraty. Maminka pak jistě litovala svojí trapné a dětinské hry na uraženost. 5 dílů ještě přede mnou a zatím je více otázek než odpovědí. Roztáčí se nám tu další sociální téma – spravedlivost justice a vyklouznutí hnusných slizounů z jejích spárů. Zřejmě bude navazovat přistěhovalectví. Přičmoudlej brácha se zdál být dost nakrklej. A není se co divit… ()

Epizoda 6 (2011) (S01E06) 

Pro mě osobně zatím nejnudnější díl a dějová linka s přistěhovalci. Navíc bylo v tomto díle víc osobních dramat než vyšetřování. Doufám, že se zase dostaneme do zajetých kolejí, a to: vyšetřování se špetkou osobních životů. Ne naopak. Bylo tu taky dost klišé. Ale nevadí, jede se dál a já už prahnu po konci vyšetřování. Mám co dělat, abych si už někde nezjistila, kdo to je. ()

Epizoda 7 (2011) (S01E07) 

Probíhající pátrání se sice neubírá úplně správným směrem, ale alespoň už se zaměřují na vlastní lidi. Bojím se, že Martinova manželka si něco začne se slizkým prodavačem. Tohle mě velmi nebavilo a nepřála bych si, aby se s tokáním pokračovalo. Podezřelý je pro mě zatím August. Jinak mě fakt nikdo nenapadá. Vypadá to, že to bude někdo, kdo v seriálu doposud nefiguroval. Trošku mi nehrál únos a následné pálení fabrik. Všechno bylo takový hektický a nedávalo hodně věcí smysl (to jako policie jen tak čekala, až se najdou odvážlivci a ty fabriky zapálí?). Jinak se chtě nechtě musí člověk ztotožňovat s názory Sagy. Naštěstí nemá žádnou klapku a nedrží ji sociální pravidla. Měla samozřejmě pravdu. ()

Epizoda 8 (2011) (S01E08) 

Spoiler. Nastává zlom a ledy se pohnuly. Saga se učí chodit v nepsaných sociálních pravidlech a je sranda ji u toho pozorovat. Slizký prodavač nakonec není tak úplně bezvýznamným slizkým prodavačem. Nicméně jejich tokání na začátku mi nebylo příjemný a cítila jsem se u toho trapně. Martinovi se představuje další z jeho životních chyb a já si uvědomuji, že obviňovat z něčeho Augusta ode mě byla  pošětilost. Těším se na poslední díl. Doufám, že se nedočkám happyendu. ()

Epizoda 9 (2011) (S01E09) 

Tak mi všechny díly splynuly v jeden a místo 9. jsem komentovala desátý... Epizoda byla asi nejvíc napěchovaná akcí a udála se toho velká spousta. Všechno se žene kupředu a všechny linky jsou dokonale spojené. Teď už stačí jít ruku v ruce ke společnému konci. Bude to zábava. ()

Epizoda 10 (2011) (S01E10) 

Jsem ráda, že s koncem se dostavilo i jedno milé překvapení s mrtvolou. Pošahaný pomstychtivý pán dokonal své dílo a bylo celkem zajímavé pozorovat jeho cestu. O akci nebyla nouze a vlastně se celou dobu nevědělo, jak to dopadne. Musím se ale přiznat, že malé zrníčko zklamání se přeci jen dostavilo. Čekala jsem ještě nějaký zvrat či zradu, ale to je jen detail :) Dost příjemná detektivka s fajn koncem, super atmosférou, propleteným dějem a skvělým duem vyšetřovatelů. Jen škoda občasných klišé. Ale tomu už se asi nedá vyhnout. ()

Epizoda 1 (2013) (S02E01) 

Takový příjemný návrat dvou sympatických detektivů. Bylo hezké zase po delší době vidět Sagu a Martina. Na Martinovi se mi vždycky líbilo jeho pohodářství, úsměvy, optimismus a troška toho pohrdání pravidly. Doufám teda, že se už nebude moc dlouho řešit smrt jeho syna, od které uběhl rok a se vší vervou se pustí do nového případu, který mě zatím vůbec nezaujal (obzvlášť scéna v nemocnici, kdy se Martin obětoval se mi vůbec nelíbila). Saga navázala nový „vztah“ a snaží se naučit milovat. Nedávám tomu žádné šance a tipuju, že si kluk bude za chvíli balit kufry. Hodně mě zaujala věta Sagy: „nemyslím na to, na co nechci myslet.“ Celkově hláskovala jednu racionalitu za druhou. Je to hodně sympatický, tak se těším na další díly. ()

Epizoda 2 (2013) (S02E02) 

Pomaličku se rozkrývá aktivistická skupina, která je asi spíš plná pošahanců. Myšlenka dobrá, ovšem provedení trošku hapruje. Zatím mi velmi vadí Laura a doufám, že si taky brzy kousne do otráveného jablíčka. Nerada bych poslouchala její kecy moc dlouho. Saga se učí chodit ve společenských pravidlech. Asi v tom musí mít chudák hroznej chaos. Vyšetřování se posouvá a já se moc neorientuju, kdo ke komu patří. Ale věřím, že  postupně bude vše  vysvětleno. ()

Epizoda 3 (2013) (S02E03) 

Všechno jede zatím na podobné vlně. Občas žasnu, jak je pro lidi snadný si zajistit občasný šuk. Přišlo na hromadnou sebevraždu a zatím to vypadá, že všechno bude mít větší přesah, než se na první pohled zdálo. Nová pomocná síla Sagy a Martina je zatím dost vycvakaná z nových poměrů, ale asi se brzo sžijí. Konec navnadil na další díl. Radši si budu komentáře psát hned, protože už jsem skoro na konci dílu č. 4, takže si už velmi těžko pamatuju dění v epizodě č. 3. ()

Epizoda 4 (2013) (S02E04) 

Spoilery! Tak konečně někdo tu dotěrnou krávu střelil do hlavy. Asi měl viník taky pocit, že ji má naprosto k ničemu. Vyšetřování se hnulo o pořádný kus kupředu. Přišlo se na několik zajímavých odhalení a těším se, co se zase bude dít a kam se kvartet vyšetřovatelů posune.  Líbil se mi způsob zplynování aktivistů a občasné narážky Sagy na nebohou chůvu. Začíná mi být i líto přítele od Sagy (nevím jak se jmenuje, tipuju Jens?). Asi už má chudák na krajíčku a čuju brzké stěhování. A abych řekla pravdu, tak se není moc čemu divit. Hezky se to pomaloučku všechno rozplétá. S koncem i přišlo podezření, že asexuální, debilní a slizký manžílek bude mít větší roli, než jen ubožáka s pošahanýma dárkama. ()

Epizoda 5 (2013) (S02E05) 

No, konečně mě to začalo bavit téměř jako 1. série. Víc se nasměju a děj se už posouvá kupředu a zajímá mě. Zdá se mi, že kurz se od prvního dílu změnil a už se hledá někdo úplně jiný s úplně jiným motivem. Nakonec bude beztak všechno jinak a jen se vše obalilo do hezkého kabátu. Laura bohužel řádění přežila a při zvláštní rekonstrukci, kdy Saga opět ukázala svoje sociální neumětelství, se opět složila. Nastaly další smrti a jsem velmi zvědavá, kolik přeživších na konci série zůstane. Martin se zatím začíná kámošit s vrahem jeho syna a luští spolu hádanky. Jeden z vyšetřovatelů se pustil do Sagy a dost se mě na srdíčku dotkla její reakce. Velmi překvapivé, milé. Její podezřelé pohledy na akční pečovatelku jsou zatím dost zvláštní. Přikládá se tam tomuto vztahu nějak moc pozornosti… ()

Epizoda 6 (2013) (S02E06) 

Spoiler. Saga opět projevila svou úžasnou inteligenci a kriminální všímavost a odhalila zákeřnou pečovatelku. A jako odměnu dostala posezení s tchýní… pro dobrotu na žebrotu. Dále se nám představila zákeřná svině v podobě smilnící sestry. FUJ. Do případu začíná být zapleteno čím dál víc lidí a musí se držet pozornost na každém kroku, aby vám nic neuniklo. Takhle se mi to líbí. Stále přichází nové a nové informace. Víc a víc mě baví chemie mezi Martinem a Sagou. Dialogy a spolupráci těchto dvou si opravdu užívám. Martinovi konečně došlo si posvítit na případ Sagyiny? sestry. Už jen 4 díly a konečně se dozvím pachatele a motivy. Nemůžu s dočkat a opět mám co dělat, abych si už všechno nevyspoilerovala. ()

Epizoda 7 (2013) (S02E07) 

Ze severu už zavání pěknej šrumec. Jedna důležitá událost střídá druhou a je cítit, že se pomalu blížíme ke konci druhé série. Dozvěděli jsme se velmi hodnotné informace o slově milovat. Tvůrci nám slovo láska ukázali v několika různých formách. Saga X Jacob (Jonas, Jens?), Laura X tatínek, sestra kurevnice X sestra podváděná, sestra nemocná X bratr úchyláček, Martin X Mette… Každý má svůj příběh a věřím, že brzy se jejich linky protnou a budu se těšit z napěchovaného finále. Samozřejmě nechybí troška incestního nádechu. Konečně se nám snad taky otevře případ mrtvé sestry Sagy. Jsem extrémně zvědavá. Velmi povedený díl. ()

Epizoda 8 (2013) (S02E08) 

Moc jsem nepochopila závěrečné "šokující" odhalení padoucha, o kterém už všichni musí vědět, že je padouch. Celkem závidím ženské s rakovinou, že zná své datum spotřeby a náležitě si svého zbylého času užívá. Vůbec mě nebaví linka Martin x Mette a Martin x Jens. Naopak příběh se Sagou mě baví hodně, i když je pro mě fakt těžký koukat na to, jakou dostává JACOB emocionální nakládačku. Co se týče vyšetřování, tak to nás zavedlo do jedné slepé uličky, i když na oplátku byly poodkryty další karty. Jsem zvědavá, jestli ještě nějakou roli bude hrát zhrzený detektiv podvodník, nebo jeho linka vyšumí do ztracena. ()

Epizoda 9 (2013) (S02E09) 

Noooooo, tak jelikož jsem si samozřejmě nenapsala komentář ihned, tak si z předposledního dílu po 2 týdnech od vidění nic nepamatuju. Možná jen objevení komůrky lásky a jedné vraždičky. Už se schylovalo k poslednímu dílu a trošku jsem začala koketovat s myšlenkou, že by Martin rád vzal spravedlnost do svých rukou a uleví světu od jednoho zmetečka. Saga překvapila opět jakýmsi kouskem lidskosti. Zatím plakala 2x a vždycky mě to vzalo mnohem víc než u ostatních. Série se přelila do trošku jiných kolejí, než co naznačovala na začátku. A popravdě jsem za to celkem ráda, protože mě začátek úplně nenadchnul. ()

Epizoda 10 (2013) (S02E10) 

Spoiler. Poslední díl přinesl snad jen jedno překvapení. A to, že se zabila Priscila. Jsem ráda alespoň za něco. Protože Martinovi z pochopitelných důvodů ujela ruka nad kafíčkem jeho nového kamaráda a tím potvrdil mou domněnku. Saga se zachovala jako Saga. Přiznávám, že mě tím i trošičku zklamala. Ale i tak je to velká sympaťanda a těším se na další sérii. Manželka incestního honiče byla jasná zlounka od okamžiku, kdy zachránila objekt jeho fantazií. Toto by totiž ženská jen tak neudělala. Spíš by si smrt sokyně užívala, a tak bylo hned jasný, že v tom má prsty i manželka a nemocná blondýna bude jen součástí pekelného a rafinovaného plánu. Fajn zakončení a čisté 4* za celou sérii. První se mi ale líbila o ždibínek víc. ()

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama