Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (226)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný kúsok od ruských súdruhov, nebyť toho docela prefláknutého a naivného scenára. Avšak pekne sa snaží nám vykresliť psychologické rozpoloženie hlavných postáv, pričom ale tak trochu zanedbáva charakter tých vedľajších. Vizualizácia tiež nebola najhoršia. O niečo lepšie ako priemer (60%). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Takže takto si Rusáci predstavujú katastrofický boj o prežitie v zatopenom metre. Zbytočne dlhé a s dejovými odbočkami, ktoré boli nezmyselné. Práca s napätím a hudbou je pre nich tiež neznámy pojem. Natočené to ale bolo vierohodne. Len pri tých vyšších miestach mi chýbalo viac vodky. Davové scény ale super. 3 z 5 ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

Velice solidní pokus našich východních, lehce rozpínavých přátel o moderní, katastrofický film. Milostný trojúhelník je ze začátku jasně načrtnutý stejně jako ostatní hlavní postavy, hlavně kdo je zlý, kdo hodný, kdo má nějakou nectnost, ale má šanci na polepšení a tipovat si dokonce klidně a s úspěchem můžete, kdo celou tuhle polízanici nepřežije. Efekty jsou velice dobře provedené a zpomalené záběry tlačenice v metru dokonce velice působivé. Metro se kupředu pohybuje celkem svižně a i přes celkem přepálenou stopáž film nenudí. Nemyslím si, že si film budu pamatovat jinak než jako "ten solidní ruskej katastrofák", ale i tak celkem O.K. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ruský katastrofický film z metra nemusí byť hneď katastrofa. Klišé situácií je tam pekná nádielka, ešte aj záchrana nemej tváre nemohla chýbať, ale aj to klišé je iné tým, že je akési ruské. Hlavná akcia s haváriou a zatopením vlaku točená zvnútra súpravy je nadpriemerná, podfarbená zvláštnou hudbou a aj spomaľovačky sa mi páčili. Keď to trochu viazne, tak film majú osviežiť žiarlivostné scény, to už bolo menej zaujímavé, ale dalo sa to zniesť. Celkovo som bol rád aj zo záverečnej záchrany, a viacnásobné sklamania a katastrofy, čo tomu predchádzali, vytvorili slušné napätie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jsem vděčná za absenci vědce, který to všechno prorokoval, poté došlo na jeho slova, což mu vlilo do žil takového elánu, že všechny zachránil. Konstatuji, že množství nepravděpodobných šťastných náhod odpovídá americkému standardu. Ale závěrečný happy end neprobíhá za mohutného potlesku náhodných kolemjdoucích. A dokonce skupinka prchající před vodou nevystoupí z kanalizace v suchých a nažehlených šatech s thymolinovým úsměvem na rtech. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama