Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (694)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K (prvnímu) Tajemství staré bambitky jsem se dostal relativně pozdě a po spoustě jiných pohádkách. I tak se jedná o jeden z povedenějších pohádkových příběhů z tuzemské produkce, který nestojí na nesympatických a uječených postavičkách, nýbrž na dobře napsaných (a veskrz i slušně zahraných) charakterech - ať už šlo o milou Aničku, bodrého Karabu či zlotřilé rádce Ference a Lorence. Bizarní daně na sto a jeden způsobů byly humorné, zatímco kuchařská romance a pár cestovatelských štěků královských rodičů mě minuly svým účinkem. Lepší tři hvězdičky! ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší letošní česká pohádka. Výborný humor, příjemní herci (konečně někdo jiný než všechny ty Sabiny Laurinové apod.), milá hudba, hezké kostýmy a hlavně nadčasovost. ČT měla vsadit všechno na tuhle kartu, a ne na podivnou slátaninu jménem Micimutr. Těším se, až Tajemství staré bambitky uvidím znovu. Snad jen jedna výtka: co to proboha bylo s tou kudlou??? Bylo tohle nutný? ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá pohádka a také i občas vtipná. Pokaždé je divné, když zpěvák hraje ve filmu a navíc když si tu zazpívá. Já si na to nikdy nezvyknu. Hlas Vondráčkový mě už taky nudí, ale co, k pohádkám to prostě patří. Obsazení je hodně dobré, krom Kostkový, která se sem absolutně nehodí, nehodí se nikam. :-) Nějak se tu moc komolila sprostá slova a jestli se nějaké dítě dostane později do politiky, tak se bojím, aby díky této pohádce nezmagořilo a nezavedlo nesmyslné daně. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nevidím nic špatného na úniku tvůrců k modernismům či hovorovým výrazům, ono natočit v dnešní době pohádku, která by nepůsobila trapně, je kumšt. Protože Kluse známe z festivalů, klíďo píďo přivřeme oči nad velmi triviální zápletkou (čekal jsem, že královská dvojice se vydá na výlet s katalogem od Fischera, ale nekonalo se). Kamila Janovičová má mnohem víc prostoru než Tomáš Klus, který vyloženě nepotěšil, ale ani neselhal. Herecky to táhne především klidná postava kuchaře (Petr Štěpánek), písničky nejsou bůhvíjaký terno, ale poslouchat se to dá. Micimutr byla jen o něco lepší a nebýt povoleného hodnocení ještě před začátkem dnešní premiéry, mohla mít "bambitka" míň odpadů od debilních uživatelů. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Pohádka je to hezká, milá, příběh je také fajn. Herecké obsazení je skvělé – Ondřej Vetchý, Jiří Lábus, Petr Štěpánek, Vilma Cibulková atd, prostě samé herecké hvězdy. Jen mi přišlo divné, že samotný loupežník zmlátí před svým obydlím asi 6 vojáků jen tak, levou zadní. Výmysli různých daní jsou dobrý nápad, člověk se pobaví, ale je nelogické, aby to královi nedošlo, ten byl asi hodně hloupý :-). A pak se z Kluse, naprosto nepoužitelného chlapa pro život, stane král. No pomineme-li tyto nelogičnosti, tak si divák pohádku užije a bude odcházet od televize spokojený. Za mě 3,5* ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)

Reklama

Reklama