Reklama

Reklama

Největší tankové bitvy

(seriál)
  • Kanada Greatest Tank Battles
Kanada, 2010, 20x45 min

Režie:

Mick Grogan

Kamera:

Derek Rogers

Hudba:

Richard Pell

Hrají:

Robin Ward (vypravěč)
(další profese)

Cyklus dokumentárních rekonstrukcí.
Jednotlivé díly: 1.-El Alamein
2.-Kursk, operace Citadela
3.-Prochorovka
4.-Normandie
5.-Arracourt
6.-Ardeny I.
7.-Ardeny II.
8.-Hochwaldský les
9.-Yom Kippur
10.-Perský záliv
11.-Korea
12.-První monstra
13.-Francie 1940
14.-Itálie 1943
15.-Tunis
16.-Ludwig Bauer
17.-Šestidenní válka
18.-Sinaj 1973
19.-Pobaltí 1944
20.-Stalingrad (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Místy informačně zajímavé, místy už méně, nicméně plus za samotné pamětníky! Problémem je ale zpracování, které nepřenáším přes srdce - nehezkou počítačovou grafiku ještě překousnu, ale to neustálé opakování těch stejných animací a co hůř, neustálé opakování těch stejných keců po každé reklmní přestávce, kterých zjevně bylo v pořadu děláno fakt hutné množství, mě fakt sralo, včetně zbytečného protahování prvotním spoilováním všeho, o čem se pak zase v díle mluvilo. To mě sralo. Na 45 minut toho bylo trochu moc a tak méně zajímavé části dílu uspávaly. Protě takový divný mix ne-kvality. ~~~ 2,5* ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit dokument, který rekonstruuje průběh skutečných bitev a s využitím možností 3D animace to dělá věcně, vkusně a přehledně. Dokážu si představit dokument, který umí mixovat výpovědi jednotlivých vojáků s autentickými záběry, počítačovou animaci a dostupné informační zdroje tak zručně, že si člověk připadá skoro jakoby se bitvy zúčastnil. Dokážu si taky představit dokument, který podává informace v souvislé a logické sekvenci a jehož tvůrci chápou význam slov "postup", "příčina" a "následek". Největší tankové bitvy ale takovým dokumentem rozhodně nejsou. Bohužel. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Pro fandy Druhé světové války, potažmo i tanků a tankových bitev, je série Greatest Tank Battles velmi povedeným dílem, které se skvělým komentářem a dobovými záběry reflektuje průběh bojů a taktiku tankových jednotek z obou znepřátelených táborů. Sice občas zamrzí špatná animace bitev, nicméně i přes tento nedostatek se jedná o velmi povedený počin, který si žádný milovník historie nemůže nechat ujít. Skvělá práce! ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Nemám tenhle dokument příliš v oblibě. Není pochyb o tom, že svědectví pamětníků je vždy přínosné, a to tomuhle dokumentu člověk upřít nemůže. Ale co mě irituje, jsou za prvé ty neustálé renderované animace, které veskrze nemají žádnou výpovědní hodnotu, snad jen pro člověka, který není druhou světovou válkou políben, ale to by zřejmě šlo nahradit i běžnými dobovými záběry. Druhou věcí, co mi dost kazí dojem z celého dokumentu, je ta dynamická "akční" hudba která zní v pozadí. To ve mne vyvolává pocit, že autoři z toho chtěli udělat spíše akční podívanou, než důstojný dokument. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nelze nesrovnat s nedávným ruským dokumentem Velká vlastenecká válka. Ten na stejné ploše dokázal přehledně podat maximum informací v poutavém balení, fundovaně popsat průběh vojenských operací a vytvořit tak plastický obraz války. Toto, ač teoreticky může těžit ze sevřenějšího záběru na konkrétní bitvu, bohužel předvádí právě to, jak dokument vypadat nemá. Většinu výplně tvoří právě jen "efektní" animace (často se opakující kvuli formátu počítajícím s reklamními bloky) s průvodním slovem papouškujícím pár nejzákladnějších skutečností. Po jakéms takéms historickém úvodu do vojenské situace se dokument rozpadne na pár nesourodých vzpomínek několika účastníků a u toho už setrvá. Těžko se člověk alespoň se základními znalostmi věci dozví něco zajímavého, a ten kdo o věci nic neví, bude spíš zmaten co a proč že se to stalo. Animaci samotnou bych až tak nezatracoval, ale musel by se toho chytit nějakej rozumnej dramaturg, kterej by tomu dal za a) ucelenou podobu, b) najal pořádnýho historika, kterej tomu napíše pořádnej scénář s logickou návazností příčina-následek. Nutno říct, že to je už několikátej kanadskej dokument, ze kterýho mám téměř totožnej rozpačitej dojem. P. S. K otázce bojový hodnoty shermanů doporučuju tohle video. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama