Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejzdařilejší ze série burianovských komedií, natočených v třicátých letech, pojednává o tom, co způsobila urážka císařského majestátu, a o snaze vyhnout se trestu. Postava majitele dílny na výrobu hudebních nástrojů a neprávem nevyznamenaného člena městské domobrany patří k nejslavnějším rolím mistra českých komiků Vlasty Buriana. Stejnojmenná píseň z tohoto filmu nabyla obecné proslulosti. Růžena Šlemrová zde výjimečně ztvárnila jinou roli než obvyklou dámu z lepší společnosti. Výborný a netypický je i Jindřich Plachta. Podle jevištní frašky E. A. Longena "Už mne vezou" natočil nestárnoucí komedii, která je nadšeně vítána už několikátou generací diváků, režisér Martin Frič v roce 1932. (Česká televize)

(více)

Recenze (193)

peaceNwar 

všechny recenze uživatele

Je to trochu iná Burianovka, ktorá viac zhrozuje diváka ako zabáva a tentokrát aj výnimočne pôsobí zápletka aj uveriteľne, ako film to síce funguje, ale čakal som ďalšiu nádielku burianovského humoru. Keby som mal byť subjektívny, tak by som dal tri *, lebo omnoho viac sa mi od Vlasta Buriana páčil Ducháček, Baron Prášil a U pokladny stál... ale kvalita a dobré hlášky sa tomuto snímku uprieť nedajú a preto dávam za štyri. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Jeden ze dvou filmů s Vlastou Burianem, které mě celkem bavily (ten druhý byl U pokladny stál...). Zde hraje Vlasta tvrdohlavého a ctižádostivého výrobce hudebních nástrojů a také váženého člena gardy ostrostřelců jménem Anton Špelec. Má dva zaměstnance - lakomého Kukačku a líného tlustého Aloise. Společně opravují varhany, když v tom se ozvou rány z děla a do dílny vlítne ostrostřelec Kačaba, bednář a Tondův kamarád. Přináší zprávu, že probíhá výroční vyznamenání ostrostřelců a že Tonda určitě dostane medaili. Tonda je z toho nadšený a dokonce začne naznačovat své ženě, že se mu něco objeví na hrudi. Během slavnostního vyznamenávání se Tonda prsí a očekává ten metál, ale dozví se, že jej dostane až za rok. To ho naštve, a tak se v hospodě s ostatními ostrostřelci ožere "liguérem", urazí velitele Čtvrtečku a řekne, že "Císař je vůl". Pak se to snaží popřít a dodá, že je "korunovaný". V hospodě se strhne rvačka a Tonda se dostane před soud, kde vyfasuje tři měsíce ve vězení nepodmíněně. Tonda je naštvaný na Kačabu, protože se za něj u soudu nezaručil, ale Kačaba má za to, že jej má Tonda pořád rád. Tondova žena Růža vymyslí plán - do vězení půjde někdo jiný, aby nebylo nutné zavřít živnost. Přemluví tedy lakomého Kukačku, který za tuto službu chce 40 zlatých - 20 dostane teď, a dalších 20 potom. Tonda se schovává v zadní dílně, zatímco mu tlustý Alois žere jídlo, které mu uvařila žena. Nebo ho pomlouvá jeho teta a on to všechno slyší. A aby toho nebylo málo, tak "Tonda" ve vězení zemře! Prostě celkem slušný nářez, Burian exceluje svými komickými výstupy a hláškami, vtipnými slovy a absurdními situacemi, do kterých se dostává vlastní vinou jen kvůli své nerozvážnosti... ()

Reklama

vladi87 

všechny recenze uživatele

Liquééére!....Humorný príbeh o človeku, ktorý slúži v cisárskej garde, vlastní opravovňu hudobných nástrojov, túži po medaile za službu cisárovi a rád si vypije. Vlasta Burian v úlohe špekulanta, ktorému sa nechce ísť do chládku za svoj 'zločin'. Množstvo humorných situácií a vtipných hlášok. 'Císař pán není vůl, císař pán je korunovanej...' ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Kovaný profesionál Martin Frič natočil nejlepší film Krále komiků. S Vlastou Burianem to přitom určitě nebylo vůbec jednoduché, jeho cit pro improvizaci a mimika, kterou zakrýval všechny ostatní, i ta se musela vhodně použít. A v příběhu ostrostřelce, co svou medaili nedostal, šel až na hranici svých sil. Výborný spád filmu a Burianova exhibice, díky tomu snímek pobaví i dnes. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

A mě se chce něco říct, a já to asi řeknu - i další Burianovka skvěle zabavila. Protentokrát jsem se zaujetím pozoroval vývoj hereckého stylu skvělého Buriana. Zde bylo vidět, že si ještě plně nezvykl na zvukový film, a tak tedy trochu více kašpárkuje než třeba v Katakombách. Někteří zde píší, že si film nezaslouží status legendy kvůli "pouhým" třem replikám. Já tam našel krom slavných scének i srovnatelné perly, viz konec příspěvku. Legenda to tedy je i pro mě, a ani mi tolik nevadí, že občas to ztratí dech, například díky ne moc propracovanému příběhu. "Já už byl z toho takříkajíc venku, a to se ho najednou zeptali, jakýho je náboženství a von povídá - řeckořímského. Vždyť to jsou zápasy!" ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Ančí Pírková, která ve filmu hraje manželku Kukačky (Jindřich Plachta), byla ve skutečnosti bývalou milenkou Vlasty Buriana, se kterým měla dceru Emíli. (Redyx111)
  • V epizodě si Špelec (Vlasta Burian) objednává kořalku slovy „liqueure“. Toto slovo se píše „liqueur“ a pochází z francouzštiny a jeho správná výslovnost zní „liké“ s neznělým „r“ na konci. Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením. Slovo kořalka, které ve filmu také zazní, má původ v Polsku, tam to ovšem nebyla kořalka, ale gorzałka a toto slovo bylo v polštině odvozeno ze slova „gorzeć“, což znamená „hořeti“. Dříve, když se alkohol pálil po domácku, používal se jako test jeho kvality i míry množství jedovatého metylalkoholu právě test zapálením a sledováním barvy plamene. (sator)

Reklama

Reklama