Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (155)

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí česká klasika. Zkrátka, kdo by ji neznal. Vlastna Burian je ve své roli jako vždy znamenitý, ale vynikají i jiní herci (Nový, Marvan, Šlégl). Škoda, že se už dneska netočí takové filmy. Panečku, to by bylo něco. Někdo si o mě možná bude říkat, že jsem nostalgik, ale oproti těm českým novinkám, co se promítají v kinech dnes, se mi chce brečet. Raději si posedím u televize - případně DVD - a budu sledovat tenhle špičkový film pro pamětníky, kde není možné prakticky nic vytknout. 5/5 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má neobyčejnou schopnost. S každou reprízou se mi zdá lepší a lepší a pomalu se propracovává mezi nejlepší pamětníky v mén žebříčku. Výborný Burian, výborný Nový, výborný scénář kdy se situace s každou pronesenou větou stále více komplikuje, a všemu tomu kraluje Čeněk Šlégl v geniálně podané roli barona Kocharowského, jehož všechny hlášky včetně intonace se natrvalo zařadily do interního jazyka naší rodiny. "Ano. Dobře. Vyřízeno k dennímu pořádku." ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Padající talíře ze zdi, které shazuje zámecké strašidlo z obrazu, pradědeček Prášil. Vlasta Burian coby nejlepší střelec holubů. A opět nechutně slizký a každému do prdele vlezlý Oldřich Nový, který tak lže, až se dozví, že má čtyři rodiče. Ve svém žánru se jedná o jednu z nejlepších komedií, na které se ovšem podepsal zub času. [6469. hodnocení, 131. komentář, 81%] ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Tak náhodou ten "možná úplně nejlepší film Vlasty Buriana" bude právě tenhle, protože jen v něm se podařilo dosáhnout tak dokonalého akordu hned tří tolik rozdílných a přece geniálních komiků: Vlasty Buriana, Oldřicha Nového a Čeňka Šlégla, přičemž ani jeden z nich "nehraje druhé housle". Obdivuhodné! Šléglova kreace stoprocentně šlechtického degeneráta je prvotřídní, Nového promluva o jeho těžkém životě v Americe je zase jedna z nejlepších parodií na brakovou literaturu, jakou jsem v českém filmu slyšel (vizuálně by se už snad něco našlo), no a Vlasta Burian je tady stále ve své nejlepší kondici. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Burianových komedií, kterou miluji od mala. Vlasta Burian jako skvělý imitátor a vyprávěč o svých nimrodských kouscích, Čeněk Šlégl - hrabě Kocharowski (taky možná nejlepší jeho role), naivní, ale hlavně krásná a mladinká Zorka Janů a její manžel - v osobě Oldřicha Nového, který zde má poněkud civilizovanější projev než ve vychvalovaném Kristiánovi; neodbytná tetička Anna Steimarová, Bendovi rodiče Marvan a Nollová, ovšem také Meda Valentová - všichni v krásně profesionálně zvládnutých rolích. Milá zápletka s řadou nedorozumění nechává smích na ústech ještě dlouho po skončení filmu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Předlohou pro film byla divadelní hra Rudolfa Kautského Děti v notesu. (hippyman)
  • Film bol natáčaný na zámku v obci Pruhonice. (dyfur)
  • V 60. letech byl film znovu uveden pod názvem Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Baron Prášil z roku 1961 režiséra Karla Zemana. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)

Reklama

Reklama