Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (155)

Faustka 

všechny recenze uživatele

A že se Vlastu Burianovi od huby skutečně prášilo. Tato osmdesát let stará komedie stále šlape naplno a vtipnými scénami jen srší. Ženské postavy sice nedostaly tolik prostoru, ovšem herečtí kolegové se tady doslova vyřádili. Kromě již zmíněného Buriana také Oldřich Nový, Jaroslav Marvan a nezapomenutelný Čeněk Šlégl jako hrabě Kocharowski, po jeho vstupu do už tak  zamotaného děje mi tekly slzy smíchu. Takhle jsem se už dlouho nenařechtala. „Tedy dobře, vyřízeno, k dennímu pořádku.“  ()

Atriot 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s králem komiků, neprávem poněkud přehlížený. Neznám vtipnější konverzační veselohru na lehce lechtivé téma manželské nevěry, než je v této komedii. Dobová kritika uváděla, že se spojení komediálních herců Buriana a Nového v jednom filmu příliš nepovedlo, nevím proč, mě to přišlo přirozené. Marvan trochu přehrává, ale hrabě Kocharowski Čeňka Šlégla je doslova geniální figurka a už dávno se stal legendou. Stará dobrá (v tomto případě vynikající) česká komedie s plejádou špičkových prvorepublikových herců, kteří zde pod taktovkou Martina Friče doslova excelují. Film je plný vtipných hlášek a závěrečná scéna, kde baron předává svému novopečenému zeti zápisník pro zapisování nevěr mě doslova dostala do kolen ! Takový byl Archibald ! ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má neobyčejnou schopnost. S každou reprízou se mi zdá lepší a lepší a pomalu se propracovává mezi nejlepší pamětníky v mén žebříčku. Výborný Burian, výborný Nový, výborný scénář kdy se situace s každou pronesenou větou stále více komplikuje, a všemu tomu kraluje Čeněk Šlégl v geniálně podané roli barona Kocharowského, jehož všechny hlášky včetně intonace se natrvalo zařadily do interního jazyka naší rodiny. "Ano. Dobře. Vyřízeno k dennímu pořádku." ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film ma neoslovil. Je viditeľne stavaný na inú generáciu, ešte aj tá generácia pred nami sa na tom dokázala pobaviť, no o nadčasovosti by som pomlčal. Je to síce komédia, no mne tie hlášky nepripadali vtipné, tá konverzačka ma ubíjala, taktiež všeobecne ma Burian nejako neoslovil a Frič točil síce zaujímavé filmy a vysoko hodnotné, no akosi im takmer nikdy neviem prisúdiť najväčšie hodnotenie, lebo takmer vždy si nájdem niečo, čo mi vadí. Tu som to hľadať akosi nemusel, či iba pozorne sledovať, aby niečo také prišlo, lebo to išlo pomimo mňa. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Roztomilá černobílá komedie, tentokrát s Burianem, který neválcuje všechny okolo, ale komediální talent plnými hrstmi naplňuje také Oldřich Nový. Poměrně maličká role Čeňka Šlégla je nezapomenutelná a komorník, který "že by odešel z hospody už před půlnocí?", v podání Václava Trégla, je prostě klasika. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Předlohou pro film byla divadelní hra Rudolfa Kautského Děti v notesu. (hippyman)
  • Jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. (SeanBean)
  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama