Reklama

Reklama

Maniak

  • Francie Maniac (více)
Trailer 1

Film Maniak je Jackem Rozparovačem 21. století odehrávající se v současném Los Angeles. Maniak je novým zpracováním kultovního filmu, který je mnohými označován za nejlepší thriller všech dob - intimní, obrazově odvážný, psychologicky komplexní a hluboce děsivý výlet do noční můry vraha a jeho obětí. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (589)

Psema 

všechny recenze uživatele

Genius loci skoro až refnovských parametrů a v něm komorní příběh neurózami utrápeného malého kluka, který touží po mamce. Nebýt oslích můstků v závěru (byť solidní masox mnohé vynahradí a ani ve slabších chvilkách film netratí na atmosféře a napětí), bylo by to jednoznačně za plnou palbu. Nejen v rámci žánru každopádně jeden z vrcholů letošní kinoprodukce. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Maniak mě neoslovil, žádný zázrak jsem tu neviděl a ta hudba to hodně podělala, vůbec se mi nelíbila a byla strašně nemoderní, vyměnil bych jí spíše za tu klasiku, jen Goodbye Horses mě zaujala. Je to pohled do choré hlavy maniaka v podání Elijaha Wooda. Přidávám alespoň jednu hvězdu za tu kameru z pohledu první osoby. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Druhý projekt Khalfouna s Ajou, a jak jde vidět, klukům tahle spolupráce svědčí. Maniak je totiž překvapivě stejně tíživý a depresivní jako Lustigův předobraz z roku 1980. Brutalita je tu na vysoké úrovni, avšak hlavní zbraní je napětí, které divákovi nedá ani na chvíli oddech. Největší zásluhu na tom má důmyslná kamera, co nám umožní prožít celé to peklo skrz oči psychopata. Divák už není pouhým svědkem jeho běsnění, ale přímo samotným aktérem. Společně dýcháte, společně vraždíte. To byl od tvůrců skvělý tah. Elijah Wood sice možná nedosahuje Spinellova maniakálního herectví, ale bohatě to vynahrazuje barvami hlasu nebo pouhým dechem. Trochu mě zamrzela scéna v metru, ta v originálu zůstala nepřekonána. Avšak závěrečný propad do hlubin absolutního šílenství nemá chybu. Těžká deprese, ale kvalitní! P.S. Velké plátno tomu nesmírně sluší, kor když jste v sále úplně sám :) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Napätie, atmosféra, tajomno. Tieto prísady očakávam od trilerov, aj hororov v prvom rade. Maniak ich podáva, žiaľ, v značne riedkej forme. Všetko je od počiatku kryštalicky jasné, dôvod ukrývajúci sa v rodinnej histórii je obohraný a v tomto konkrétnom prípade aj nejasne príčinne súvisiaci. Spôsoby "zušľachťovania" obetí a figurálne panoptikum sú pôsobivé, príťažlivý je i spôsob nakrútenia. Forma, nech je akokoľvek pôsobivá ale nedokáže tromfnúť jednoduchučký dej, neobohatený žiadnym prekvapením. Tu by nepomohlo, ani keby mal vrah kameru zabudovanú priamo v mozgu. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Elijah Wood v roli psychopata byl dokonalý, nejdříve jsem mu nevěřil, ale nakonec lepšího herce vybrat nemohli. Atmosféra zajímavá, hudba perfektní a hlavně dokonalá práce s kamerou. Po celou dobu mě udivovala kamera, protože vše divák vidí z očí maniaka, což všemu dodává daleko větší zážitek.. 9/10 = 95% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Režisér filmu Franck Khalfoun chcel dosiahnuť, aby sa divák cítil ako uväznený v tele maniaka. (sWONDER)
  • Ve filmu zazní píseň „Goodbye Horses“ od americké zpěvačky Q Lazzarus. Tato skladba se rovněž objevuje ve filmu Mlčení jehňátek (1991), což je další film, ve kterém vystupuje postava sériového vraha, který stahuje lidi z kůže a má problémy se svou matkou. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama