Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendárny predvojnový film kultovej dvojice komikov Jirího Voskovca a Jana Wericha. Filip je nezamestnaný robotník a Jakub zas mimoriadne bohatý továrnik. Teda, bývalý bohatý továrnik. Jeho konkurent Worst ho totiž priviedol na mizinu a teraz musí spolu s Filipom začať odznova. Čoskoro však pochopia, že sami nič nezmôžu a tak sa rozhodnú spojiť svoje sily v prospech celku. Tak vzniká družstvo "Hej rup", aby všetkým okolo seba dokázalo pravdu. Pravdu o hesle: V jednote je sila... (STV)

(více)

Recenze (137)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná podívaná.... Nemít chleba, nemít práci, živořit jak darebáci, to přec nikam nevede. Sám si nikdo neví rady, dejme hlavy dohromady, snad se nám to povede Hej rup, peklo nebude ráj se vrací Hej rup, s námi kdo bude najde práci, Hej rup, Hej rup, jsme mladý chcemi žít Hej rup, všichni za jeden táhnem provaz, Hej rup, pro nás to platí jako pro vás Hej rup, Hej rup, že chceme všichni žít. Hej rup, kdo má sílu, Hej rup, ruce k dílu, Hej rup, Hej rup, jsme mladý chceme žít. Hej rup, chceme práci, Hej rup, hejrupáci, Hej rup, Hej rup, chceme žít Hej rup, Hej rup, Hej rup, Hej rup, Hej rup ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Továrník (bývalý) Simonides (J.Werich) a dělník (bývalý) Filip (J.Voskovec) v akci. *** To je upřimnej člověk, ten jim to tam nakreslil. *** A jéje výkvět bankéřstva přišel. Tak jak se vám lichvaří ? *** Pištěk bez vousů v dalším filmu *** Pane, tohle je živý plot ? Né to je mrtvý plot. … zařídíme si plotostřižnu. *** Jé pane továrníku vy jste se změěnil. Já teď chodím ve sportovním víte. To se moc nosí teďka. *** Já tady mám lavór. … Čekáš tady až ten vagón připojí k rychlíku na riviéru, nebo půjdeš na perón. *** Hej-rup peklo nebude ráj se vrací hej-rup s nám kdo bude najde práci. *** První kráva mlíko dává, sláva ať je kráva. *** To je stroj na máslo, jako je Dněprostroj kterej dělá Dněpr, Magnitolstroj, kterej dělá Magnitol, to je Máslostroj. Maslóstroj … Naš maslóstroj novyj, vot charošij. Da da da da. *** Ty přece nemůžeme zatknout. To je nějaký přespolní běh. Běžec č.28 kuchař F.Černý běží! *** Tak todle jsem ti, jáá nechal na heppy-end ... ()

Reklama

BigBang 

všechny recenze uživatele

Ta scéna, kde p. Voskovec mluví rusky, tak ta mu asi ležela v hlavě, když ho trénovaly U.S. úřady na výsleších, jestli není komunista. A krajani k tomu dodávali podněty. Přitom je to film o sociálním problému (nezaměstnanost) a s kolektivními scénami, ale idea je tam mírumilovná, čistě družstevní. Jsem fanoušek hlavně herectví p. Wericha, je zajímavé, jak vyzrálý projev měl už takto mladý. P. Voskovec mi připadá teda jako velký fešák v mládí, vypadá jako elegantní gentleman ještě i skoro o století později; zajímalo by mě, zda si to myslí i divačky. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento snímek patří už ode dávna k mým nejoblíbenějším pamětnickým filmům. Nelze mu upřít originalitu námětu, dynamiku i zdařilé zpracování v rámci tehdejších technických možností. Ještě k tomu přidejme osobitý herecký výkon Voskovce a Wericha s brilantní ironií, vtipné hlášky, dodnes fungující humor, dobovou atmosféru a stále živou působivou hudbu Jaroslava Ježka. Já považuji tento film po všech stránkách za výjimečný i když už dneska mladou generaci asi sotva osloví. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ani obdiv, ani bezmezná úcta, kterou ke dvojici Voskovec + Werich chovám, mi nezabrání popsat film tak, jak na mě dnes působí. 1) Upřímně řečeno - nic moc. Rozpaky umocňuje dobová technická úroveň a typické divadelní móresy a hlášky._____ 2) 32letý fešácky vyhlížející režisér Martin Frič už měl za sebou dvacítku úspěšných filmů, když se pustil do spolupráce s 29letým Jiřím Voskovcem a stejně starým Janem Werichem. Výsledek je zlatým pokladem pro historiky V+W, ale dnes mě už příliš neoslovuje._____ 3) Všechno, co bych dále chtěl uvést, již vyjádřil ve svém výstižném komentu gudaulin***. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (25)

  • Martin Frič byl z důvodu úmrtí jednoho z členů komparzu při scéně z parním válcem odsouzen na 5 měsíců s podmínkou na 2 roky. (Redyx1)
  • Automobil, ktorý sa Filip (Jiří Voskovec) a Jakub (Jan Werich) snažia zachrániť pred neovládateľným parným valcom, bol AERO1000 - typ 20 HP. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama