Reklama

Reklama

VOD (1)

Hvězdně obsazené americké drama z produkce HBO zpracovává kontroverzní téma, související s výskytem zhoubného onemocnění zvaného AIDS. Odehrává se v New Yorku počátkem osmdesátých let minulého století a nabízí kritický pohled na nedostatek osvěty od oficiálních institucí. Na opačné straně stojí aktivisté z řadu gayů, kteří se společně s příznivci z řad osvícených lékařů pokoušejí o hrozící epidemii odhalit drsnou pravdu. V adaptaci divadelní hry Larryho Kramera se představí mimo jiné Mark Ruffalo, Alfred Molina, či Julia Roberts... Otevřený průhled do jedné z nejvarovnějších kapitol novodobých dějin režíroval Ryan Murphy. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (164)

Alementina 

všechny recenze uživatele

2.2.2021 už rok řešíme covid-19 .... ted se resi vakcinace....a Emma ve filmu rika, ze ted se jiz detskou obrnu podarilo vymitit. .... obecne od filmu Zkrocena hora mam pocit, ze spousta hercu ma pocit, ze si musi alespon nekdy zahrat gay, aby si dokazali, ze jsou dobri herci.... Mark je dokonalej, se všemi svými neřesti, Julia prostě překvapila ... A téma ...pořád aktuální, pořád zapomínáme bojovat .... Kde jsou ty časy, kdy se bitvy odehrávali na bojiště a ne za stolem a diky umění diplomacie a hlavně politikaření. jo, gayove si tehdy vydobili konečně svobodu, který se nechtěli vzdát, tak jako my, rok s hromadou omezení vůči naší svobodě, který se nechceme vzdát .... ta paralela je tak příznačná. Tenhle film bych taky dala povinně ve školách a každý by na něj měl napsat slohovou práci na téma, co si z filmu odnesl... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Film plný mužov, kde máme Marka Ruffala v hlavnej role. "The Normal Heart" má pre mňa zaujímavú tému a aj celkom dobre ju prezentuje, no nie som si istý, či tvorcovia a scenáristi spracovali najlepšie postavy na to čo som chcel vidieť. Je ťažké sa s niekym nejako výrazne spojiť, pretože mám pocit, že obe strany akosi idú extrémnymi cestami. Ruffalo bojuje všetkými zbraňami a je veľmi tvrdý, kým všetci ostatní okolo neho na čele s Taylorom Kitschom sú skôr veľmi jemní a akoby mali strach poriadne udrieť do osieho hniezda, aby neostali dobodaní. A to je trošku môj najväčší problém. Že neviem, na ktorú stranu sa prikloniť. Pretože nemám pocit, že sa ani jedinou cestou dostávame k nejakému riešeniu. A postavy akosi nevedia akým spôsobom ísť a každý obviňuje tú druhú stranu. Asi jedinou postavou, ktorá mi skutočne prišla zaujímavá bol Tommy v podaní Jima Parsonsa. A musím povedať, že aj príbeh Emmy v podaní Julie Roberts je dosť zaujímavý. Je celkom zaujímavé, že toto je ďalšia tvrdá a chladná rola, ktorú dostala a je v nej opäť vynikajúca. Rovnako ako aj všetci ostatní. Herecké výkony sú na úrovni. Príbeh nie je zle napísaný. A musím aj povedať, že sú tu momentky, ktoré rozhodne dokážu dostať zo mňa nejaké emócie. Ako napríklad bratské objatie medzi Alfredom Molinom a Markom Ruffalom. Ako výbušný monológ Emmy. Alebo aj dialóg medzi Nedom a Felixom ohľadom toho, či by ostali s tým druhým, keby sa u nich prejavili príznaky vírusu. Celkovo by som si ale film asi znovu nepozrel. Napriek všetkým mojim pozitívnym názorom. Užil som si to, malo to zaujímavú tému a rovnako si myslím, že o tom treba hovoriť, no nemyslím si, že by som znovu chcel stráviť čas s týmito postavami. Hodnotenie: B- ()

Reklama

Sesitka 

všechny recenze uživatele

Při představě, že se budu víc než dvě hodiny na film o AIDS, mě lehce jímala hrůza. Je pravda, že se ve filmu střídají lepší momenty s těmi horšími (zvlášť některé výlevy Marka Ruffala byly trošku otravné), ale celkový dojem nestihly zkazit. Ve výsledku jde o zdařilou dokumentaci počátků nemoci a boje proti ní a většina herců je natolik sympatická, že jim prostě budete fandit. HBO zkrátka opět nezklamalo. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Na sledování dost náročný kousek sympaticky nezakrývá svůj divadelní původ a je plný dialogů, což je i jeden z jeho největších problémů. Murphy ale nejvíc doplácí na to, že se mu nedaří budit jakékoli emoce, a to je u podobného filmu prostě špatně. Je to dáno bohužel i striktním rozdělením na ty dobré a špatné. Všichni příslušníci gay komunity jsou kladnými hrdiny a nemají prakticky špatné vlastnosti, všichni ostatní jsou nepřející, zlí, zákeřní, případně skrytí homosexuálové, co se za orientaci stydí. To se pak sympatie hledají jen těžko, protože tu chybí jakýkoli prvek, který by tyto dva póly vyvažoval. Nemluvě o tom, že jen těžko lze sympatizovat s někým, kdo se v rámci zachování zdraví nechce vzdát své promiskuity a poukazuje na to, že je to jakýsi znak celé komunity a bez sexu vlastně nemá nic. Filmu navíc schází svižnější tempo, protože dialogů je opravdu hodně a spád to celé prakticky nemá, což je ohromná škoda, protože se to celé dost táhne a stopáž je tím pádem přehnaná. V hladině lehkého nadprůměru film drží samotné silné a zajímavé téma, na které tvůrce spoléhá místy až moc, a výtečné herecké výkony, za které se asi budou rozdávat nejrůznější ocenění. Nejvýraznější je zřejmě Ruffalo, který je umírněný, nicméně velmi dobrý a zároveň neexhibuje, což jeho výkon ještě umocňuje. Ani ostatní nezůstávají o moc pozadu, a ačkoli jsou skoro všichni gayové typickými figurkami a přeslazenými karikaturami, všichni své party odehrávají se ctí a je radost se na ně dívat a prakticky jen díky nim je film snesitelný. I Julia Roberts, kterou nemusím, je solidní, ačkoli se nevyhýbá typickému afektovanému přehrávání. Za zmínku stojí rozhodně i trefný a pohodový soundtrack a slušná výprava evokující osmdesátá léta. The Normal Heart nepřichází do filmové gay tématiky s něčím novým a dost spoléhá hlavně na herce a téma, za jedno vidění ale stojí. Potenciál ale bohužel ani zdaleka nevyužil. 60% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, „teplejší“ film jsem asi ještě neviděl. Hlavně ten rozjezd je v tomto ohledu výrazný, ve druhé půlce už film drtí diváka bezprostředním pohledem na marný boj s neporazitelným virem. Asi nejvíc mě dostala scéna s nežádoucím tělem a závěrečné listování novými vizitkami do „sbírky“. Julia Roberts mnohem lepší v Blízko od sebe (ale bylo to hodně dáno i rolí trochu podivné doktorky), Jim Parsons přesvědčivý jen v některých polohách (pořád v něm vidím někoho jiného…). Herecky tak vládnou Mark Ruffalo (jak jinak), Matt Bomer (klobouk dolů, jak zhubnul) a Taylor Kitsch (ten se mi líbí čím dál více, věštím mu hodně slibnou budoucnost). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Jméno divadelní předlohy i filmu je založeno na básni "September 1,1939" od W. H. Audena. Veršem z této básně: "We must love one another or die" je pojmenována biografie Larryho Kramera, který předlohu napsal. (KidWithGun)

Související novinky

Julia Roberts změní svůj život

Julia Roberts změní svůj život

18.12.2016

Hollywoodské hvězdy se už dávno neštítí televize. Julia Roberts si tam odskočila před dvěma lety, když si zahrála ve Stejných srdcích, a teď se objeví v minisérii Today Will Be Different. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama