Reklama

Reklama

42

Trailer 1

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 1

Recenze (301)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Indy si opět nasazuje fedoru a... A vydává se ve jménu metodistického Boha spasit hru. Spojení sportovního filmu a humanisticky uvědomělého integračního hřejivého dramatu v naivním pohádkovém balení je již ze své podstaty kombinace natolik nebezpečná, že výsledný celkem solidní doják je tentokrát spíše nefalšovaným úspěchem. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Strašně jsem se těšil na tenhle film a teď konečně jsem se dočkal... A i když se tu nestřílí nebo se zde nezníčí půlka dopravy v Moskvě (smrtonosná past opět v akci), tak tohle bylo mnohem lepší, protože člověk se musí divit jak byly a stále ještě jsou někteří lidé šílení a zlí na druhé. Je to prostě úžasný příběh... HODNOCENÍ: 91% (5*) ()

Reklama

Makky 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy mám veľmi rád. Dopracujem sa prostredníctvom nich k zaujímavým osobám, príbehom, o ktorých som nemal absolútne potuchy. Baseball samotný je v našich končinách nepopulárny a je to možno aj jediný šport, ktorému nerozumiem, skrz Helgelandovej skvelej réžie to však absolútne neprekážalo. Tento film o Jackiem Robinsonovi bol pochopiteľne zameraný skôr na rasovú problematiku. Vďaka skvelým hereckým výkonom a dobrej práci režiséra/scenáristu bol výsledok viac ako uspokojivý. Očaril ma najmä oduševnený, bezchybný výkon Harrisona Forda. Dúfam minimálne v Oscarovú nomináciu. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Jackie is definitely brunet." U životopisných snímků, pokud sami o jejich životech nemáte páru, težko hodnotit, do jaké míry jsou autentické. Tento se mi ale líbil a docela i pozdával, že si snad moc nevymýšlel. Rozhodně tu platí jako u většiny sportovních filmů, že si tu najde své i nesportovec, tady konkrétně dobře rozvinutou reakci okolí na černochy v 50. letech. Velmi "krásný" byl takový malý okamžik, kdy tam seděl v tribuně otec se synem a otec začal pořvávat, ať ten černoch vypadne z hřiště. Syn nevěděl, co se děje, ale viděl, že bučí všichni, tak se začal opičit po dospělých, protože si myslel, že je to správné. No a takhle je to vždycky se vším i celým tímto filmem.. Předsudky, škaredá to věc. Rasismus ještě horší. Každopádně herecké výkony na výbornou, nějaký ten humor pro mě tam byl taky, přikápli tam trošku romantiky, trošku rebelantství, starého H. Forda, mladého Ch. Bosemana a krásnou N. Beharie a máte z toho parádní snímek na 4*. "Come on, take a shower with me, Jackie. I didn't mean it..." ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když si někdo řekne, že by chtěl filmem vystavět pomník tomu či onomu významnému jedinci, tak by se na to měl rovnou vykašlat a odložit to, dokud nevychladne. Což se, bohužel, u tohoto filmu nestalo. Snímek tak očividně staví prvního černošského hráče v baseballové lize na piedestal, až se ho podařilo zobrazit tak, jakoby i sr.l mramor. Jeho povaha je zploštěná na minimum, jen aby se vyzdvihla ušlechtilost a odhodlání. Ani ostatní postavy neoplývají nějakými charaktery, jen vytvářejí ozdobný rám, do kterého je nutno hrdinu zasadit. Film se téměř nezaobírá (začne až ke konci) vztahem Robinsona a jeho bělošských spoluhráčů. Téměř to vypadá, že jen vedle sebe sedí na lavičce nebo hrají - přičemž podle mě bylo jeho přijetí či nepřijetí jednotlivými kolegy z týmu klíčové. Scény Robinsona a jeho manželky zase působí dojmem vyumělkované reklamy na rodinné štěstí. Závěrečná scéna zpomaleného triumfálního oběhu hřiště by snad měla být zakázána Komisí pro potírání největších filmových klišé. ____ Tenhle chlapík si film zaslouží, ale měli do něj dát aspoň trochu lidskosti, pochyb a nejednoznačnosti. P. S. Jediné, co mě na tomhle snímku potěšilo, bylo proslavené objetí černošského baseballisty bílým spoluhráčem před nepřátelským publikem. Gesto, které má už dokonce i sochu, totiž vůbec nebylo okázalé nebo státotvorné. Ve skutečnosti mu jen tak kamarádsky položil ruku kolem krku - a zasáhlo to víc, než stovka projevů na téma rasismus. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • Wendell Smith (Andre Holland) sa v roku 1948 stal prvým afroamerickým športovým reportérom, ktorý vstúpil do americkej asociácie baseballových reportérov. (ludovit14)
  • Celkový zárobok počas prvého týždňa premietania filmu bol 95 020 213 amerických dolárov, čo ho v tom čase činilo najziskovejším filmom so športovou tematikou, ktorý bol kedy premietaný na hollywoodskom plátne. (damine178)
  • Spike Lee se pokusil natočit film o životě Jackie Robinson už v roce 1995, přičemž do hlavní role tehdy počítal s Denzelem Washingtonem, tehdy byl však projekt „smeten ze stolu“. (Dr Lizal)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama