Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života pro celé městečko. Je proto zvolen čestným předsedou Spolku pro povznesení mravnosti. A to vše až do okamžiku, kdy se nezván a nečekán zjeví v plné kráse jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry, zvané Káčátko… Bláznivá komedie Mravnost nade vše byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 společnost AB neměla už žádný vhodný scénář k realizaci, a hrozilo nebezpečí přerušení práce. Režisér Martin Frič a všestranně nadaný Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič v Lidových novinách humorně vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“: barrandovští zaměstnanci si tak mohli o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se film natočil s řadou známých herců. Hugo Haas si s chutí zahrál hlavní roli, profesorovu ženu Světla Svozilová, jejich dceru Adina Mandlová a Káčátko Věra Ferbasová. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ríša fantázie tu dostala poriadne zabrať hneď na začiatku. Koľko príbehov o falošnej morálke je v nových filmoch, a tento je asi jeden z prvých českých. Malý zmätok v identite osôb je klasická zápletka na tú dobu, a prináša pár vtipných momentov. Zvyšok je už len čakanie, ako sa to všetko vyvŕbi. Z trikovej stránky je zaujímavý úsmev kovovej sochy. –––– Fantazie je obluda, která mně mnoho pohltila. Fantazie je lidské zlo, které vede k neřestem, nemravnosti a k zločinu. –––– Koukejte, já mám sexepíl! –––– To koukáš, jak jsem ti to obrátila naruby! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja mám dojem, že táto milá komédia musela pôsobiť naivne aj na divákov vo svojej dobe. Ale Haas a Mandlová boli hviezdy a všetko sa im zožralo. Skutočne som sa zabavil až pri záverečnej profesorovej reči, cesta k jasnému cieľu, odhalenia identity, mi pripadala miestami až úmorne naťahovaná. Osobne ma potešilo celkom milé vykreslenie študákov v škole. Vyplazujú na seba jazyk, baby sa šminkujú a je jasné, že ich nič iné, ako zaujatie opačného pohlavia, nezaujíma. Je to krátke, takže zub času až tak nebolí. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Do domu úcthodného profesora, který hlásá mravnost nad vše, se vloudí jeho nemanželská dcera a vše obrací vzhůru nohama. Omylem si všichni myslí, že je jeho milenkou, než nakonec zjistí pravdu a vše dobře dopadne. Haas je jako ctihodný pan profesor naprosto dokonalý, Ferbasová krásně živelná, Adina Mandlová bez líčení opravdu krásná a naprosto přirozená. Mně se ale nejvíc líbil Saša Rašilov, který každou lež a novou situaci naprosto krásně shodil smíchem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborná zápletka, která je v dnešní době sice celkem ohraná, ale s tehdejšími herci a hlavně se skvělým Hugo Haasem, je to prostě balada pro duši. Je to hezké, místy docela úderné a neustále to jede a nezastaví se. Další ze skvělých ukázek toho, jak dobré herce jsme měli a jak dobré komedie jsme byli schopni natáčet. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dvojník filmu Mravnost nade vše s Marvanem, akorát místo bratra tady je umělý panák. Možná, že Hugo Haas byl kokainista a sukničkář, ale měl velmi specifický projev , který se mi líbil. Jako profesor Karas, který svou rodinu řídí ve vojenském mravnostním režimu, aby nakonec prozřel, se mi líbí víc než ten oportunista Marvan. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • V přednáškové místnosti na začátku filmu je možno spatřit bystu ze sousoší "Hermes s malým Dionýsem" (Muzeum Olympie), táž je ještě použita v ateliéru sochaře Konráda. (Jezinka)
  • "Mravnost nade vše" ve filmu vysloví Hugo Haas osmkrát. (Siriuss)
  • Režisér Martin Frič se rozhodl film natočit v předvánočním období, aby poskytnul práci filmovým pracovníkům, kteří v té době neměli co dělat. Film byl natočen za neuvěřitelný týden ve filmových ateliérech Foja Radlice. (Elisebah)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno