Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života pro celé městečko. Je proto zvolen čestným předsedou Spolku pro povznesení mravnosti. A to vše až do okamžiku, kdy se nezván a nečekán zjeví v plné kráse jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry, zvané Káčátko… Bláznivá komedie Mravnost nade vše byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 společnost AB neměla už žádný vhodný scénář k realizaci, a hrozilo nebezpečí přerušení práce. Režisér Martin Frič a všestranně nadaný Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič v Lidových novinách humorně vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“: barrandovští zaměstnanci si tak mohli o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se film natočil s řadou známých herců. Hugo Haas si s chutí zahrál hlavní roli, profesorovu ženu Světla Svozilová, jejich dceru Adina Mandlová a Káčátko Věra Ferbasová. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborná zápletka, která je v dnešní době sice celkem ohraná, ale s tehdejšími herci a hlavně se skvělým Hugo Haasem, je to prostě balada pro duši. Je to hezké, místy docela úderné a neustále to jede a nezastaví se. Další ze skvělých ukázek toho, jak dobré herce jsme měli a jak dobré komedie jsme byli schopni natáčet. ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

Další z one-man-show Hugo Haase. Nějak mě ale překvapují komentáře k filmu - dost odvážný obsah na tu dobu? Možná, že filmu ukazována příliš nebyla, ale ve skutečnosti to byla doba velice příznivá a plná mejdanů, jak o tom i píše Adina Mandlová ve svých pamětech. Takže film je spíše realistický než odvážný. Jako komedie brilantní. ()

Reklama

gombarix 

všechny recenze uživatele

Ve své době možná odvážné a převratné, ale dnes svým sdělením už poněkud vyčpělé a banální. Výsledek jako obvykle pozvedá a zachraňuje Haas, jemuž docela slušně sekunduje Boháč (nejlepší figura je ovšem Rašilov). Ženské postavy jsou spíš jen karikatury, a hezky je tu vidět, že Mandlová vlastně nebyla žádná extra krasavice. - - - Upjatost a "mravnost" je symbolizována brýlemi, samozřejmě placatými, i když podle pana doktora mají aspoň 6 dioptrií... LOL ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Hugo Haas, napadne mne automaticky Mravnost nade vše. Nadčasový snímek a příjemným humorem, který pobaví do syta. Frič vhodně obsadil všechny role tím nejlepším, co měl k dispozici. Vždy mne dostane rodinný advokát Mach v podaní Rašilova, ten nemá chybu :-) Výtečná je i Baldová v roli chlastající předsedkyně spolku. K nakousnutí je zde Ferbaska... ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie,co nestárne. Humor Haase je unikátní. Ač to člověk zná, tak vždy mě dostane, když se Saša Rašilov začne, ani ne smát, jako řechtat. Vždycky jsem uvažoval odkud znám tu hudbu na pozadí. Podobné motivy pzději autor hudby použil v Cesta do hlubin študákovy duše. Mimochodem s tím si nelámalo hlavu vícero hudebních skladatelů. Např Julius Kalaš a jeho motivy v Aleně vs Pyšná princezna nebo rozverná píseň v Pyšné princezně vs Anděl na horách, když se Anděl procházel po horách a oprašoval jehličnan.... Vraťme se k filmu. Vždycky když vidím název filmu v televizním programu, uvažuji o který film jde. Pletu si ho podle názvu s panem profesorem, kterého taky hrál Hugo Haas a kde si zahrál dvojroli, teedy se svým paňáce. Apropos taky vynikající film. Pro mě tento film má název Káčátko. Víš, ty jsi pro mě holčička :) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • "Mravnost nade vše" ve filmu vysloví Hugo Haas osmkrát. (Siriuss)
  • Tomuto filmu se říkalo "film na rybu", byl totiž natočen během Vánoc uprostřed krizových 30. let jako zakázka štábu na přilepšenou. Okolnosti vzniku filmu se zdály společnosti AB Barrandov natolik pochybné, že film promítali nejdřív v Prostějově. Teprve po velkém úspěchu, který sklidil, ho nasadili i v Praze. (Stegman)

Reklama

Reklama