Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Luxusní komparzista Orlando Bloom cupuje svoje kritiky, včetně mě, v roli detektiva-děvkaře. Hádám ale, že minimálně jednu polovinu role ani nemusel moc hrát. S Forestem k sobě pásnou stejně tak dobře, jak hodně jsou rozdílní, dál bych pochválil ještě styl vyprávění "budu počítat do tří, ale zastřelím tě už na dvojce." Mohlo to být zašmodrchanější, jenže to bych pak zase možná remcal, že kdo se v tom má vyznat, že jo, takže za mě takhle príma. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Názov tohto filmu znie ako ďalších sto žánrových filmov a plagát vyzeral dosť bežne. Ale film? Film bol niekde úplne inde. Film, aké Hollywood len zriedka vyprodukuje. Vynikajúco rozohraná dráma, plná zla a ťažkých rozhodnutí, ktorá nepozná kompromisy. Za pár scén by si dokonca film zaslúžil aj viac ako päť hviezdičiek. Celkový dojem z filmu je však takisto výborný a nebyť pár dier v scenári a keby mal režisér za sebou ostrieľanú minulosť, určite by to dopadlo lepšie. Sklamanie však predčilo nadšenie. Režisér môže byť hrdý na prácu, ktorú tu odviedol, štýl použitia kamery v akčných scénach mi pripomenula majstrovské kúsky žánru. Videl som niekoľko filmov s Orlandom Bloomom a Forestom Whitakerom, ale tento film podnietil ich talent a ich vynikajúce herecké zručnosti naozaj rozkvitli. Nevidel som dobrý film celkom dlhú dobu, takže to bol pre mňa veľmi osviežujúci moment. Odporúčam všetkými desiatimi! 85%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete zjistit, co se děje ve stoce, nemůžete stát na břehu. Musíte do ní skočit i za cenu, že se stanete její součástí.. Drsná krimi na pozadí svědomí „duhového národa“, kde si každý v sobě nese nějaké to trauma a taky otázku, jestli byl větším zlem apartheid, či kriminalita, zakořeněný rasismus a rozevírání nůžek sociální nerovnosti spjaté s jeho koncem. Salle sice mírně poztrácí na naléhavé autenticitě zablouděním do sfér „vyšších zájmů“, ale neokoukanost prostředí a proti srsti diváka jdoucí noirové prvky plní funkci odpustku dokonale. No vida, Legolas sundá paruku, namaluje kruhy pod očima, párkrát ulízne z pleskačky a rázem si vykračuje na cestě vlastní herecké rehabilitace, nicméně na klub sira Laurence Oliviera bych to ještě neviděl.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAHLE DĚVČATA JSOU JEN ŠPIČKOU LEDOVCE…“ /// Taková klasika: nalezení těla rozjebaný mladý holky, nesourodá vyšetřovací parta, problémy Zulů (nejen) v Khayelitshii… no půl hoďky jim trvá, než mi maj co říct. (Aspoň mám čas sledovat, jak si vede metrouš Orlando mimo svoji profláklou filmovou mísu.) Lehce mi to připomíná ten australskej Mystery Road, ale tady se naštěstí pátrání stává víc a víc zajímavější (možná že díky prostředí), příběh nabírá na tempu (tady asi zásluhu slízne autor předlohy) a všechno je to takový … uvěřitelný. Nikdo nemá lobotomii, nasranej negr je prostě nasranej negr, kterýmu když dáte do ruky brokovnici, dokáže zrobit řádnej kus spravedlnosti. I kdyby při tom měl přeběhnout Kalahari. Nevím, jestli bych se na to mrknul znova, ale pro jednou je to víc než ucházející krimi, navíc s konspiračním a politickým podtextem. Takže přivřít oko... A Orlando? Neříkám tak ani tak (a na moje slova dojde…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsal Caryl Férey, číst nebudu. 2.) Zajímám se o etnický zbraně. 3.) Thx za titule ,,tibi7001“ (alias ,,adams701“). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je těchto filmů jako much, občas nějaký z té hromady jasněji zazáří. Nepoznatelný (téměř) Whitaker s Bloomem rozjedou v JAR coby vyšetřovatelé závažných zločinů pátrání po vrahovi mladé dívky. Ale čím hlouběji se do pátrání noří tím více zjišťují, že zde ani tak nešlo o sexuálně násilný akt jako spíše o drogy. A když jde o drogy, jde o velké prahy. A když jde o velké prachy, jde o kejhák, protože do takovýchto záležitostí jsou už často zapletena hodně velká zvířata, která štve když jim někdo kazí kšefty. Zulu je řemeslně zvládnutý thriller ze sluncem rozpálené Afriky a film příjemně uběhl a celkem reálně skončil. Jen jsem si celou dobu říkal jak v tom všem byl zapletený Krejčíř coby největší mafoš v JAR (jak je u nás preznetován) .-)! Dávám 4 neznámé molekuly! * * * * ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)

Reklama

Reklama